Angela Merkel, ultimul mesaj pentru germani: „Aveți încredere unul în celălalt”

Angela Merkel, ultimul mesaj pentru germani: „Aveți încredere unul în celălalt”
Angela Merkel, ultimul mesaj pentru germani: „Aveți încredere unul în celălalt” / Foto: Profimedia
Publicat: 03/12/2021, 13:25

Angela Merkel va părăsi, săptămâna viitoare funcția de Cancelar al Germaniei. Demnitarul și-a luat „la revedere” de la germani acompaniată de o paradă cu soldați ce au purtat torțe și un hit din anii 1970, din Germania de Est

Angela Merkel părăsește funcția de Cancelar, după patru mandate, care s-au întins pe o perioadă de 16 ani, scrie nytimes.com. Ultimul mesaj al lui Merkel pentru cetățenii germani a fost simplu: „Aveți încredere unul în celălalt”.

A mai rămas o săptămână și Olaf Scholz va prelua mandatul de la Merkel, pentru funcția de Cancelar german.

„Încrederea, pe primul loc” – Merkel

Despărțirea de Merkel a fost marcată cu o paradă și o fanfară. Aceasta a avertizat că încrederea este unul din cele mai importante ingrediente în democrație.

„Ultimii doi ani de pandemie au arătat cât de importantă este încrederea în politică, știință și societate, dar și cât este de fragilă”, a declarat Merkel.

Democrația, a spus ea, „este dependentă de solidaritate și încredere, inclusiv de încrederea în fapte”.

„Indiferent de teoriile conspirației care sunt lansate, noi trebuie să rămânem vehemenți”, a avertizat Merkel. „Democrația noastră depinde și de faptul că, acolo unde ura și violența sunt văzute drept mijloace legitime, servind anumite interese, toleranța noastră, ca democrați, trebuie să fie limitată!”

Bendlerblok, o clădire cu multă încărcătură istorică

Merkel a subliniat și importanța locului în care s-a aflat, curtea Bendlerblock, o clădire care găzduiește acum Ministerul Apărării, dar, pe vremuri, a fost sediul rezistenței militare care a pus la cale asasinarea lui Adolf Hitler, în 1944.

Fanfara militară a cântat trei partituri alese de cancelar. Predecesorii lui Merkel, Helmut Kohl și Gerhard Schroder, au cerut Beethoven și Frank Sinatra, în timp ce alegerea ei a fost mai deosebită. A fost vorba de un imn creștin, pentru fiica unui pastor protestant și un cântec de cabaret, interpretat de actrița și cântăreața germană Hildegard Knef.

Melodia lui Merkel

A treia alegere muzicală a lui Merkel a stârnit controverse. „Du hast den Farbfilm vergessen” sau „Ai uitat filmul color” este o melodie din anii 1970, ce răsuna în Germania de Est, interpretată de Nina Hagen. Ulterior, artista a emigrat în Vest și a devenit idol punk al anilor 1980.

„Cântecul are legătură cu tinerețea mea, pe care am trăit-o în RDG”, a declarat Merkel, referindu-se la Republica Democrată Germană, numele oficial al Germaniei de Est comuniste.

Ceremonia pentru Merkel a fost restrânsă, din cauza pandemiei. La sfârșitul discursului, aceasta s-a îndreptat către succesorul ei, Scholz, un social-democrat, care a fost ministru de finanțe în ultimii 4 ani.

„Următorul guvern va trebui să găsească răspunsuri la provocările viitorului. Vă urez, dragă Olaf Scholz, mult succes”, a conchis Merkel.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicateciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase