Tot mai multe apeluri la boicotarea produselor franceze în țările musulmane după declarațiile lui Emmanuel Macron

Publicat: 25 10. 2020, 18:45
Tot mai multe apeluri la boicotarea produselor franceze în țările musulmane după declarațiile lui Emmanuel Macron. Sursa foto: Profimedia

Apelurile pentru boicotarea produselor din Franța sunt tot mai populare în unele țări musulmane, ca reacție la declarațiile președintelui francez, Emmanuel Macron, care a refuzat să se delimiteze de caricaturile cu profetul Mahomed apărute în publicații precum Charlie Hebdo.

Joi seara, în cadrul unei ceremonii dedicate profesorului Samuel Paty, decapitat de un militant islamist după ce le prezentase elevilor caricaturi cu profetul Mahomed, Macron a declarat că Franța „nu va renunța la caricaturi”, după cum informează Agerpres.

Vineri, caricaturile au fost proiectate pe o clădire guvernamentală din Franța, fapt care a stârnit furie în lumea musulmană.

Apeluri pentru boicotarea produselor din Franța și hashtag-uri cu mesaje privind profetul Mahomed au devenit virale pe rețelele sociale.

Internauții egipteni l-au prezentat pe rețelele sociale pe Macron ca fiind un câine cu un os în gură. De asemenea, aceștia au distribuit liste cu mărci franceze, precum cele ale producătorilor auto sau mărci de produse lactate, internauții făcând apel la boicotarea acestor produse.

În Kuwait, 50 de societăți comerciale au anunțat că au retras de la vânzare toate produsele fabricate în Franța. O decizie similară a fost luată și de către mai multe magazine din Qatar.

Totodată, Organizația Cooperării islamice a condamnat „practica difuzării caricaturilor satirice care îl înfățișează pe profetul Mahomed”, descriindu-le ca fiind „dăunătoare pentru relațiile franco-musulmane”.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, l-a atacat din nou duminică pe Emmanuel Macron, despre care a spus din nou că ar avea probleme psihice, la doar o zi după o declarație similară care a dus la rechemarea ambasadorului francez la Ankara.

Tot mai multe disensiuni între Franța și Turcia în ultima perioadă

Turcia și Franța, state membre NATO, nu au reușit să se pună de acord în ultima perioadă în legătură cu un număr mare de probleme, precum conflictele din Siria și Libia, situația din Mediterana de Est și conflictul din Nagorno-Karabah.

După ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat susţinerea Azerbaidjanului, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a subliniat că Turcia va face „ce este necesar” dacă Guvernul azer va solicita ajutor. Cavasoglu a avertizat că solidaritatea Franţei cu Armenia echivalează cu susţinerea ocupaţiei armene în Azerbaidjan.

În replică, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-a declarat preocupat de „mesajele beligerante” ale Turciei. Această atitudine „elimină practic orice inhibiţie a Azerbaidjanului în recucerirea regiunii Nagorno-Karabah. Iar noi nu acceptăm aşa ceva”, a declarat Macron.