EXCLUSIV GÂNDUL.RO. Ministerul Sănătății recunoaște că mega-contractul pentru 115 milioane de măști este ”în aer”! Câștigătoarea licitației, somată să-și onoreze angajamentele, în timp ce DSP-urile intră în criză de măști!

EXCLUSIV GÂNDUL.RO. Ministerul Sănătății recunoaște că mega-contractul pentru 115 milioane de măști este ”în aer”! Câștigătoarea licitației, somată să-și onoreze angajamentele, în timp ce DSP-urile intră în criză de măști!
Publicat: 20/08/2020, 19:04
Actualizat: 20/08/2020, 20:30

Mega-licitația pentru cele 115 milioane de măști organizată de Ministerul Sănătății pare compromisă după ce GÂNDUL.RO a dezvăluit ÎN PREMIERĂ faptul că firma declarată câștigătoare întârzie să-și asume angajamentele contractuale. Astfel, în plină pandemie de coronavirus, măștile promise de Guvern că vor fi distribuite românilor – prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică din țară – nu mai apar!

Reporterii GÂNDUL.RO au arătat că beneficiara contractului – NAGUMA MEDICAL SUPPLY – nu a depus garanția de execuție nici în ultima zi pe care o avea la dispoziție, după trecerea a 20 de zile de la semnarea contractului. Fără această garanție, nici livrarea efectivă a măștilor nu a început, deși primul lot de măști ar fi trebuit să ajungă la DSP-uri încă de marți, 18 august.

Până acum, oficialii Ministerului Sănătății s-au ascuns și n-au oferit un răspuns cu privire la faptul că măștile întârzie să fie livrate, cu atât mai mult cu cât România se apropie și de începerea anului școlar, iar stocurile de măști din gestiunea DSP-urilor ar trebui să fie asigurate. Altfel, riscăm să intrăm într-o ”criză a măștilor”.

Potrivit informațiilor obținute de reporterii noștri, se intră acum în etapa ”spălării păcatelor”, totul pentru a se demonstra – chiar și tardiv – că această controversată mega-licitație nu a fost doar un… bluf, dar sănătatea românilor, care ar fi trebuit să fie prioritară, a rămas doar o sintagmă lipsită de acoperire din cauza intereselor din ”culise”.

Ministerul Sănătății: ”Dacă prevederile contractuale nu se vor respecta…”

GÂNDUL.RO a contactat Ministerul Sănătății, pentru a obține un punct de vedere oficial referitor la această situație care – în timpul pandemiei de coronavirus și ținând cont de creșterea alarmantă a cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus – nu poate fi tratată cu superficialitate, iar răspunsul primit este prezentat, în exclusivitate, mai jos:

”În ceea ce privește achiziția măștilor de protecție pentru persoanele defavorizate, precizăm următoarele:

MS (n.red. – Ministerul Sănătății) a somat societatea comercială care a fost declarată câștigătoare a licitației pentru achiziția celor 115 milioane de măști pentru persoanele defavorizate să respecte clauzele contractuale prevăzute în contractul subsecvent care a fost încheiat între cele 2 organizații.  

Dacă prevederile contractuale nu se vor respecta, MS va acționa în consecință, respectând legislația în vigoare și clauzele contractuale”, ne-au transmis reprezentanții Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății promite ”represalii” contra Naguma Medical Supply, însă măștile nu ajung la persoanele defavorizate

Primul lot din cele 115 milioane de măști medicale ar fi trebuit să fie livrat către populație chiar de marți, 18 august. Numai că, așa cum GÂNDUL.RO a dezvăluit, în exclusivitate, Naguma Medical Supply – contestată de BEST ACHIZIȚII SRL, de UNIFARM  SA și de ALPHA MED CLINIC SRL – se menține în poziția celui care promite, însă nu reușește să se țină de cuvânt. Și asta într-o perioadă de criză medicală acută, când persoanele defavorizate au nevoie de această protecție împotriva infecției cu noul coronavirus.

Considerată câștigătoare ”la masa verde”, Naguma Medical Supply nu își respectă, iată, obligațiile contractuale, nu depune garanția de execuție a contractului și solicită… amânare de 15 zile.

În astfel de condiții, petele de umbră care survolează mega-licitația pentru achiziționarea celor 115 milioane de măști medicale sunt din ce în ce mai accentuate. Reprezentanții Ministerului Sănătății, spun – potrivit răspunsului transmis, în exclusivitate, către GÂNDUL.RO – că vor lua măsuri. Mai mult, se precizează că Naguma Medical Supply a fost ”somată” să respecte contractul și, dacă acest contract nu va fi respectat, se va acționa în consecință.

Înțelegem că vor fi luate măsuri într-o ecuație cu foarte multe necunoscute – una dintre ele fiind desemnarea firmei Naguma Medical Supply drept câștigătoare, în pofida contestațiilor depuse de firmele care au insistat asupra imposibilității acestei firme de a respecta vreun contract. Însă acest impas este chiar aiuritor – exprimarea fiind elegantă, din punct de vedere jurnalistic – într-un moment în care primul lot din cele 115 milioane de măști ar fi trebuit să ajungă deja la cei care au nevoie de ele.

Oferta finală a firmei Naguma Medical Supply a fost contestată de la bun început: ”Nu pot livra măștile în 7 zile”

Naguma Medical Supply s-a angajat să livreze cele 115 milioane de măști, numai că – de la bun început – toate așa-zisele argumente i-au fost contestate cu vehemență. Iar firmele care s-au considerat dezavantajate de felul în care Ministerul Sănătății a organizat această licitație au spus că Naguma trebuie descalificată, nu desemnată marea câștigătoare a licitației.

”Cantitatea declarată și asumată de ofertantul NAGUMA MEDICAL SUPPLY SRL, prin oferta financiară, de 115.000.000 buc. măști NU a fost asumată și de producatorii ofertați și nu este în concordanță cu declarațiile acestora, producătorii chinezi exprimându-și capacitatea de a produce maxim 67.000.000 buc. MĂȘTI pe săptămânăadică o cantitate sub limita cantitatii maxime ofertate conform ofertei finale (115.000.000 buc. MĂȘTIîn termenul de 7 zile asumat”, s-a arătat în contestația depusă de BEST ACHIZIȚII SRL la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor.

ANHUI YIYANG MEDICAL SUPPLIES CO LTD a declarat  poate  producă o cantitate de 20 milioane măști pe săptămână.

GUANGZHOU ZHONGYU MEDICAL INSTRUMENT CO LTD a declarat  poate  producă o cantitate de 25 milioane pe săptămână.

SHANDONG ZHUSHI PHARMACEUTICAL GROUP CO LTD a declarat  poate  producă o cantitate de 22 milioane pe săptămână.

Practic, oferta finală a ”Naguma Medical Supply” trebuia declarată neconformă și respinsă, deoarece din oferta tehnică rezulta  producătorii chinezi nu și-au asumat producerea întregii cantități de 115.000.000 buc. măști – în termenul de livrare ofertat de 7 zile – ci doar a unei cantități de 67.000.000 buc. măști, care este sub nivelul cantității minime estimate a acordului- cadru, de 90.000.000 buc. măști.

Cu privire la acest criteriu de atribuire – „cantitatea ofertată” – societatea ”Naguma Medical Supply” trebuia  fie descalificată și  nu primească niciun punct din cele 30 puncte acordate.

Adrian Artene
Director editorial al Grupului de Presă GÂNDUL, care include, printre altele, web-site-urile gândul.ro, cancan.ro, prosport.ro, promotor.ro, csid.ro, mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani