BREAKING NEWS! Anunț FĂRĂ PRECEDENT al lui Traian Băsescu în urmă cu scurt timp. Este cea mai dură LOVITURĂ dată Guvernului

BREAKING NEWS! Anunț FĂRĂ PRECEDENT al lui Traian Băsescu în urmă cu scurt timp. Este cea mai dură LOVITURĂ dată Guvernului
Publicat: 03/12/2013, 11:37
Actualizat: 29/07/2014, 22:37

Președintele Traian Băsescu a anunțat în această seară că nu va aproba memorandumul negociat de Guvern cu FMI din cauza majorării cu 7 eurocenți a accizei la combustibili și a cerut executivului să renegocieze înțelegerea. Mai mult, șeful statului a spus că a informat Washingtonul în privința poziției sale, iar, dacă guvernul va transmite documentul fără semnătura președintelui, trebuie să își asume acest lucru.

„Am decis să nu aprob acest memorandum pentru că pe pagina a treia este făcută mențiunea, majorarea accizei la carburanți cu 7 eurocenți la litru. Nu îmi voi asuma această măsură pe care o consider antieconomică. Propaganda poate spune foarte multe. Eu spun precis câteva lucruri: România nu e dependentă de tranșe de la Fond, așa că renegocierea nu va pune probleme”, a spus Băsescu, precizând că renegocierea acordului cu FMI se poate face în ianuarie când delegația Fondului vine în România.

Premierul Victor Ponta a declarat pentru ȘtirileProTV că refuzul președintelui de a semna memorandumul cu FMI înseamnă că „nu mai avem, practic, acord cu FMI și Comisia Europeană”.

Președintele a precizat că nu își va asuma această măsură pe care o consideră „antieconomică, împotriva intereselor României și a șanselor de relansare economică”.

„Nu voi semna memorandumul și vreau să avertizez și Guvernul, și parlamentul să renunțe la minciună, pentru că neaplicarea acestei taxe se recuperează prin reducerea cheltuielilor cu 1,5 miliarde de lei la Ministerul lui Dragnea și am mai văzut eu un excendent de resursă pus la plata excedentului datoriei. Ar însemna 2,1 miliarde dintr-o singură privire”, a susținut Băsescu.

El a menționat că, legal, documentul nu poate fi înaintat, pentru că este un acord internațional și este obligatorie aprobarea de către președinte.

În opinia președintelui, decizia sa nu va împiedica adoptarea în termen a bugetului, preciyând că sumele pe care Guvernul le estimează la buget din acciza la carburanți pot fi suplinite din banii pe care puterea i-a reyervat, prin ministerul lui Liviu Dragnea pentru a satisface doleanțele baronilor locali în campanie.

Gândul a transmis LIVE TEXT declarațiile președintelui:

– Subiectul este legat de memorandumul trimis spre aprobare de către Guvern, care abordează două teme: aprobarea discuțiilor cu FMI și aprobarea semnării memorandumului de către minoștrii Chițoiu și Voinea.

– Am decis să nu aprob acest memorandum pentru că pe pagina a treia este făcută mențiunea, majorarea accizei la carburanți cu 7 eurocenți la litru. Nu îmi voi asuma această măsură pe care o consider antieconomică. Propaganda poate spune foarte multe. Eu spun precis câteva lucruri: România nu e dependentă de tranșe de la Fond, așa că renegocierea nu va pune probleme. Banii care s-ar obține din acesta taxă – care e trecută 7 cenți, dar la pompă va fi 12 cenți, 8% creșterea prețului.

-Eu nu aprob acest memorandum și semnarea scrisorii este legat de relansarea economică, nu doresc măsuri care să frâneze relansarea eonomică. La ponpă se va reflecta în 12 cenți

-Efectele vor fi creșterea inflației, foarte multe companii care vor intra în insolvență sau în faliment. Cel mai rău efect va fi la adresa celor pe care guvernul spune că vrea să-i ajute. Va afecta mult mai mult pensiile decât creșterea de 3,7% pe care Guvernul este obligat să o facă.

-Toate facilitățile pe care le povestește guvernului vor fi anulate prin efectul creșterii cu 8% a carburanților. Guvernul trebuie să renunțe la creșterea accizei la combustibili.

-Și creșterea taxelor pe construcții are efect pe creșterea prețului la combustibil. Toate rafinărie vor intra în noua celabră taxă pe stâlp. Benzina și motorina ar primi două creșteri.

– Nu eu pot să fac o evaluare a impactului, dar cred că numai de la companiile petroliere Guverul ar încasa 400-500 de milioane de lei care se vor reflecta in prețul benzinei și motorinei.

– Nu voi semna memorandumul și vreau să avertizez și Guvernul și Parlamentul să renunțe la minciuni. Se recuperează din reducerea cheltuielilor cu 1,5 miliarde de lei de la Ministerul domnului Dragnea și 600 de miline de la excedentul plății datoriei. S-ar putea să mai găsesc vreo două miliarde la care se poate renunța.

– Bugetul mai cuprinde o minciună. taxa pe construcții este evaluată la 480 de milioane. Așa cum e scrisă ordonanța, poate produce orice sumă între 500 de milioane și 15 miliarde. Eu cred că o aplicare corectă aduce circa 2 miliarde de lei.

– V-am spus că banii de la Dragnea sunt destinați baronilor, baronașilor și baroneților.

– Legal nu poate fi înaintat. Dacă guvernul își va asuma acest lucru e problema lor. Nu semnez acest memorandum pentru că ce fac este fără precedent. Acest guvern nu e în dificultate, e doar pentru a crea resurse pentru alegeri. Guvernul, puterea să/și facă campanie pe banii lor.

– Poate mă întrebați de ce nu aveți aceeași abordare legată de construcții. Taxa care privește construcțiile este o extindere a bazei de impozitare, nu o taxă nouă. Acest lucru ne va permite la un moment dat reducerea CAS.

– În afară de producătorii de combustibili lichizi, dacă ne referim la costurile suplimentare de la electricitate, acestea nu sunt pe deplin liberalizate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Doliu la Hollywood. A murit un actor faimos din „Titanic” și „Stăpânul Inelelor”
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ