INTERVIU INTEGRAL | „Gândurile lui Cristoiu”. Alexandru Cumpănașu: Miza este ca DIICOT-ul să declare decesul Alexandrei și să-l trimită în judecată pentru omor. Să închidă dosarul, pe românește

Publicat: 05/09/2019, 18:18

Alexandru Cumpănașu l-a criticat pe președintele Iohannis pentru declarația de miercuri pentru că reinventează limba română și Codul Penal referindu-se la cazul de la Caracal.

„Din punctul meu de vedere în niciun caz, pe lângă faptul că reinventează limba română și codul penal, eu n-am auzit de întârzieri criminale până astăzi, iertați-mă. Nicăieri, nici DEX, nici în semantică, nici în gramatică, nici în ce vreți dumneavoastră, nici în codul penal. (…) Nu, acolo avem de-a face cu complicitate. Acolo dacă avem de-a face nu putem spune că avem de-a face cu niște întârzieri. Nu, acolo s-a încălcat legea domnule Cristoiu”, a afirmat Cumpănașu.

Unchiul Alexandrei a susținut că mama și tatăl fetei au fost șantajați de procurori atunci când au fost chemați să predea cartea de identitate a nepoatei sale. „Mama și tatăl Alexandrei au fost audiați la poliția Caracal pentru a preda acest buletin. Miza este ca DIICOT-ul să declare decesul Alexandrei și să-l trimită în judecată pentru omor. Să închidă dosarul, pe românește să închidă dosarul. Oamenii ăștia au fost la poliție, la parchet și au spus nu vă dăm niciun buletin. Dar mai grav decât atât și eu i-am avertizat și îi avertizez încă o dată pe procurori, au procedat prin șantaj la această primă audiere”, a dezvăluit Alexandru Cumpănașu.

Acesta a mai susținut că nu se ști niciodată ce a discutat polițistul Pistol, șeful de la Investigații Criminale, cu Alexandra, după ce aceasta a sunat la 112.

Practic, ce-a spus Alexandra sau adevărul nu-l vom avea niciodată. Va fi versiunea lui. Mă întreba domnul Cristoiu ce poate fi. Domnule Cristoiu, eu pot să speculez, eu n-am de unde să știu. Dar o fată care stă 24 de ore cu un astfel de individ în casă eu cred că poate să vadă mai mult și mai multe. Poate alte persoane care au intrat, poate alte persoane care au participat, speculăm acum, neavând raportul respectiv și neavând cu adevărat înregistrarea discuției. Dar din punctul meu de vedere 20 de minute, un dialog de 20 de minute cu un polițist care stă la 500 de metri de casa lui Dincă…”, a mai spus Alexandru Cumpănașu.

Redăm interviul integral:

Monica Mihai: Bun găsit la o nouă ediție a emisiune Gândurile lui Cristoiu, o ediție specială în care îl avem invitat pe Alexandru Cumpănașu, președintele Coaliției pentru modernizarea României, unchiul Alexandrei și viitorul candidat la prezidențiale pentru România.

Alexandru Cumpănașu: Mulțumesc, din funcția de președinte CNMR sunt suspendat pentru că voi fi candidat independent, independent.

Monica Mihai: E bine de știut acest lucru și domnul Ion Cristoiu, jurnalist, analist politic și scriitor. Bine ați venit domnule Cristoiu.

Ion Cristoiu: Eu trebuie să precizez, ca de obicei, că noi am inaugurat cu această emisiune, ca să nu creadă că m-ați exilat, patronatul a hotărât eu să fiu pe planul doi, o serie de emisiuni cu candidații la președinție, deci domnul Cumpănașu este aici în calitate de candidat, sigur, vom discuta și despre cazul Caracal și implicații și sigur invităm și pe ceilalți invitați să ia legătura cu dumneavoastră, cu Mediafax, și vom face acest format. Dumneavoastră puneți întrebările și eu stau și mă uit și din când în când…

Monica Mihai: Mai adresați și dumneavoastră câte o întrebare.

Ion Cristoiu: Așa ca să n-adorm.

Monica Mihai: Domnul Cumpănașu, sunt multe de discutat în această seară, lumea vrea să afle foarte multe lucruri despre dumneavoastră, în primul rând în calitate de candidat la alegerile prezidențiale, ați putea să ajungeți primul om în stat. Este firească această curiozitate și este firesc în același timp să vă întrebăm ce s-a întâmplat la Caracal, dumneavoastră ați ținut opinia publică în permanență cu informații, ați spus ultimele noutăți care au apărut în dosar. Exact ce zicea și domnul Cristoiu, lumea ar vrea să știe care este ultima informație pe care dumneavoastră o aveți de la Caracal?

Din acest moment familia Măceșanu va avea avocat pentru toate procedurile care se vor derula de aici încolo

Alexandru Cumpănașu: Referitor la caz vă pot spune că am hotărât împreună cu familia Alexandrei, cu familia Măceșanu, cu verii mei, să ne luăm un avocat, l-am contractat și din acest moment familia Măceșanu va avea avocat pentru toate procedurile care se vor derula de aici încolo, de exemplu mâine domnul Dincă, să-i respectăm drepturile, agresorul victimelor, va fi audiat la ora 9 și va fi audiat în prezența avocatului nostru. Asta e ultima decizie și este una înțeleaptă ca să putem să avem acces la tot ce înseamnă procedură și pe de altă parte cred că și eu am nevoie să pot să mă ocup de ceea ce am de făcut acum, de un ajutor pe partea aceasta instituțională pentru că am dus și bătălia instituțională, dumneavoastră ați spus doar media, dar am făcut până acum șapte plângeri penale.

Monica Mihai: Voiați să întrebați ceva domnule Cristoiu?

Ion Cristoiu: Tocmai, nu de mult timp, domnul președinte Klaus Iohannis a ținut o declarație de presă, foarte important de precizat că a ținut numai un statement deci nu a răspuns la întrebări, asta înseamnă că era scrisă, în care a vorbit în două rânduri despre accidentul de la Kabul, tragedia, și s-a referit la cazul Caracal. Vreau să-l întreb pe domnul Cumpănașu, într-o dublă calitate, una de specialist în cazul Caracal, mai bun decât mine, cunoaște mai multe lucruri, eu nu cunosc multe lucruri dedesubt, și în calitate de candidat. Hai să vedem în ipostaza de om care știți acest caz. Cum vedeți dumneavoastră declarația, a prins președintele, a sesizat principalele cauze?

Alexandru Cumpănașu: Eu cred că o să fiu destul de dur, de tranșant cu dumneavoastră. A fost delirantă.

Ion Cristoiu: Deci tranșant cu domnul președinte.

Alexandru Cumpănașu: A fost delirantă. Președintele are niște atribuții foarte clare, iar eu unul, cel puțin, mă așteptam de la domnul președinte Iohannis să vină și să spună ce face dânsul sau ce-a făcut dânsul ca președinte, nu să facă o analiză a ce n-au făcut alții. acest lucru l-am făcut noi, l-a făcut presa, putea să-l facă în CSAT și să prezinte concluziile. Din punctul meu de vedere domnul Iohannis a făcut una dintre cele mai ciudate declarații posibile pe care le-am văzut eu pe cazul ăsta. Adică dânsul nu a vorbit cu familiile, nu s-a adresat deloc, așteptam și noi un semnal, adică totuși vorbim de două familii care de mai bine de opt săptămâni își caută copiii. În al doilea rând, n-a prezentat ce măsuri a luat dânsul. Are conform Constituției foarte multe atribuții, dacă vreți putem să discutăm. Nu a prezentat ce-a făcut, celulă de criză, dacă a intervenit, dacă instituțiilor statului, dacă peste guvern, peste Ministerul de Interne, peste Parchet, n-am auzit nimic. Domnul președinte, la fel, din punctul meu de vedere, trebuia să prezinte nouă cetățenilor, tuturor, dar și familiilor niște propuneri pe care le are. Ok, n-ai făcut nimic până acum, dar ce propui? Totuși vorbim despre două dispariții, dar în același timp vorbim despre niște clanuri, vorbim despre niște rețele mafiote despre care chiar dânsul vorbește. Care sunt măsurile pe care președintele României vrea să le ia pentru a fi eliminate, că eu n-am înțeles nimic din discursul domniei sale. De aceea spun că a fost puțin delirantă, adică n-am înțeles de la domnul președinte nimic, nici ce-a făcut, nici ce are de gând să facă. Pe mine nu mă interesează o analiză politică astăzi de la președintele în funcție al României despre un alt partid. Nu. Pe mine, cetățean, mă interesează tu, președinte, conform Constituției pe care o am aici, ce-ai făcut tu în perioada asta? Și ce ai de gând să faci? Pentru că lucrurile, iată, se împotmolesc din ce în ce mai mult. De aceea această declarație de presă a președintelui României pe mine m-a dezamăgit în triplă calitate. Și de candidat și de cetățean și de om implicat în acest caz, cum spunea domnul Cristoiu de la bun început. Dacă domnul președinte venea astăzi și spunea în această perioadă am cerut serviciilor de informații, am cerut tuturor, am convocat CSAT-ul fără să știți, m-am întâlnit cu ministrul de Interne, spune foarte clar aici a instituțiilor statului președintele, atenție, se asigură de buna funcționare.

Monica Mihai: Și spuneți că în acest caz el nu s-a asigurat de buna funcționare?

Alexandru Cumpănașu: Nu s-a asigurat de nimic pentru că asta m-a uluit, putea să spună ceva, putea să spună domnilor uitați, bună ziua, vă fac următoarea declarație, am constatat că sunt deficiențe mari la Ministerul de Interne pe 112 de exemplu, la STS, la Ministerul Interne, pe altceva.

Monica Mihai: Dar astea nu sunt declarații pe care președintele le-a făcut deja anterior imediat după tragedie?

Alexandru Cumpănașu: Ba da, dar de atunci și până acum s-au întâmplat multe lucruri. Dânsul trebuia să întrebe, cred eu, trebuia să se întrebe pe dânsul ce este de făcut? Adică, n-am auzit nimic de dosarele penale, sigur, o să ne spună că este independentă justiția. Păi este independentă, dar dânsul ca mediator avea rolul acesta, dacă avem bulibășeala asta în jurul cazului, președintele statului are obligația să se implice direct. Nu poți să lași o țară de… care se uită… 99% din cetățenii României se uită numai de Caracal, sunt preocupați în fiecare zi. Tu președinte care ești cel mai ales dintre toți, și nu vreau să citez din aceste articole din Constituție, ai obligația de a media între societate și instituții. Așa scrie aici. Adică între care instituții și societate a mediat dânsul în perioada aceasta, încercând să adevărul la suprafață, pentru că totuși președintele, iertați-mă domnule Cristoiu, președintele este cel mai puternic om în stat și are această obligație.

Ion Cristoiu: Domnul Cumpănașu, domnișoară, în cazul Caracal este foarte importantă identificarea de către autorități, mai ales de președinte, a cauzelor ce s-a întâmplat acolo. Domnule Cumpănașu, domnul președinte pune toată întâmplarea, tragedia de la Caracal, spune așa, pe seama unor întârzieri criminale în acțiunile organelor statului. Credeți că tragedia de la Caracal și tot ce s-a întâmplat până acum se limitează la niște întârzieri, chiar criminale, n-am înțeles de ce erau și criminale. Hai să discutăm, e aceasta o sesizare de către președinte a adevăratelor cauze ale acestei tragedii?

Alexandru Cumpănașu: Nu, din punctul meu de vedere în niciun caz, pe lângă faptul că reinventează limba română și codul penal, eu n-am auzit de întârzieri criminale până astăzi, iertați-mă.

Ion Cristoiu: Corect.

Alexandru Cumpănașu: Nicăieri, nici în DEC (DEX), nici în semantică, nici în gramatică, nici în ce vreți dumneavoastră, nici în codul penal. Acolo avem de-a face cu complicități, nu poți să-l acuzi pe un procuror, adică ce spune domnul Iohannis. Nu-l mai trimiteți în judecată, iertați-mă, eu o să traduc puțin, nu-l mai trimiteți în judecată pe procuror sau pe polițist pentru că de fapt a fost un fel de neglijență acolo. Nu, acolo avem de-a face cu complicitate. Acolo dacă avem de-a face nu putem spune că avem de-a face cu niște întârzieri. Nu, acolo s-a încălcat legea domnule Cristoiu. Legea spune foarte clar că trebuie să salvezi viața persoanei care se află în pericol.

Monica Mihai: Și nu să aștepți până la ora 6 pentru a intra.

Alexandru Cumpănașu: Indiferent de oră. Lucrul ăsta a fost lămurit de toți juriștii, de toți procurorii, de toată lumea. Păi când tu președinte vii și spui că au fost niște întârzieri criminale, deja eu înțeleg, ca și cetățean, din cuvântul întârzieri, că de fapt oamenii ăștia eventual…

Ion Cristoiu: N-a fost intenționat și nu au avut cu ce să ajungă la fața locului.

Monica Mihai: Că tot vorbim de instanțe și dumneavoastră ați fost de partea familiei încă de la început, săptămâna aceasta, DIICOT a transmis o somație, o cerere de prezentare, o citație familiei Alexandrei pentru a preda buletinul. Dumneavoastră ați și semnalat acest lucru, ați și făcut publică această citație. Ce nu vi s-a părut în regulă pentru că a existat și o reacție din partea DIICOT care spunea că de fapt nu urma să meargă cineva cu duba să-i aducă pe părinți la București?

Procurori au procedat prin șantaj la această primă audiere a părinților Alexandrei pentru predarea buletinului fetei

Alexandru Cumpănașu: Eu chiar vă mulțumesc de întrebare pentru că DIICOT-ul văd că reacționează numai când vrea. Adică dacă cerem niște informații nu ne anunță nimic, suntem în orb toți, dar dacă este criticat pe chestii punctuale, repede iese și ne spune. Haideți să vă explic, mama și tatăl Alexandrei au fost audiați la poliția Caracal pentru a preda acest buletin. Vă spun și pentru ce ca să…

Monica Mihai: Care este miza.

Alexandru Cumpănașu: Miza este ca DIICOT-ul să declare decesul Alexandrei și să-l trimită în judecată pentru omor. Să închidă dosarul, pe românește să închidă dosarul. Oamenii ăștia au fost la poliție, la parchet și au spus nu vă dăm niciun buletin. Dar mai grav decât atât și eu i-am avertizat și îi avertizez încă o dată pe procurori, au procedat prin șantaj la această primă audiere.

Monica Mihai: În ce sens?

Alexandru Cumpănașu: În sensul că atunci când au audiat-o pe mamă, i-au spus veniți să predați buletinul. Mama a zis nu-l predau, dar dacă vreți vin pentru că eu întotdeauna am venit la audieri. Dar uitați, dacă veniți vă prezentăm și raportul INML.

Monica Mihai: Adică li s-a oferit ceva la schimb dacă predau buletinul.

Alexandru Cumpănașu: Da. Și oamenii s-au dus să dea declarații și în fața procurorilor și-a polițiștilor mama Alexandrei a spus, bună ziua, am buletinul la mine nu vi-l dau, dar unde este raportul. Păi raportul nu-l avem. Mă iertați, dar eu pentru asta am venit aici, m-ați anunțat telefonic că primesc raportul. Și au spus, nu, ne pară rău, noi nu v-am spus asta. Iar mama Alexandrei a spus știți eu, de când cu acel șantaj pe care oricum DIICOT-ul l-a minimizat și este în libertate cetățeanul respectiv cu sumele de bani, a anunțat procurorii că-și înregistrează convorbirile și le-a spus, doamnă, vreți să vă pun înregistrarea și îi întreb și eu, vreți să vă pun înregistrarea? Sau să facem direct dosar penal procurorului? Din fericire femeia și-a înregistrat convorbirile, inclusiv cu procuroarea respectivă sau polițistă, ce-a fost.

Monica Mihai: Și veți face ceva în acest sens?

Alexandru Cumpănașu: Asta e decizia familiei nu este decizia mea. Este decizia părinților, eu doar v-am prezentat situația. Atunci mama a luat foc și a spus, păi bine, ne șantajați, adică ne aduceți aici sub un fals pretext că ne dați un raport, să-l citim măcar, să vedem și noi ce spuneți voi că s-a întâmplat cu copilul nostru, ajung aici, nu mi-l arătați, dar vreți să vă dăm buletinul ca să o declarați moartă. Adică eu să-mi recunosc copilul că a decedat pentru că dacă eu tată, mamă ți-l dau e ca și cum eu recunosc că tu dreptate. După care a venit citația. Atenție, am vrut să precizez lucrul ăsta pentru că au fost audiați, fiind sunați și informați verbal, deci nu în scris, după care la o zi a venit o citație în care spune negru pe alb… DIICOT-ul am impresia că se joacă cu vorbele cred că scrisul așa cum știe și domnul Cristoiu valorează mai mult decât vorbele. Păi când tu DIICOT trimiți citație în care scrii așa: „vă rugăm să vă prezentați și dacă nu vă prezentați vă aducem cu mandat și vă dăm amendă până la 5000 de lei” și este negru pe alb, am pus-o pe facebook, dumneavoastră ce înțelegeți în locul familiei? Vorbele celor de la DIICOT pe surse care spun dar noi nici măcar n-aveam de gând, noi nu ne puneam problema așa. Nu, îmi pare rău, eu iau de bun ceea ce ai scris, iar familia într-adevăr a fost speriată, a fost amenințat în felul ăsta.

Ion Cristoiu: O întrebare, iertați-mă, spuneți-mi, am recunoscut, am și scris, că dumneavoastră ați contribuit mult la scoaterea din seifuri ale unor documente. Spuneți-mi și mie care este documentul pe care n-ați reușit să-l desecretizați? Și de ce?

N-am reușit să fac rost, e confidențial, de raportul domnului Pistol. Sursele spun că omul își scrie sau va fi finalizată această declarație în funcție de cum trebuie să fie finalizat cazul

Alexandru Cumpănașu: Domnule Cristoiu, n-am reușit să-l fac rost și nici să-l desecretizez, el nu e secretizat, e confidențial, raportul domnului Pistol.

Ion Cristoiu: Celebrul raport. De ce? Ce spun fiecare. Domnul Fifor ce spune?

Alexandru Cumpănașu: Domnul Fifor spune că este o anchetă în derulare la Parchet și că se găsește la Parchet și că el n-are voie să se amestece peste Parchet. După cum vedeți nimeni n-are voie. Nici părțile vătămate n-au voie. Cei de la Parchet spun ne pare rău, este o probă într-un dosar și ancheta este confidențială. Sursele, așa cum a făcut documente rost și în cazul acesta puteam să facem rost, spun că omul își scrie sau va fi finalizată această declarație în funcție de cum trebuie să fie finalizat cazul. Asta spun sursele. M-ați întrebat oficial și neoficial. Eu v-am răspuns.

Ion Cristoiu: Domnul acela Pistol există? E personajul cheie, el e cel care a stat de vorbă 20 de minute, ultima discuție cu Alexandra, și el stă în Caracal? Îl vede lumea? Nu-l întreabă nimeni nimic? Presa, dumneavoastră, e dispărut, are ordine, e polițist în continuare? Era șeful investigației criminale.

Alexandru Cumpănașu: Și este. Domnule Cristoiu, este în continuare șef la investigații criminale, unu. Doi, a dispărut în concediu, nu știu cât poate să-și ia concediul ăsta, dar nu știm unde e.

Monica Mihai: Adică nu este de găsit din momentul în care au început dezvăluirea?

Alexandru Cumpănașu: Nu. A fost de găsit decât doar de către procuror pentru că la solicitarea mea a fost reaudiat, eu asta v-am spus că nu m-am luptat cu… a trebuit să mă lupt și cu instituțiile, să fac și pe avocatul, din fericire acum voi avea un ajutor. Dar la solicitarea mea domnul Pistol a fost reaudiat și această reaudiere a durat 5 ore.

Monica Mihai: După care a dispărut, din nou.

Alexandru Cumpănașu: A dispărut din nou, da. Pentru că la prima audiere, cred eu, dar nu vreau să critic procurorii în acest caz, a fost puțin superficială făcută această audiere. Și după care eu am revenit și am spus, domnule, eu vreau de la acest om tot ce a discutat cu Alexandra. Cu liniuță. Așa trebuie. Și înțeleg că a durat 5 ore. Tot am făcut rost, domnule Cristoiu.

Ion Cristoiu: Ce putea să fie în acea conversație care e secret de stat, rațiune de stat, adică nu văd…

Monica Mihai: Au ieșit restul discuțiilor mai puțin aceasta.

Ion Cristoiu: Au ieșit alea pe 112 și n-au ieșit aici?

Alexandru Cumpănașu: Da, pentru că la 112 sunt înregistrate și avem o procedură. Aici n-a fost înregistrată, dânsul a încălcat legea.

Monica Mihai: A sunat de pe telefonul personal.

Alexandru Cumpănașu: A sunat de pe telefonul personal, iar legea MAI spune că în astfel de cazuri nu ai voie să vorbești decât de pe telefonul fix al instituției, nici măcar de pe mobil cu victima.

Ion Cristoiu: Deja e dubios.

Alexandru Cumpănașu: Da, este foarte dubios.

Ion Cristoiu: Acestea nu se înregistrează la companii?

Alexandru Cumpănașu: Nu, din păcate nu.

Ion Cristoiu: Deci nu vom știi niciodată care a fost discuția.

Monica Mihai: În momentul în care se va desecretiza conversația e posibil să avem. Voiam să vă întreb ceva…

Ion Cristoiu: Nu conversația, raportul.

Alexandru Cumpănașu: Adică declarația lui practic că ce-a spus Alexandra sau adevărul nu-l vom avea niciodată. Va fi versiunea lui. Mă întreba domnul Cristoiu ce poate fi. Domnule Cristoiu, eu pot să speculez, eu n-am de unde să știu. Dar o fată care stă 24 de ore cu un astfel de individ în casă eu cred că poate să vadă mai mult și mai multe. Poate alte persoane care au intrat, poate alte persoane care au participat, speculăm acum, neavând raportul respectiv și neavând cu adevărat înregistrarea discuției. Dar din punctul meu de vedere 20 de minute, un dialog de 20 de minute cu un polițist care stă la 500 de metri de casa lui Dincă.

Ion Cristoiu: Și șeful investigației criminale de la poliție, adică era…

Alexandru Cumpănașu: Și mai mult, mă iertați, suntem la țară, să nu se supere Caracalenii pe mine, eu îmi iubesc orașul foarte mult și sunt mândru de el, dar stă la 500 de metri, vă rog să mă credeți, am numărat când am fost ultima dată la Caracal, stă la 500 de metri pe acea stradă.

Ion Cristoiu: Nu se poate. Și cum, din conversația aia nu și-a dat seama că el.

Monica Mihai: Adică practic erau vecini.

Alexandru Cumpănașu: Unul dintre vecinii…

Ion Cristoiu: Domnișoară, el discută 20 de minte…

Monica Mihai: Cu o fată care îi descrie casa care este undeva în vecinătatea locuinței lui. Domnul Cumpănașu vreau să vă întreb ceva, un lucru pe care foarte mulți din români ar vrea să îl afle, în calitate de candidat la prezidențiale care are legătură cu ceva ce-ați declarat adineauri. Dumneavoastră în ultima vreme ați fost destul de vehement în ceea ce privește procurorii. Anterior, dumneavoastră erați cel care susținea că procurorii își fac treaba, trebuie lăsați în pace.

Alexandru Cumpănașu: Așa este. Așa este și pentru asta mi-am făcut mea culpa din prima zi. Nu am așteptat ca alții, nu mi-a venit conștiința mai târziu. În momentul în care am aflat ce-a făcut procurorul Popescu și după aceea în lanț prin procurorul de la Olt, după aceea Vasilescu.

Ion Cristoiu: Liviu Vasilescu de la DIICOT.

Cred că am pus umărul la consolidarea unor clanuri mafiote în aceste județe formate din procurori, formate din polițiști, formate din politicieni, formate din judecători și din, evident, interlopii cu ceafa lată

Alexandru Cumpănașu: În momentul acela mi-am dat seama de faptul că ceea ce mie mi s-a prezentat în București pentru că să fim corecți nu ai legătura cu țara până când nu te duci la ea ceea ce nu s-a întâmplat cu niciun politician și eu sincer vreau să o fac. Asta e altă discuție dar chiar vreau să o fac. Vreau să merg în fiecare localitate. Nu ai imaginea corectă. Mie, cel puțin, ca reprezentant al societății civile și ca om care a colaborat cu Comisia Europeană pe MCV de fiecare dată erau prezentate lucrurile într-o lumină extraordinară. Nu aveam date, nu aveam acces la lucruri din acestea, domnule ce face un procuror, nu văzusem un raport care să fie negativ, nu. Veneau cu un bilanț din ăsta frumos cei de la DNA, de la DIICOT, ne prezentau câte cazuri… Niciodată, dar niciodată nu se vorbea despre ceea ce n-au făcut. Și eu îmi fac mea culpa, da, eu cred că am pus umărul la consolidarea unor clanuri mafiote în aceste județe formate din procurori, formate din polițiști, formate din politicieni, formate din judecători și din, evident, interlopii cu ceafa lată, ca să fiu mai clar. Eu nu mă absolv de vină pentru că n-am fost nici procuror, n-am fost nici ministru, dar, da, ca voce publică am contribuit, nu știu cât de mult, dar am contribuit și vă spun sincer este una dintre principalele mele motivații în a afla adevărul în cazul Alexandrei, iar acum pentru că tot a fost această nebunie că mă folosesc de Alexandra, nu, și acum datorită Alexandrei sunt în această cursă prezidențială. Dacă Alexandra nu avea curajul să devoaleze tot acest sistem cu 112, cu curajul ei cum aș fi înțeles că trebuie să am o menire să lupt pentru ceva. Că au fost niște acuzații ciudate în sensul ăsta. Unu, că nu avem cadavru deci nu ai pe ce să te urci și, doi, eu îmi asum ce spun acum. Dacă nu era nepoata mea n-aș fi fost în cursa prezidențială pentru că n-aș fi înțeles pentru ce lupt. Iohannis pentru ce luptă? Barna pentru ce luptă? Vreau și eu să înțeleg pentru că eu cred că un președinte, un lider, haideți să luăm un lider, tot studiez lidership-ul acum. Un lider trebuie să aibă o viziune și niște valori. Care e viziunea lor?

Monica Mihai: Care este viziunea dumneavoastră?

Alexandru Cumpănașu: Doamnă, viziunea mea este clară.

Ion Cristoiu: Înainte de toate. Sunteți conștient că marea problemă este această acuzație că v-ați folosit pentru a deveni candidat. Spuneți-mi epic când v-ați decis că a fost un timp când spuneați că nu veți candida? Care a fost declic, momentul în care ați zis trebuie să candidez cu orice risc pentru că unele riscuri sunt?

Monica Mihai: Și aici, dacă îmi permiteți, în completare la ce ați zis dumneavoastră, am să citez „eu am o vorbă, am intrat în politică la 15 ani și am ieșit la 18. Nu mai vreau să mă întorc o spun răspicat. Știți de ce? Nu mai vreau, nu poți să te mai întorci după ce te-ai retras” este declarația dumneavoastră în 2017.

Alexandru Cumpănașu: Pentru DCNews la un moment dat.

Monica Mihai: Ce v-a făcut să vă schimbați părerea.

Alexandru Cumpănașu: Alexandra m-a făcut să-mi schimb părerea.

Ion Cristoiu: Noi vorbim de momentul.

Alexandru Cumpănașu: M-a întrebat doamna din punct de vedere motivațional.

Monica Mihai: Și momentul.

Alexandru Cumpănașu: Domnule Cristoiu, eu am fost onest și prima oară și a doua oară, sută la sută. Știți de ce? Pentru că așa cum știam eu instituțiile statului, eram sigur pornit și supărat și mâhnit, cum vreți dumneavoastră, pe ceea ce aflasem că au făcut o parte din procurori, dar eu vă spun că în primele săptămâni din discuțiile cu procurorul general, din discuțiile cu ministrul de Interne am crezul că totuși aceste instituții își fac treaba, asta era convingerea mea veche, am militat pentru ea, am explicat mai devreme, îmi fac mea culpa, cred că zece-cincisprezece ani. Procurorii sunt… ei scot la iveală adevărul, sunt cei care fac ceea ce trebuie. După șapte săptămâni, domnule Cristoiu și stimată doamnă, după șapte săptămâni m-am așezat pe un scaun, mi-aduc aminte eram la vărul meu în curte și am zis ce știm noi acum? Ce știm astăzi? Adică în afară de faptul că am devoalat niște, întâmplător pe surse, cum spuneți dumneavoastră documente, ce știm noi despre Alexandra? Ce știm noi despre ce s-a întâmplat acolo? Instituțiile au devenit, nu opace, au devenit total netransparente.

Ion Cristoiu: După un timp în care au fost.

Alexandru Cumpănașu: După un timp în care au fost, au încercat să fie, da, aveți dreptate. Și de aceea i-am și luat de bună credință. Nu uitați că am fost în audiență la procurorul general, am fost în audiență la șeful DIICOT. Eu nu m-am luptat cu instituțiile astea de la început. Nu, i-am ajutat. Da, am ajuns acum în disperarea de cauză de a ne lupta pentru că efectiv nu mai avem niciun fel de acces la informații și eu cred că lucrurile au luat-o razna, adică oamenii ăștia nu și-au făcut datoria. Dar ca să revin, după 7 săptămâni, împreună cu familia Alexandrei, am stat pe jos toți, eram mai mulți din familie, mă rog, unii plângeam, alții… și am întrebat următorul lucru: ce știm noi astăzi despre ce s-a întâmplat cu Alex? Și concluzia a fost că nu știm nimic. A, știm niște greșeli ale unor polițiști și procurori care n-au făcut ce trebuia la timp. Dar n-avem adevărul și n-avem nici indicii că am afla adevărul. Ba, dimpotrivă, intrasem deja într-un conflict cu instituțiile astea care, prin tot felul de interpuși, mă atacau și mă criticau de ce nu stau acasă. Mă sunau chiar, oameni din toate instituțiile, de la servicii până la parchet… mai stai pe acasă. Acela a fost momentul când mi-am pus următoarea problemă: în acest moment dacă eu Alexandru Cumpănașu am reușit, cu sprijinul presei, eu nu pot să contest lucrul ăsta, cu sprijinul întregii prese, cea care m-a criticat chiar în ultima perioadă, la început a fost alături, nu sunt în stare, nu reușesc să aflu adevărul despre nepoata mea care este totuși un caz simplu, ce se întâmplă cu milioanele de români care sunt abuzați în fiecare zi, în fiecare sat, în fiecare comună, în fiecare oraș, în fiecare județ de către toți baronii, de către toate clanurile astea. Ce am aflat în ultima perioadă mie mi-a tulburat mințile. Înțelegeți? Violuri despre care familiile nu pot să vorbească pentru că pur și simplu le e frică, pentru că politicienii sau alții le-au luat de acasă pur și simplu prin clanurile interlope. Și am spus ok, dar ce facem cu oamenii ăștia? Eu ce putere am de fapt? Și îmi pare rău, cât timp nu ești acolo și nu poți să faci și să iei deciziile, nu ai nicio putere. Atunci, dacă vreți, a fost un început de idee pentru că decizia am luat-o după ce m-am consultat cu oameni, cu 300 de mii de oameni pe facebook-ul meu. Adică mi-am făcut o verificare nu cumva să oi fi luat-o eu razna. Adică am spus, domnule, ce părere aveți, chiar a fost o consultare sinceră.

Monica Mihai: Și ce v-au răspuns oamenii?

Alexandru Cumpănașu: 90 și ceva la sută sigur au fost de acord. Nu uitați că am avut un milion de vizualizări acolo, la acea postare, nu este o laudă vreau doar să încerc să explic că au fost extrem de mulți români, nu sunt de ici de colo 300 de mii, poate chiar mai mulți care au spus avem nevoie de cineva care să radă sistemul ăsta, să facă ceva pentru noi pentru că și noi suntem în cazul Alexandrei.

Ion Cristoiu: Noi jurnaliștii nu avem contact cu familia, dumneavoastră vă vedeți, stați de vorbă, ce crede familia, adică, mă rog, nu am fost niciodată și nimeni de aici în postura lor, crede că trăiește, vrea să-l vadă pe ăsta condamnat sau e buimăcită? Care e starea acestei familii după o lună și ceva?

Ambii părinți sunt convinși că Alexandra trăiește. În primul rând pentru că sunt părinți și în al doilea rând pentru că toată argumentația autorităților nu stă în picioare

Alexandru Cumpănașu: Faptul că nu au reacționat public nu înseamnă că…

Ion Cristoiu: Nu, n-am zis, care e…

Alexandru Cumpănașu: De acord, vreau doar să explic. Faptul că au un anumit mod, de fapt întreaga familie așa am fost, eu sunt ăla mai vorbăreț și mai deschis, oamenii au un anumit mod de a-și trăi viața și și-au trăit suferința asta în liniște. Adică au preferat să și-o trăiască în liniște, nu cu televiziuni, nu cu… Însă în momentul de față, am fost de multe ori acolo și ultima dată acum două zile, ambii părinți, i-am întrebat sincer, pentru că de fiecare dată noi avem o relație foarte deschisă și spuneam, ok, haideți să nu ne încăpățânăm, să vedem care sunt argumentele, trebuie să devii rațional la un moment dat cumva să depășești această fază emoțională. Și ambii părinți sunt convinși că Alexandra trăiește.

Ion Cristoiu: De ce? Sunt convinși din sentimente de părinți sau ceva le spune lor?

Monica Mihai: Există anumite dovezi care să…?

Alexandru Cumpănașu: Eu cred că în primul rând pentru că sunt părinți și în al doilea rând pentru că toată argumentația autorităților, să le spunem autorități totuși, indiferent care ar fi ele parchet, poliție, ce vreți dumneavoastră, nu stă în picioare. Pentru oamenii ăștia faptul că 7 dinți s-au găsit… Am discutat astăzi o oră cu mama, haideți să vă relatez un episod, poate e mai relevant decât să spun eu ce părere am. Și mama Alexandrei mi-a spus Alexandrule, dar cum au ars toți, ăia șapte nu? N-au fost în același foc? Cum a putut acest Dincă să se apuce el de omorât fata noastră și de ars dacă fata anunțase poliția. Deci sunt inadvertențe logice grave care nu doar îi fac să refuze emoțional, sunt chestiuni raționale pe care se bazează.

Monica Mihai: Ați făcut o afirmație, mă scuzați că vă întrerup, poate ar răspunde la întrebarea domnului Cristoiu, că veți face o contraexpertiză cât de curând. Unde v-ați gândit să faceți contraexpertiza?

Ion Cristoiu: E interesant ce spune dânsul pentru că și părinții, deși nu vorbesc în public, au aceste îndoieli pe care le avem și noi pentru că le văd. Vreau o singură întrebare delicată: Dacă DIICOT, se dă decesul, ei ce vor face din punct de vedere creștinesc? Îngroapă niște cenușă? Spuneți-mi care e? Ce va face familia?

Alexandru Cumpănașu: DIICOT-ul nu poate decât să-și facă numărul de a trimite în instanță acest dosar pentru a scăpa de opinia publică, pe domnul Iohannis, pe domnul Barna și pe cei care scad în sondaje. Îmi pare rău că o spun, dar… Familia nu are nicio obligație în raport cu DIICOT. DIICOT nu stabilește decesul, un deces îl stabilește o instanță. Noi, dacă dânșii se vor încăpățâna și vor constata decesul, atenție, într-un mod ilegal, domnule Cristoiu, a vorbit cu avocatul familiei.

Citește continuarea pe pagina a 2-a…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?