Scriitoarea Mihaela Pațachia: „Se citește și se cumpără cartea pentru copii, mai ales dacă știi cum s-o promovezi”

Scriitoarea Mihaela Pațachia: „Se citește și se cumpără cartea pentru copii, mai ales dacă știi cum s-o promovezi”
Publicat: 18/08/2020, 14:00

Mihaela Pațachia este coregraf, profesor în arta actorului mânuitor de păpuși și marionete, profesor în arta predării limbajului trupului și scriitoare. Este absolventă a Facultății de psihologie la Universitatea Ovidius din Constanța, absolventă a masterului de psihoterapie psihanalitică la Universitatea Hyperion București. A urmat cursul de actorie de doi ani la Școala Populară de Arte și Meserii și un curs de scriere creativă Children books.

A participat și este premiată la Concursul Național de Creație Literară ”Fascinația Mării” cu Premiul I la secțiunea Eseu, la Concursul Național de Creație Literară – Zătreni, filă de legendă – locul 3 la secțiunea proză.

Gândul.ro: Bună ziua și bine v-am găsit! Sunteți autoarea unor cărți pentru copii. De unde această înclinația spre literatura pentru copii și când ați început să scrieți?

Mihaela Pațachia: Bună ziua și mă bucur că putem în sfârșit să vorbim și despre literatura pentru copii, un subiect mai puțin discutat. Nu mulți se apucă să scrie pentru copii. Este foarte greu să intri în universul lor, să scrii pe înțelesul lor sau să le captezi atenția. De ce literatura pentru copii? Pentru că lucrez cu copiii, pentru că la început le scriam eu scenetele de teatru și mi-a fost mai ușor să trec la povești. Scriam încă din adolescență, dar era doar un hobby pe atunci. Abia în 2013 am publicat prima cărticică de poezii.

Gândul.ro: Subiectele cărților sunt o adevărată comoară, am putea spune. Povestiți-ne despre ele și de ce mitologia românească?

Mihaela Pațachia: Subiectele cărților sunt foarte importante. Mie când îmi vine câte o idee, o așez într-un sertar al memoriei și o culeg de acolo oricând am nevoie. Un subiect poate să se nască de la o știre citită undeva, de la o carte care ar putea să te inspire, un cântec sau o poză. Dacă imaginația zboară, e imposibil să nu găsești ceva care să fie subiect de carte. Eu, personal, prefer originalitatea, adică ceva despre care nu au scris alții. Subiectele cărților mele vin de la niște întrebări. M-am întrebat dacă pot scrie o continuare a poveștilor lui Păcală și așa s-a născut „Narcisa, urmașa lui Păcală”. Apoi m-am întrebat de ce nu o trilogie și a apărut „Miluț, urmașul lui Tândală” și „Călin Prepeleac și marea”. Am ales mitologia românească pentru că mă pasionează foarte mult. La început nu știam nimic despre asta, dar studiind dicționarul de mitologie românească al lui Ion Ghinoiu  din scoarță în scoarță, devii expert.

Gândul.ro: Cum s-a dezvoltat segmentul de carte pentru copii în ultimii ani?

Mihaela Pațachia: Eu zic că s-a dezvoltat destul de bine și încă o să se dezvolte. Mă bucură foarte mult să văd scriitori români care aleg să scrie literatură pentru copii. Se citește și se cumpără cartea pentru copii, mai ales dacă știi cum s-o promovezi.

Gândul.ro: Ce lecții au de învățat cei mici din cărțile pe care le-ați scris? Căror categorii de vârstă li se adresează acestea?

Mihaela Pațachia: În aceste cărți copiii vor găsi  nu numai aventură, ci și cunoștințe legate de practicile magice ale babelor, ierburi tămăduitoare, legende și locuri cunoscute din România, personaje mitologice românești readuse la viață. Mitologia românească este foarte bogată și își merită locul printre celelalte mitologii. Cărțile sunt adresate copiilor între șapte și treisprezece ani.

Gândul.ro: La ce reacționează cel mai bine copiii? Spre ce fel de lecturi sunt atrași ei?

Mihaela Pațachia: Copiii reacționează bine la subiecte interesante, amuzante cu puțin suspans. Marea majoritate sunt atrași de lecturi fantasy, însă mai sunt și alți copii care cer cărți science fiction sau întâmplări cu animale.

Gândul.ro: De ce nimeni nu s-a încumetat să scrie o poveste de anvergura seriei Harry Potter?

Mihaela Pațachia: Harry Potter este o serie bună, însă sunt multe alte serii de cărți care sunt foarte bune, de exemplu Seria Percy Jackson și olimpienii de Rick Riordan sau Cronicile din Narnia de C.S. Lewis.  Originalitatea contează foarte mult. Nu trebuie să scrii ca J.K Rowling pentru a ajunge faimos. Trebuie să-ți vină un subiect bun.

Gândul.ro: Ați vedea posibil în România construirea unui parc tematic de distracții pentru copii inspirat din poveștile dvs. sau ale altor scriitori de gen?

Mihaela Pațachia: O, da! De ce nu? Mi-ar plăcea s-o văd pe Muma Pădurii sau pe baba Hârca, chiar și pe Marțolea, omul țap din mitologia românească. Deja văd cu ochii minții aceste personaje. Aș crea chiar eu parcul tematic.

Gândul.ro: Care ar fi cel mai frumos vis pe care îl aveți referitor la cărțile dvs?

Mihaela Pațachia: Cel mai frumos vis referitor la cărțile mele ar fi să fie vândute în cât mai multe exemplare, să fie cunoscute în Romania. Pentru asta mai am de muncă.

Gândul.ro: Cu ce viziune ați intrat în domeniul cărții și cum s-a schimbat aceasta de-a lungul timpului?

Mihaela Pațachia: Am început cu poezia și am ajuns să scriu cărți pentru copii deoarece acestea mi se potrivesc mai mult și întregesc imaginația mea bogată.

Gândul.ro: Care sunt calitățile care vă descriu ca scriitor?

Mihaela Pațachia: Studiul. Întotdeauna mă documentez înainte să scriu o carte. Ar mai fi o imaginație nebună și simțul umorului.

Gândul.ro: Vă mulțumim pentru timpul acordat și, cine știe, poate că într-o zi copiii noștri vor avea ocazia să se întâlnească într-un cadru distractiv cu personajele pe care le creați.

Mihaela Pațachia: Eu vă mulțumesc și pe viitor vă promit un spectacol de dans, adică o întâlnire cu personajele din cărțile mele.

Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – [email protected] , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Prințesa de Wales a intrat în istoria Casei Regale Britanice. Ce titlu regal a primit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Se limitează plățile cash. Legea a fost votată
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom