O companie produce măști din cânepă 100% compostabile: Mii de produse au fost deja comandate! – FOTO/VIDEO

Publicat: 31 08. 2020, 11:41
Actualizat: 31 08. 2020, 19:11

O companie din Yonnes, oraș situat în  centrul Franței, susține că este prima din Europa care produce măștii 100% compotabile din cânepă. O mască are prețul de 65 de cenți.

„Cânepa are anumite proprietăți astfel încât nu este necesară adăugarea unor alte produse, nici măcar lipici. Datorită proprietăților acesteia, filtrarea și respirabilitatea pot fi obținute fără adăugarea niciunui altui produs. Procesul de fabricare este protejat de un brevet, din această cauză o mare parte a mașinării care nu o putem vedea. Aici ne aflăm la ultimul stadiu al procesului de fabricație, unde pânza este terminată și poate fi tăiată pentru producerea măștilor”, a declarat managerul companiei Geochanvre, Stephanie Gauvenent, pentru AFP News Agency.

Măștile 100% compostabile vin de la o companie franceză

Compania speră că prin această metodă va reduce impactul pe care îl au măștile de unică folosință asupra mediului. De asmenea, reprezentații au anunțat că au primit deja comenzi de pa companii și autorități din mai multe țări din Europa.

Autoritățile franceze au verificat eficacitatea măștii și au precizat că au o rată de purificare a aerului în spațiu deschis de 89%.

Compania produce 5.000 de măști pe zi și a vândut deja 1,4 milioane de produse. Directorul comercial a precizat că este „singura mască compostabilă (biodegradabilă) din Franța și Europa” și a precizat că această companie are clienți în Belgia, Elveția și Italia.

Se pare că francezii găsesc soluții pentru protejarea populației, dar și a mediului, în timp ce în România Guvernul „se zbate” să asigure măști populației, dar mai rău se împiedică.

ANCHETĂ GÂNDUL.RO. Cine protejează firma care a câștigat mega-licitația pentru cele 115 mil. de măști?! Contractul este GRAV încălcat: termene depășite, iar măștile livrate sunt neconforme! Ministerul Sănătății se eschivează! (SURSE/FOTO)

Au trecut 28 de zile de la semnarea contractului prin care ar fi trebuit să înceapă livrarea celor 115 milioane de măști medicale promise de guvernul Orban, dar semnele de întrebare persistă, iar reprezentanții Ministerului Sănătății se mențin într-o poziție ambiguă. Contestată de la bun început, firma de imobiliare Naguma Medical Supply încearcă să demonstreze că are capacitatea de a livra măștile medicale așteptate de români, însă de la o zi la alta se probează faptul că alegerea firmei câștigătoare a fost una cel puțin neinspirată.

În condițiile în care Ministerul Sănătății se eschivează și refuză, de 5 zile, să răspundă clar întrebărilor GÂNDUL.RO, sursele noastre susțin că Naguma n-ar fi livrat până acum mai mult de 15 milioane de măști în ultima săptămână, cu toate că, prin angajamentele contractuale, avea obligația de a distribui întreaga cantitate în 7 zile.

GÂNDUL.RO a fost, de fiecare dată, cu un pas înainte, prezentând – ÎN EXCLUSIVITATE – fiecare etapă a acestei ”telenovele medicale” în urma căreia se poate trage o singură concluzie. Totul a fost, încă de la bun început, cusut cu ață albă, iar Naguma Medical Supply este protejată suspect.

În urmă cu doar câteva zile, reprezentanții Ministerului Sănătății – contactați de GÂNDUL.RO – au răspuns sec întrebărilor referitoare la ”scandalul măștilor medicale”, menționând că Naguma Medical Supply a fost somată să își respecte obligațiile contractuale și să livreze cele 115 milioane de măști conform prevederilor din contract. De atunci, reporterii GÂNDUL.RO au descoperit încă o serie de iregularități.

MS (n.red. – Ministerul Sănătății) a somat societatea comercială care a fost declarată câștigătoare a licitației pentru achiziția celor 115 milioane de măști pentru persoanele defavorizate să respecte clauzele contractuale prevăzute în contractul subsecvent care a fost încheiat între cele 2 organizații. Dacă prevederile contractuale nu se vor respecta, MS va acționa în consecință, respectând legislația în vigoare și clauzele contractuale”, ne-au transmis reprezentanții Ministerului Sănătății.

Însă, după ce GÂNDUL.RO a transmis un nou set de întrebări către Ministerul Sănătății, răspunsul întârzie să apară, iar ”liniștea” este mai mult decât suspectă.

Citește ÎNTREAGA ANCHETĂ AICI.