Marea Britanie elimină din legislația internă trei articole contestate de UE

Publicat: 08 12. 2020, 19:31
Marea Britanie elimină din legislația internă trei articole contestate de UE. Sursa foto: Shutterstock

Guvernul britanic a anunțat marți că a retras trei articole din proiectul său de lege referitor la piața interă despre care Uniunea Europeană a susținut că încalcă protocolul legat de Irlanda de Nord din Acordul Brexit.

Anunțul autorităților britanice face referire la un proiect de lege introdus de premierul Boris Johnson prin care acesta și-a propus asigurarea integrității pieței interne britanice după Brexit, proiect care a repus în discuție anumite angajamente asumate de Regat în Acordul privind retragerea din UE, în special dispozițiile referitoare la evitarea revenirii la o frontieră fizică între Republica Irlanda și Irlanda de Nord, o provincie a Marii Britanii, informează site-ul agenției Agerpres.

După reuniunea de luni de la Bruxelles destinată ajungerii la un acord privind relațiile comerciale dintre UE și Londra după 1 ianuarie 2021, cele două părți „pot acum să anunțe un acord de principiu asupra a trei chestiuni, în special asupra protocolului privind Irlanda şi Irlanda de Nord”, a anunțat marți Guvernul de la Londra prin intermediul unui comunicat.

Cele trei chestiuni se referă la controalele la graniţă în cazul produselor vegetale şi animale, livrările de medicamente, carne congelată şi alte produse, precum şi clarificarea unor reguli privind ajutoarele de stat.

Această înţelegere va permite ca acordul de retragere să fie deplin operaţional de la 1 ianuarie, a menţionat la rândul său Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Guvernul irlandez a salutat înţelegerea dintre Londra şi Bruxelles legată de acel protocol, care stabileşte cum vor fi implementate controalele, reglementările şi formalităţile în regiune.

Noi regrese în cadrul negocierilor

Negocierile referitoare la un eventual acord comercial între Uniunea Europeană și Marea Britanie au regresat în cadrul ultimelor zile.

Au rămas mai puţin de 30 de zile înainte de 31 decembrie, când se va încheia perioada de tranziţie post-Brexit după care Regatul Unit – care a ieşit oficial din UE pe 31 ianuarie – va înceta să aplice normele europene.

Discuțiile privind un eventual acord comercial au fost blocate, ca urmare a unor disensiuni referitoare la legislația privind ajutoarele de stat și pescuitul. Fără un acord comercial, comerțul dintre Blocul comunitar și Marea Britanie, care se ridică la 1.000 de miliarde de dolari, ar putea fi puternic afectat la începutul lui 2021.

Marea Britanie speră să ajungă la un acord cu Uniunea Europeană în ceea ce privește relațiile comerciale de după încheierea perioadei de tranziție post-Brexit.

Anunțul a fost făcut recent de către ministrul britanic pentru Mediul de Afaceri, Alok Sharma, care a atras însă atenția că Blocul comunitar trebuie să înțeleagă că acum Marea Britanie este o națiune suverană și trebuie să o trateze ca atare.