Stelian Tănase anunță „o restructurare de proporții” a TVR și majorarea taxei tv după 2014: „Așa nu putem să mergem. E struțo-cămilă”

Stelian Tănase anunță „o restructurare de proporții a TVR și majorarea taxei tv după 2014: „Așa nu putem să mergem. E struțo-cămilă
Publicat: 25/03/2014, 14:42

„O restructurare de proporții” astfel încât „în doi-trei ani” TVR să poată fi comasată cu radioul public. Așa arată, în linii mari, planul pentru TVR anunțat de președintele director general Stelian Tănase, păstrat de coaliția de guvernare la șefia televiziunii publice cu condiția să își asume tăierile.

După discuție de aproximativ 30 de minute cu premierul Victor Ponta la Palatul Parlamentului, a doua în ultima săptămână, Stelian Tănase a primit sprijinul pentru a rămâne la vârful TVR, dar în scenariile impuse de coaliție: reorganizare după Legea insolvenței, disponibilizări în funcție de „o nouă organigramă funcțională” și, cel mai probabil de la anul, majorarea taxei TV. Deocamdată, atât UDMR cât și PSD se opun acestei măsuri în contextul anului electoral. Stelian Tănase insistă însă că TVR are „cea mai mică taxă din Europa”.

Punerea în practică a strategiei discutate cu Ponta ar urma să vină de săptămâna viitoare. Marți, Parlamentul va vota un nou Consiliu de Administrație, după algoritmul politic, acesta va constata oficial criza din TVR și va declanșa reorganizarea și, ulterior, intrarea în insolvență. Varianta insolvenței a fost de altfel asumată oficial ca decizie politică de vicepremierul Kelemen Hunor, pentru gândul.

„N-am spus că nu vor fi dați oameni afară”

Stelian Tănase evită însă pentru moment să vorbească deschis despre insolvență, anunțând o reorganizare. „S-a discutat și acest lucru, ca și alte scenarii. Este pe masă. Probabil mâine, după ședința de Guvern, prim-ministrul va ieși să dea explicații. Dacă mă întrebați ce cred eu, eu cred că nu poate fi evitată (intrarea în insolvență, n.red.). Dar mă gândesc mai mult la restructurare decât la insolvență, deși această discuție se face în temeiul legii 85 pe 2006, legea insolvenței”, a precizat directorul TVR după întâlnirea cu premierul.

Întrebat concret despre disponibilizări, Stelian Tănase a răspuns indirect: „Trebuie refăcută imediat organigrama pentru a face un organism competitiv. Televiziunea Română este nereformată. Este jumătate televiziune de stat de tip moscovit și altă jumătate se comportă ca orice televiziune într-o piață liberă. Avem multe probleme. Așa nu putem să mergem. E struțo-cămilă”.

A admis însă că bugetul actual obligă la reduceri drastice ale fondului de salarii, posibil în două variante: concedieri sau tăieri de venituri. „N-am spus că nu vor fi dați oameni afară, dar nu pot să dau un răspuns până nu am organigrama. Probabil se va întâmpla lucrul ăsta atunci când vom pune un ochi atent asupra bugetului. Anul ăsta mergem cu peste 50% fond de salarii din venit. O companie care are peste jumătate din buget fondul de salarii este în faliment”, a adăugat el.

Potrivit lui Tănase, „măsurile convenite au sprijinul forțelor politice”. „Mă refer la coaliția de guvernare, dar sper să îl revăd și pe Crin Antonescu cu care m-am văzut marți să vorbim dspre aceste lucruri – continuarea mandatului meu la conducerea TVR. Mi-a dat sprijinul, dar trebuie să îl văd să discutăm și măsurile concrete din perioada următoare”, a precizat el.

Majorarea taxei, „o problemă pe agendă”. Nu în an electoral

Problema veniturilor reduse în raport cu cheltuielile și a datoriilor istorice – estimate de Kelemen Hunor la „800 de milioane de lei, 500 de milioane către bugetul de stat și 300 de milioane către terți” – poate fi parțial rezolvată prin majorarea taxei tv, consideră Stelian Tănase care i-a avansat lui Victor Ponta și o propunere în acest sens.

Coaliția respinge însă ideea cel puțin entru moment, în contextul anului electoral.

„Taxa este cea mai mică din Europa. Este mai puțin de 11 euro, în timp ce o republică mică, cum este Muntenegru, plătește 26. Nu mai spun de țările mari. Iar când cumpărăm campionatul mondial prețul e același”, a reclamat directorul TVR.

Stelian Tănase a precizat că „azi nu s-a evocat acest punct”, dar a fost discutat „săptămâna trecută, cu argumente pro și contra”. „Nu pot să spun că am luat o decizie fermă în sensul unui calendar și al unei sume, dar este o problemă pe agendă. Dacă îmi cereți o evaluare, cred că în acest an nu se va putea face”, a adăugat acesta.

Tănase vrea Patriarhia și Academia în conducerea TVR

După insolvență, Stelian Tănase speră la o nouă lege a TVR, pentru care sprijinul politic este încă incert. „Legea din 1994 este depășită. E ca un trabant cu care vrem să întrecem mașinile făcute anul ăsta. Ce este esențial este o nouă lege a televiziunii. Sper să găsim înțelegere să o trecem foarte repede”, a spus directorul TVR.

Noua lege ar urma să unifice TVR cu Radio România „după model BBC”, dar „nu mai devreme de 2-3 ani”. Totodată, „modul în care este condusă televiziunea trebuie schimbat”, consideră Stelian Tănase. Varianta sa este numirea membrilor CA după moderul de la Curtea Constituțională, cu mandate succesive care expiră o dată la trei ani, dar nu de către partide, ci de către Patriarhie, Academie și forurile profesionale.

„Acum noi suntem în trei luni de vacanță. Poate vom lua o formulă ca la CCR în care există mandate diferite, iar Curtea nu se suspendă niciodată.Vrem să reducem foarte mult decizia politicului în privința CA și ne gândim la Patriarhie, la Academia Română, la Uniunile de creație, la organizațiile profesionale de media. Discuția va fi srict profesională și mai puțin politică. Amestecul politicii în ultimii 20 de ani a dus la acest dezastru”, a comentat Tănase.

Totuși, directorul TVR crede că instutiția trebuie să rămână sub umbrela Parlamentului. „Din punctul meu de vedere trebuie să rămână la Parlament, să existe un loc în care să poți să faci apel când ai probleme interne nerezolvabile”, a mai spus el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Lupta unei femei din Peru pentru o „moarte demnă” s-a sfârșit cu o decizie istorică