Ce este Nature, revista care a dat startul scandalului de plagiat al lui Victor Ponta

Publicat: 19 06. 2012, 19:19
Actualizat: 15 11. 2013, 18:37

Acuzat în revista Nature că și-a plagiat teza de doctorat despre Curtea Penală Internațională, premierul Victor Ponta a descris publicația drept „cea în care dă interviuri Funeriu”.

Nature este însă unul dintre cele mai prestigioase jurnale științifice din lume, în care sunt publicate rezultatele unor cercetări din domenii extrem de variate, de la fizică la medicină.

Cu sediul în Marea Britanie și fondat în 1869, săptămânalul Nature are acum redacții în toată lumea. În 2010, a fost numit cel mai citat jurnal științific interdisciplinar din lume (potrivit Journal Citation Report – Science Edition).

Pentru cercetători și mediul academic (publicul-țintă al revistei), a fi publicat în Nature este o chestiune de prestigiu, de recunoaștere a muncii lor.

Primul număr al Nature, din noiembrie 1869 // Sursă: Wikipedia

Pe lângă componența științifică, de prezentare a celor mai importante descoperiri din diferite domenii, Nature publică și știri și comentarii. Politica nu este străină reputatului jurnal, care l-a susținut pe Barack Obama în timpul campaniei prezidențiale americane din 2008.

Nature nu scrie pentru prima dată despre un politician acuzat de plagiat. A mai scris, de exemplu, și în 2011, când ministrul german al Apărării de la acea vreme, Karl-Theodor zu Guttenberg, a fost acuzat că și-a plagiat teza de doctorat în domeniul dreptului.

Pe de altă parte, numele Nature a fost implicat el însuși în scandaluri de fraudă științifică. S-a descoperit că, în intervalul 2000-2001, în paginile Nature au fost publicate cinci lucrări falsificate.

„Premierul Victor Ponta a fost acuzat că a copiat largi secțiuni ale tezei de doctorat în drept din 2003, fără a cita sursele bibliografice corespunzătoare. Dacă acuzațiile se vor dovedi întemeiate, ar putea apărea presiuni publice pentru demisia lui Ponta, conform unor surse politice. În plus, acuzațiile ridică noi dubii în legătură cu capacitatea Guvernului de combatere a corupției în învățământul superior”, scrie revista Nature, care a primit informațiile despre presupusul plagiat de la „o sursă anonimă”, pe care Victor Ponta o bănuiește a fi Daniel Funeriu, fostul ministru al Educației.