România, împinsă într-un SCANDAL FĂRĂ PRECEDENT de un ministru al guvernului Ponta. Așa ceva nu s-a mai întâmplat în ultimii 20 de ani

România, împinsă într-un SCANDAL FĂRĂ PRECEDENT de un ministru al guvernului Ponta. Așa ceva nu s-a mai întâmplat în ultimii 20 de ani
Publicat: 06/03/2013, 09:05

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat că o eventuală nouă decizie de amânare a aderării României la Schengen la Consiliul JAI de săptămâna viitoare va afecta „credibilitatea procesului”, iar țara noastră ar putea să nu mai fie interesată și doar să aștepte o invitație de la UE.

„Care este concluzia? Dacă noi nu vom obține o decizie corectă, legitimă, (înseamnă – n.r.) faptul că acest proces bazat pe niște criterii de vechime, pe un Tratat European, nu mai este credibil. Nu mai este credibil, nu mai sunt interesat să fac parte din acest proces. Și e bine de reținut. (…) Așa cum am trăit fără Schengen, putem să trăim în continuare. Prezentăm, scoatem pașaportul, companiile, inclusiv cele occidentale, vor pierde bani și dacă UE va dori la un moment dat, sau cei care se opun, să invite România, să o facă”, a afirmat Corlățean, vineri seară, într-o emisiune la Realitatea TV.

El a subliniat că o eventuală nouă amânare a deciziei „ar însemna o împingere a procedurii la o dată nedefinită în realitate”.

Corlățean a amintit că anul acesta vor fi alegeri parlamentare în Germania, apoi vor urma cele europene din 2014, tot anul viitor urmând să fie și cele locale din Franța.

„Încă o dată, pot fi rațiuni de diferite naturi și sunt. Unele ce țin de culoarea ideologică a familiei din care faci sau nu parte, țin de alegerile dintr-o țară sau alta, dar vă aduc aminte că acesta nu este un argument. Anul acesta vor fi alegeri în Germania, anul viitor vor fi alegeri europene în toată Europa, vor fi alegeri municipale în Franța, unde primarii, dacă e să mergem pe argumentul acesta, fie că sunt de dreapta sau de stânga, vor spune „Dom’ne, avem probleme cu migrația”, iar se vor juca electoral lucrurile acestea, romii și mai știu eu ce”, a spus ministrul de Externe.

El a subliniat că problema de credibilitate în cazul unei noi amânări devine a țărilor care se opun.

„Câtă vreme noi suntem corecți, facem toate demersurile și îndeplinim criteriile și eventual, spun eventual, mai avem până la ziua reuniunii, s-ar decide încă o dată amânarea, atunci dați-mi voie să vă spun că cei care se opun au o problemă de credibilitate (…) Ori, dacă orice aș face, oricât aș îndeplini criteriile și supracriteriile, au fost și măsuri suplimentare anul trecut, le-am acceptat, le-am îndeplinit, oricâți bani am băga, un miliard de euro băgați în securizarea frontierei și nu ajunge, atunci dați-mi voie să vă spun încă o dată că nu mai sunt interesat de acest proces”, a afirmat Corlățean.

El a subliniat că eliminarea restricțiilor de la frontiera cu Ungaria în urma aderării la Schengen ar ajuta mult și companiile europene care operează în România.

„O piață cu adevărat funcțională înseamnă și eliminarea acestor restricții la frontiera cu Ungaria, înseamnă timp pierdut, bani pierduți, business, afaceri care sunt ținute în loc, temporizate. Aș spune că în prima linie a susținerii României pentru aderarea în spațiul Schengen sunt companiile olandeze, cel mai mare investitor străin din România, companiile franceze, germane, cele străine”, a mai spus el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
S-a dat deja ORDIN de la Primărie. Devine complet GRATUIT. Nu se mai plătește niciun...
Pasca din copilărie, gust de neuitat. Care e ingredientul secret
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice