Eternii chiriași ai RA-APPS. „E o casă, unii îi zic abuziv vilă, deși conceptul de vilă nu e definit”

Publicat: 04/03/2013, 09:23
Actualizat: 31/01/2019, 20:19

Nu mai au funcții publice, dar încă ocupă locuințele de protocol ale RA-APPS. Mircea Geoană, Adrian Severin, Șerban Nicolae, Joița Tănase, Mioara Roman sau Gelu Voican Voiculescu ocupă de ani de zile vile sau apartamente ale statului care în principiu sunt destinate celor cu demnități publice și care nu au o locuință în București sau chiar vânzării.

ULTIMA ORĂ: Premierul Ponta anunță o acțiune fără precedent contra VIP-urilor politice de care nu s-a atins nimeni

Fiecare are însă o explicație: ba că au contracte de închiriere și locuințele nu sunt de protocol, ba că au câștigat în instanță dreptul de a fi chiriași sau pur și simplu nu au unde să se mute. Unii au restanțe de milioane de lei. Este cazul lui Gelu Voican Voiculescu și al Mioarei Roman, care se judecă în intanță pentru ștergerea datoriilor. Ații sunt datori la utitilități. Este și cazul lui Mircea Geoană.

Un nume nou intrat pe listă este cel al actualului ministru al Educației, Remus Pricopie, care a rămas în casa RAAPPS oferită de guvernul Tăriceanu încă patru ani după ce nu a mai fost secretar de stat, până acum, când și-a redobândit dreptul la locuință de serviciu.

Premierul Ponta a declarat că va desecretiza lista integrală a celor care au case de la RA-APPS și a promis aseară că în casele de protocol vor rămâne doar miniștrii și secretarii de stat în funcție care au dreptul legal. Până atunci, gândul a realizat o listă preliminară cu politicieni sau personaje publice care stau în casele RA-APPS.

Chiriașul Geoană, dator la APANOVA

Până în decembrie, când guvernul Ponta a extins lista potențialilor beneficiari până la șefii de departamente din ministere, legea le dădea doar demnitarilor dreptul să stea în case de protocol pe perioada mandatului și încă cel mult 30 de zile. După mai multe încercări anunțate public de a se muta, Mircea Geoană nu a reușit nici acum, la peste un an de la demiterea de la șefia Senatului, să plece vila de pe strada Cucu Starostescu, închiriată de la RA-APPS în 2004.

Faptul că Mircea Geoană încă locuiește în vila de pe strada Cucu Starostescu este dovedit de factura de la ApaNova. Mircea Geoana are o factură restantă de 380 de lei emisă de furnizorul de apă în luna decembrie 2012.

Contactat de gândul Mircea Geoană nu a dorit să discute despre acest subiect. „Nu răspund la întrebări pe tema case. Căutați răspunsurile mai vechi pe tema asta că am tot vorbit pe tema asta. Să publice Ponta lista ca nu am nici o problemă”, a declarat senatorul PSD.

Fostul șef al Senatului a primit vila când era ministru de Externe „până la rezolvarea situației locative”. De atunci s-au împlinit nouă ani și situația locativă a lui Geoană nu este deloc rezolvată. În 2008, într-un interviu acordat Mediafax, Geoană declara că a luat un credit ipotecar de la o bancă în vederea finanțării unui contract cu o firmă de construcții pentru achiziționarea unui apartament într-un bloc și că, până la alegerile parlamentare care urmau să aibă loc în toamnă, își va schimba locuința: „O să mă mut, o să mă mut, fiți fără grijă. Nu o să mă prindă campania în aceeași casă, nu vă dau eu plăcerea asta. Mă usucă la buzunar noua chirie”.

Deși în contractul cu firma constructoare se prevedea ca termen darea în folosință luna august 2008, spunea Geoană, construcția a fost decalată din motive independente de constructor, legate de obținerea unor avize.

În iunie 2009, explica, tot pentru Mediafax. că are încheiat un precontract cu o firmă de construcții pentru achiziționarea unei locuințe. Firma cu care Mircea Geoană a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare a unui apartament din Băneasa a intrat în procedură de faliment în 22 ianuarie 2010.

În noiembrie 2011, presa a relatat că Geoană se gândea încă dacă va achiziționa sau nu imobilul de RA-APPS pus pe lista de imobile care urmau să fie scoase la licitație.

Casa ocupată de familia lui Mircea Geoană a fost trecută în 2011 pe o listă cu imobile ce urmau să fie scose la licitație. Vila lui Geoană nu a mai fost scoasă la licitație. De altfel, multe din imobilele în care chiriași sunt diverse personaje care nu mai ocupă demnități publice urmau să fie scose la licitație dar operațiunea s-a împotmolit.

Severin: „Nu îmi convine să dau toată agoniseala mea pe o casă”

Cu 1 milion de euro în conturi, Adrian Severin ocupă un imobil RA-APPS aflat pe bulevardul Kiseleff, lângă Arcul de Triumf. Apartamentul în care locuiește europarlamentarul cercetat de DNA într-un dosar de corupție are 192 de metri pătrați pentru care Severin spune că plătește o chirie de 800 euro. Contactat de gândul, Severin a confirmat că este și în prezent rezidentul apartamentului de stat. Europarlamentarul nu mai ocupă nici o funcție publică pentru care să fie răsplătit cu o casă RA-APPS, dar susține că are un contract de închiriere perfect valabil. „Eu locuiesc în casa în care am locuit mereu înainte ca ea să fie a RA-APPS. Eu nu am luat casa de la RA-APPS, nu am fost ca Baconschi care a avut anexă la contractul de muncă. Eu am luat casa cu chirie de la Primăria Capitalei. Nu e o casă de protocol”, a explicat Adrian Severin.

Foto: Mediafax

În 1991, Adrian Severin a depus o cerere la primărie și a primit casa de pe Kiseleff. Fostul membru PSD a explicat că după 1993 imobilul său a fost preluat de RA-APPS. Contractul de închiriere pentru imobilul de pe Kiseleff expiră în 2014.

Europarlamentarul spune că vrea să se mute din locuința RA-APPS, dar că nu a găsit încă o locuință corespunzătoare. „Sigur că vreau să îmi găsesc ceva, dar nu am găsit o locuință care să îmi convină mai mult. Mă refer la raportul preț/calitate. Toți banii pe care îi am sunt valoarea unui apartament. Nu îmi convine să dau toată agoniseala mea pe o casă”, a declarat Adrian Severin. În declarația sa de avere, Severin spune că are în conturi în 270.633 de lei, 1.041.318 euro și 36.426 de dolari.

Nicolae: „Chiria e mare, dar sunt legat sentimental de apartamentul RA-APPS”

Senatorul Șerban Nicolae poate sărbători 10 ani de când locuiește în apartamentul RA-APPS de pe strada Eminescu din București. În 2003, în calitate de consilier prezidențial al lui Ion Iliescu, Nicolae a primit un apartament de la RA-APPS de 100 de metri pătrați. După 2007, Nicolae spune că a încheiat un contract de închiriere care este în vigoare și acum. „Eu am un contract de închiriere din 2007. Vreau să vă spun însă că în nici un moment statul nu mi-a plătit chiria pe acest imobil. Chiar și când eram consiler prezidențial, ministru sau secretar de stat mi-am plătit din banii mei chiria”, a explicat Șerban Nicolae.

Senatorul care a fost și avocat în dosarul de corupție al lui Cătălin Voicu spune că plătește o chirie destul de mare pentru apartamentul cu trei camere, aproximativ 600 euro. Nicolae spune că la un moment dat RA-APPS i-a mărit chiria de la 600 euro la 4.000 de euro. „Eu am continuat să plătesc chiria prevăzută de lege adică 600 de euro. RA-APPS mi-a transmis că doresc să mă evacueze. Astfel că rămâne să ne judecăm”, a explicat Șerban Nicolae.

Senatorul PSD spune că apartamentul nu are statut de locuință de serviciu și că în opinia sa chiria este peste prețul pieței. De ce nu își caută un alt apartament poate mai ieftin? „Eu și familia mea suntem sentimental legați de această casă. Când m-am mutat nu eram căsătorit și asta e locuința în care s-a format familia Nicolae”, spune parlamentarul

Joița Tănase, chiriaș cu ajutorul instanței

Fostul procuror general în timpul guvernării Năstase, Joița Tănase locuiește și el într-un apartament RA-APPS de pe bulevardul Unirii. Joița Tănase procuror general a primit imobilul în anul 2001 și spune că acum a primit o sentință care îi permite să fie chiriaș RA-APPS pe viață. „Locuiesc în apartamentul RA-APPS. Am o decizie definitivă a instanței care spune că am acest drept”, a declarat Joița Tănase pentru gândul. Fostul procuror general nu a dorit să dezvăluie cât plătește chirie pentru imobilul de la RA-APPS.

Mioara Roman, în proces cu RA-APPS, pentru casa primită de soț

Mioara Roman fosta soție a lui Petre Roman încă locuiește în vila de pe strada Gogol primită de fostul soț. Familia Roman s-a mutat în vila din Primăverii – inițial, proprietate a ICRAL – în 1990, atunci când Petre Roman a devenit premier. În 1996, clădirea a intrat în patrimoniul RA-APPS, în urma unei Hotărâri de Guvern. Roman a continuat să locuiască la aceeași adresă și după 2000, deși nu a mai deținut funcții publice.

Foto: Mediafax

Presa a relatat în ultimii doi ani că RA-APPS deschis o acțiune în instanță pentru evacuarea Mioarei Roman. Contactată de gândul, Mioara Roman spune că încă locuiește în imobil și încă se judecă cu RA-APPS. „Mi-au pus o chirie de 6000 euro care nu are legătură cu realitate. Ca să vă spun dedesubturile lucrurile stau așa: în curte există un bloc și cei care stau acolo niște ștabi vor să dărâme case pentru a aveam curte”, susține Mioara Roman.

Fosta soție a lui Roman spune că și-ar dori să cumpere casa, dar că autoritățile nu i-au permis. „Eu am băgat banii în casa asta. Ea în sine nu are o mare valoare. Am sperat să o cumpăr”, spune Mioara Roman

Gelu Voican-Voiculescu: „Unii îi zic abuziv vilă. Vila e o casă estivală, cu grădină. Unde să mă mut? „

Într-o casă a RA-APPS, cu 700 de lei pe lună, stă și Gelu Voican Voiculescu, împreună cu familia. Fostul vicepremier în Guvernul Petre Roman spune însă că a ajuns în casă înaintea RA-APPS, imobilul fiindu-i atribuit soției sale, în iunie ’90, fără nicio legătură cu funcția sa din guvern. „E o casă, unii îi zic abuziv vilă, deși conceptul de vilă nu e definit. Vila e o casă estivală, cu grădină. Unde să mă mut? Nu am unde. Și am o familie numeroasă, șapte persoane”, a explicat pentru gândul fostul demnitar. A vrut să o cumpere în 1996, „în baza legii 112, care a vândut pe nimic casele naționalizate”, însă guvernul CDR, imediat după instalare, „a înghețat vânzările”.

Pe 345 de metri pătrați, ar avea de plătit o chirie de 3.450 de euro pe lună. Pentru că refuză, se judecă din 2009 cu statul. „Eu nu plătesc decât vechea chirie, 7 milioane pe lună, refuz să plătesc și restul, 127 de milioane și am ajuns la o datorie de un miliard și ceva”, spune fostul vicepremier care consideră că „e îndreptățit să apară numele său pe un inventar”, dar insistă că statutul casei sale nu este „nici de protocol, nici de serviciu”.

În litigiu cu RA-APPS, se află și generalul Dumitru Cristea, pentru apartamentul din vila de pe strada Crângului.

Remus Pricopie,chiriaș RA-APPS înainte de a fi ministru

Pe lista chiriașilor RAAPPS se află și consilierii prezidențiali Daniel Funeriu și Virgil Păunescu, cărora legea le acordă statut de ministru și dreptul de a primi locuință de serviciu.

Vecin cu fostul ministru al educației, Daniel Funeriu, pe strada Mihai Eminescu, nr 50-54, este și actualul titular al portofoliului. Chiriaș al RAAPPS din timpul guvernării Tăriceanu, când a fost secretar de stat, Remus Pricopie a rămas însă în locuință inclusiv în perioada în care nu a mai fost demnitar, deși legea obligă în aceste cazuri la eliberarea casei în maximum 30 de zile.

Foto: Mediafax

​Actualul ministru admite că stă neîntrerupt în casa RA-APPS încă de pe vremea când era secretar de stat. „Da, am stat acolo și când nu am mai fost secretar de stat, dar am intrat în regim de închiriere normal. Lumea zice că ai facilități, dar am plătit 20 de milioane de lei pe lună. Acum am din nou dreptul la casă”, a spus Pricopie pentru gândul.

În aceeași clădire stă și ambasadorul Gheorghe Dinică, fostul șef al Protocolului Național în timpul guvernului Adrian Năstase și al Direcției de Protocol din Camerea Deputaților până în 2008.

Fostul ministru de Finanțe, fost locatar la RA-APPS, Gheorghe Ialomițianu, are și o explicație pentru prelungirea șederii pe chirii modice a unor demnitari mult după terminarea mandatelor. „Mulți, după ce și-au încheiat mandatul, și-au făcut niște contracte pe diverse asociații și au rămas acolo”, spune Ialomițianu.

Cine are dreptul la casă RA-APPS

În decembrie, Guvernul a extins lista beneficiarilor de locuințe de serviciu, stabilind ca din această categorie să facă parte inclusiv șefii de departamente, adjuncții secretarilor generali și directorii generali din administrația centrală.

Până să fie adoptată această ordonanță puteau beneficia de locuințe de protocol de la RA-APPS persoanele care ocupă funcții de demnitate publică numite sau funcții asimilate celor de demnitate publică, secretarii generali, precum și persoanele încadrate pe funcții din cabinetul demnitarului în cadrul ministerelor, celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și instituțiilor publice.

Victor Ponta a declarat luni că guvernul va publica lista integrală a chiriașilor RA-APPS. „În funcție de această listă și de reacțiile publice, pot să iau și o măsură legală și anume, de a spune – poate că sunt prea mulți cei care beneficiază sau poate că plătesc prea puțin; o să vedeți că nu toți plătesc puțin, că s-au mai indexat”, a mai declarat Ponta.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Bancul uluitor pe care Mitică Dragomir l-a spus soților Nicolae și Elena Ceaușescu! Când l-a...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ȘOFERUL care a MERS pe CONTRASENS în fața sediului POLIȚIEI a rămas FĂRĂ PERMIS
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Ion Țiriac a dat tunul anului! L-a vândut imediat. Miliardarul a dat lovitura
Ajuns la sapă de lemn, Irinel Columbeanu poate redeveni milionar. Culmea, o femeie celebră, dar...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Decizia surpriză luată de Bill Gates pentru România. Ţara noastră este în prim-plan