Arma secretă a UE în negocierile cu Rusia privind situația din Ucraina

Arma secretă a UE în negocierile cu Rusia privind situația din Ucraina
Publicat: 11/03/2014, 14:13

Oficialii Uniunii Europene reevaluează dosarul antitrust întocmit în urmă cu circa doi ani împotriva Gazprom, analizând rolul pe care l-ar putea juca investigația în disputa privind confilctul din Ucraina, au afirmat surse apropiate situației.

Dosarul Gazprom ar putea fi închețat până la soluționarea crizei sau ar putea fi utilizat ca parte a răspunsului UE față de situația din Crimeea, susține una dintre surse.

„Uneori, progresul dosarelor (investigațiile CE – n.r.) este accelerat sau încetinit din cauza unor imperative de natură politică. Nu ar fi o surpriză dacă CE ar decide să parcheze dosarul pentru o perioadă, pentru a vedea ce reacții provoacă”, comentează pentru Bloomberg Mark Powell, avocat la White & Case, în Bruxelles.

Rusia își dispută cu Vestul influența asupra Ucrainei. SUA și UE și-au afirmat susținerea pentru noul guvern instalat la Kiev după destituirea președintelui Viktor Ianukovici în urma unei revolte sângeroase. Forțe militare ruse au ocupat Peninsula Crimeea, regiune în care se află și portul Sevastopol, cartierul general al flotei ruse din Marea Neagră. Moscova nu recunoaște legitimitatea noului guvern ucrainean și consideră că Ianukovici este în continuare președintele legitim al Ucrainei.

SUA și Europa au amenințat Rusia cu sancțiuni economice și diplomatice și încearcă totodată să pună la punct un pachet de finanțare pentru Ucraina, pentru a evita falimentul. Rusia susține că Ucraina are datorii de 2 miliarde de dolari către grupul Gazprom în contul importurilor de gaze naturale.

Miniștrii de Externe din UE au evitat până în prezent să adopte sancțiuni împotriva Rusiei și i-au cerut președintelui Vladimir Putin să ia măsuri urgente pentru detensionarea situației din Ucraina, să-și retragă trupele din Crimeea și să se orienteze către soluționarea disputei prin negocieri politice. Președintele consiliului UE Herman Van Rompuy a convocat joi o reuniune a liderilor europeni pentru a discuta următoarea etapă.

„Gazprom este pregătit pentru orice decizie. Suntem siguri că am respectat întotdeauna toate regulile europene”, a declarat pentru Bloomberg purtătorul de cuvânt al companiei ruse de stat, Serghei Kupriyanov.

Gazprom livrează prin Ucraina aproximativ 16% din consumul de gaze al Europei. Tensiunile din ultimele zile au provocat scăderea acțiunilor Gazprom cu 12% pe burssa de la Moscova.

„Lucrăm la pregătirea unui draft al scrisorii de obiecții motivate, care nu a fost încă finalizată”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Antoine Colombani.

Ancheta Comisiei Europene privind Gazprom se referă la un presupus abuz al poziției dominante pe piață. Grupul rus ar fi impus prețuri incorecte la gaze în Europa Centrală și de Est prin conectarea prețurilor percepute în contractele de livrare pe termen lung la cotațiile internaționale ale petrolului. CE suspectează de asemenea că Gazprom ar fi încercat să împiedice comerțul cu gaze între țările care importă de la grup și eforturile acestora de identificare a unor furnizori alternativi.

Ancheta UE a început în 2011 și vizează în principal activitățile Gazprom în țările baltice, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria și Bulgaria,

Comisarul European pentru concurență, Joaquin Almunia, a declarat în luna februarie că oficialii CE sunt aproape de finalizarea primei etape din dosarul împotriva Gazprom – scrisoarea cu obiecții.

Înainte de a fi publicat, documentul trebuie avizat de mai multe departamente ale CE, printre care energia, industria și cel legal, a precizat pentru Bloomberg una dintre sursele citate.

Gazprom a încercat anul trecut să soluționeze investigația printr-o ofertă de concesii, care a fost respinsă de CE, potrivit comisarului Almunia.

O altă sursă apropiată situației susține că negocierile dintre Gazprom și CE au continuat, cea mai recentă întâlnire având loc chiar miercuri.

Gazprom a anunțat, marți, potrivit AFP, că va anula, începând din luna aprilie, tarifele preferențiale la gaze pentru Ucraina, convenite în cadrul acordului încheiat în decembrie de președintele Viktor Ianukovici cu Rusia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...