Rusia pregătește vaccinarea în masă împotriva COVID-19, peste două luni

Publicat: 01 08. 2020, 13:56
Sondaj: Medicii Ruși nu au curaj să-și facă vaccinul anti-Covid lansat de Putin     / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Ministerul rus al Sănătății pregătește o campanie de vaccinare în masă împotriva noului coronavirus pentru luna octombrie, după ce se încheie testările clinice pentru un vaccin, au anunțat sâmbătă agențiile de presă locale, preluate de Reuters.

Mihail Murașco, ministrul rus al Sănătății, a declarat că Institutul Gamaleya, un centru de cercetare al statului, aflat în Moscova, a încheiat testările clinice pentru vaccin și se lucrează la documentația pentru a-l înegistra, a transmis agenția Interfax, preluată de Reuters.

„Avem în plan o vaccinare mai amplă în octombrie”

Oficialul rus a precizat că doctorii și cadrele didactice vor fi primii care vor fi vaccinați. „Avem în plan o vaccinare mai amplă în octombrie”, a spus Murașco.

Conform surselor Reuters, primul potențial vaccin împotriva COVID-19 al Rusiei ar urma să primească aprobările locale în luna august și că imediat după aceea va fi administrat cadrelor medicale.

Vaccinul la care lucrează Institutul Gamaleya este pe bază de adenovirus, potrivit Reuters.

Totuși, viteza cu care se mișcă Rusia pentru a lansa virusul a ridicat întrebări, în mass media occidentală, dacă nu cumva Moscova pune prestigiul național în fața științei și siguranței oamenilor.

Este un moment Sputnik! Americanii au fost surprinși când au auzit bipurile Sputnik. La fel și cu acest vaccin. Rusia va câștiga cursa”, declarase acum trei zile Kirill Dmitriev, șeful fondului rus pentru dezvoltare, care finanțează dezvoltarea vaccinului, făcând referire la lansarea, în 1957, a primului satelit din lume.

„Sper cu adevărat că ruşii şi chinezii îşi testează vaccinurile înainte de a le administra oamenilor”, a comentat celebrul imunolog Anthony Fauci referitor la anunțul Rusiei.

Peste 845.000 de cazuri de infecție confirmate

Rusia a înregistrat, sâmbătă, încă 95 de decese provocate de noul coronavirus, astfel că bilanțul a urcat la 14.058 de la debutul pandemiei. Noile cazuri confirmate de infecții cu COVID-19 au fost de 5.562, totalul ajungând la 845.443.

Potrivit Reuters, mai mult de 100 de potențiale vaccinuri împotriva SARS-CoV-2 sunt în lucru în întreaga lume și cel puțin patru sunt în faza a treia de testare pe oameni, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, printre care trei din China și unul în Marea Britanie.

Printre vaccinurile în lucru în statele occidentale care se află în ultima fază a studiului clinic pe oameni se numără unul dezvoltat de către compania americană Moderna, altul de către universitatea Oxford, realizat în parteneriat cu laboratorul AstraZeneca, şi un al treilea de către alianţa germano-americană BioNTech/ Pfizer.