Angela Merkel, despre politica Germaniei față de Rusia și Ucraina: „Nu am de ce să mă învinovățesc”

Publicat: 08 06. 2022, 10:54
Sursa foto: Profimedia

Fostul cancelar german Angela Merkel a declarat marți că a încercat din răsputeri, atunci când era în funcție, să evite ca situația tensionată din Ucraina să se transforme într-un război în toată regula.

Ea susține că, deși politicile adoptate de Guvernul său în acest sens nu au dat rezultatele așteptate, nu se învinovățește că nu a încercat suficient, potrivit Reuters.

„Este o mare tristețe că nu a funcționat, dar nu mă învinovățesc că nu am încercat”, a spus Merkel, cu referire la Acordurile de la Minsk din 2014.

Merkel, unul dintre artizanii sancțiunilor impuse de Occident Rusiei în 2014, după anexarea Crimeei, a spus că acordurile de la Minsk au calmat situația și au dat Ucrainei timp să devină ceea ce este astăzi.

„Ce s-ar fi întâmplat dacă nimănui nu i-ar fi păsat în 2014 și Putin ar fi continuat? Nu vreau să știu asta”, a adăugat ea.

Merkel a spus că nu există nicio justificare pentru „nerespectarea în mod brutal a dreptului internațional” de către Rusia în Ucraina.

De ce s-a opus Angela Merkel aderării Ucrainei la NATO

Mai mult, ea a explicat că s-a opus unui plan care ar fi permis Ucrainei să intre în NATO, deoarece a vrut să prevină un conflict cu Rusia, conflict pentru care Ucraina nu ar fi fost pregătită în acel moment.

„Nu era Ucraina pe care o cunoaștem astăzi… Țara nu era stabilă, era plină de corupție”, a spus ea.

Vorbitoare fluentă a limbii ruse și crescută în fosta Germanie de Est, comunistă, Merkel a atras critici din partea Statelor Unite și a altor state occidentale pentru că a susținut proiectul gazoductului Nord Stream 2, conceput pentru a livra gaz rusesc direct în Germania.

Fosta cancelară și-a apărat politica de susținere a comerțului cu Rusia, spunând că Rusia și Europa nu se pot ignora reciproc, fiind vecine.

Merkel a făcut o scurtă declarație la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina din februarie, dar tăcerea ei de atunci a stârnit controverse.

În aprilie, ea a fost criticată pentru că a vizitat Italia la scurt timp după apariția informațiilor despre atrocitățile din Bucea, un oraș de lângă Kiev, în loc să accepte o invitație de a vizita Ucraina.

Legat de aceste critici, Merkel spune că a știut că vizita sa în Italia va produce controverse, dar a vrut ca acest gest să arate foarte clar faptul că ea nu mai ocupă funcția de cancelar al Germaniei.

„Această călătorie a fost foarte importantă pentru mine în procesul meu de decuplare de politică”, a mai spus fostul cancelar.