Cutremur în CENTRUL VECHI: „Este o adevărată capcană MORTALĂ pentru cei ce ajung aici!”

Cutremur în CENTRUL VECHI: „Este o adevărată capcană MORTALĂ pentru cei ce ajung aici!
Publicat: 12/10/2013, 17:22
Actualizat: 29/07/2014, 22:29

O nouă lege a cutremurelor este în curs de pregătire, cu scopul de a se reduce riscul seismic al clădirilor din întreaga țară. Deputatul Forța Civică, Dan Cristian Popescu, a anunțat că în maximum o lună va avea finalizat proiectul pentru modificarea legii 20/1994, printre principalele modificări fiind și sistarea activităților comerciale din clădire cu risc seismic până la consolidare și îmbunătățirea metodelor de avertisment ale unor clădiri în această situație. O consecință indirectă a proiectului de lege propus de deputatul Popescu este aceea că Centrul Vechi al Bucureștilor ar putea redeveni pustiu, majoritatea clădirilor din această zonă fiind neconsolidate, cu risc mare de prăbușire la un cutremur de intensitate medie. Toate clădirile din Centrul vechi au însă la parter și subsol baruri, restaurante, magazine și terase care, potrivit proiectului de lege, nu vor mai putea funcționa dacă clădirile nu se consolidează mai întâi.

„Modificările vin deoarece legislația actuală nu s-a dovedit eficientă, avem sute de clădiri în București neconsolidate, adevărate capcane mortale unde se desfășoară activități comerciale și locuiesc oameni. Dacă vine un cutremur, acei oameni riscă să moară”, a delcarat Popescu.

Mai precis, în locul bulinelor roșii vor fi amplasate panouri de avertisment, care vor informa oamenii de faptul că este o clădire cu risc seismic. Acest lucru, spune deputatul, va ajuta la prevenirea unor dezastre.

„Nu vor mai avea afaceri acolo decât după ce se consolideaza clădirea, acele clădiri vor fi declarate ca nepropice pentru astfel de activități pentru că nu poate funcționa nimic acolo. Acele clădiri vor fi ori consolidate sau demolate și reconstruite. Nu vreau ca oameni care nu li s-a adus la cunoștință că acea clădire prezintă risc seismic să riște să moară”, a precizat deputatul.

Întrebat ce se va întâmpla însă cu persoanele care locuiesc în blocuri care găzduiesc și activități comerciale, Dan Cristian Popescu a explicat că dacă respectivii nu vor dori să-și părăsească locuința, chiar dacă se găsesc investitori privați care să se ocupe de reabilitare, aceștia vor fi, în cele din urmă, expropriați potrivit legii, urmând să atace în instanță dacă nu sunt mulțumiți de suma primită.

” Noi le vom da un termen în care ei să-și înceapă consolidarea singuri pe banii lor. La cei care nu au bani, le vom da un timp ca să găsească o formulă de piață și o să stimulăm cumva să vină bani privați, să fie investiți în aceste zone. Dacă nu se găsește o variantă de piață, va trebui să dăm bani de la stat, să expropriem cumva acei oameni. În final se va ajunge la exproprieri, dacă nu se va rezolva altfel”, a completat Popescu.

„Nu cred că o discuție și o lege care își propune să salveze viețile oamenilor trebuie să înceapă cu de unde o să avem bani”

Cu toate acestea, intervine problema banilor de la buget. Cum nici pentru mărirea alocațiilor pentru copii de la 42 la 50 de lei nu a fost posibilă, pe motiv că nu sunt bani la buget, de unde ar exista bani pentru exproprieri?

„Nu cred că o discuție și o lege care își propune să salveze viețile oamenilor trebuie să înceapă cu de unde o să avem bani. Grija mea ca legiuitor trebuie să fie în primul rând scoaterea oamenilor de sub acest risc. Orice discuție ulterioară este secundară”, a mai spus deputatul.

O altă modificare vizează și trecerea de la sancțiunile pecuniare la cele penale. Mai exact, nu se vor mai plăti amenzi, însă se va trece în zona penalului.

„Se va aplica administratorilor clădirii pentru activitatea comercială și la cei care locuiesc acolo, după ce se parcurg toate etapele de timp și după ce li se oferă și varianta exproprierii, iar în caz de refuză, mergem în zona penală. Pentru că împiedică o acțiune care este în beneficiul public”, a explicat Popescu.

În opinia lui, marele avantaj al acestui proiect de lege este chiar prevenirea unor pericole pentru oamenii care locuiesc sau își au activitatea ăn clădirile cu risc seismic. Mai mult, stimularea economiei și crearea de locuri de muncă reprezintă și ele efecte benefice ale legii.

Prezentarea, în mare, a acestei inițiative legislative, a fost făcută în cadrul unei dezbateri publice, la care au participat și Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului de Fizică a Pământului, Dan Lungu, profesor pentru siguranța clădirilor, precum și Mugur Mihăescu, vicepreședintele Asociației Comercianților din Centrul Istoric.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna