Ambasada SUA le-a transmis azi românilor un mesaj clar refertor la PROBLEMA VIZELOR

Ambasada SUA le-a transmis azi românilor un mesaj clar refertor la PROBLEMA VIZELOR
Publicat: 03/07/2013, 14:44

Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, a declarat, în interviul acordat Mediafax, că înțelege frustrarea românilor privind vizele, dar includerea în programul Visa Waiver nu este o ofertă pentru țările partenere, ci se bazează strict pe respectarea cerințelor legislației americane.

„Înțeleg că poate e o frustrare în rândul românilor și oficialilor de aici, dar e important de amintit că nu vorbim de un mod de a judeca o țară, nu e o ofertă pe care o facem partenerilor cei mai buni. Legislația are cerințe foarte precise care trebuie îndeplinite și în privința unora dintre acestea, cum ar fi combaterea terorismului și cooperarea pe probleme de securitate România a făcut progrese importante, dar ceea ce e necesar acum este reducerea acestei rate de refuz și modificarea legislației pentru a face criteriile ceva mai accesibile”, a afirmat oficialul american în interviul acordat Mediafax.

Butcher a arătat că rata de refuz a solicitărilor de viză din România a scăzut constant în ultimii ani până la 17% în 2012, iar criteriul privind procentul de 3% care trebuie atins în baza legislației actuale ar putea fi modificat prin adoptarea de Congres a modificărilor susținute de Administrația Obama, el evitând însă să indice o dată posibilă pentru adoptarea legii.

De asemenea, oficialul american afirmă că SUA urmăresc „cu mare atenție” procesul de revizuire a Constituției și că indiferent de modificările aduse, trebuie avute în vedere respectarea statului de drept, întărirea instituțiilor statului și continuarea luptei anticorupție.

Butcher a reafirmat, în interviul acordat cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a SUA, că respectarea statului de drept și transparența sunt importante pentru investitorii americani, la fel ca și predictibilitatea și stabilitatea mediului de afaceri, el adăugând că partea americană are așteptări privind respectarea recomandărilor din ultimul raport MCV al Comisiei Europene.

În privința deciziei referitoare la proiectele Nabucco West și TAP, el afirmă că SUA au avut o poziție de neutralitate. Potrivit oficialului american, decizia defavorabilă Nabucco nu trebuie interpretată ca o declarație negativă la adresa României, fiind determinată de argumente comerciale.

El arată că soluția pentru asigurarea viitorului energetic al României trebuie să se bazeze pe o combinație a folosirii gazelor de șist, exploatarea resurselor din platforma Mării Negre, o mai bună eficiență energetică și energiile regenerabile, iar companiile americane pot oferi tehnologie în acest sens.

Butcher a mai precizat că nominalizarea noului ambasador al SUA la București ar trebui anunțată de Casa Albă în săptămânile următoare.

Când va fi anunțat noul ambasador al SUA la București

Duane Butcher susține că numele noului ambasador american la București va fi anunțat de către Casa Albă în următoarele săptămâni.

„Chiar nu știu cine va fi noul ambasador. În mod sigur Casa Albă va face acest anunț și mă aștept ca în câteva săptămâni să apară acest nume pe care, repet, nu îl cunosc. Este un proces de câteva luni de la nominalizarea unui ambasador până la venirea la post. Și eu îmi doresc să avem cât mai repede un nou ambasador aici în București”, a spus Butcher, într-un interviu acordat Mediafax.

De asemenea, el a afirmat că speră într-o „reprezentare oficială adecvată” a părții americane la evenimentul de inaugurare a lucrărilor de pe șantierul de la baza Deveselu care va avea loc în perioada următoare.

„Aveți dreptate când spuneți că scutul antirachetă este o parte importantă a parteneriatului nostru strategic și o parte a programului nostru de a proteja Europa de atacuri cu rachete balistice. Și sperăm că vom avea o reprezentare oficială adecvată la ceremonia de inaugurare de la Deveselu, deși nu putem spune cine va fi”, a menționat oficialul american.

El a adăugat că nu poate aprecia dacă este posibilă o vizită în România în acest an a secretarului de stat John Kerry, deși acesta este interesat de parteneriatul strategic cu țara noastră.

„Dar sigur urmăriți și știrile și știți că are o mulțime de subiecte pe agendă și nu pot aprecia când va veni aici. Însă este clar interesat de România, așa cum este de toți partenerii noștri”, a mai spus însărcinatul cu afaceri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului