• Publicat:
  • Actualizat:
Interviurile Gândul

Ce este SINDROMUL NU

Într-o țară în care mai bine de două treimi din populație nu merg la psiholog, cu toate că problemele de sănătate mintală devin tot mai numeroase, orice încercare de informare pe acest subiect este imperios necesară.

Într-o țară în care mai bine de două treimi din populație nu merg la psiholog, cu toate că problemele de sănătate mintală devin tot mai numeroase, orice încercare de informare pe acest subiect este imperios necesară. În urmă cu un an, ne-am propus să vorbim despre stresul posttraumatic. Principalul motiv a fost că nu există o discuție publică în România despre această tulburare. Tot ce știm sunt crâmpeie senzaționalizate de proveniență americană. Am vrut să vorbim despre stresul posttraumatic pentru că urmau să se împlinească zece ani de la invazia din Irak, pentru că misiunea combatantă din Afganistan se apropie de final, pentru orice altă invazie care ar putea apărea pe viitor și la care noi, românii, am putea participa.

Sindromul NU – Documentarul rănilor invizibile ale Armatei

Am vrut să vorbim despre stresul posttraumatic pentru că, lucru foarte puțin știut în România, este o tulburare pe care o dezvoltă nu doar soldații, ci, foarte important, persoanele implicate în accidente de circulație, victimele violurilor, violențelor domestice, catastrofelor naturale, bolilor foarte grave.

Ceea ce a urmat a fost o investigație de un an, timp în care am vorbit cu psihologi militari, cu psihologi din mediul civil, profesori universitari, experți și jurnaliști americani. Rezultatul se numește „Sindromul NU. Cum tratează Armata română stresul posttraumatic”.

ACCESEAZĂ SITE-UL SINDROMUL NU

„Sindromul NU” este o încercare de a informa, de a trage un semnal de alarmă, de a deschide o discuție pe care alte țări au reușit deja să o ducă la un nivel aprofundat. Avem nevoie de această discuție.

Sindromul NU este un proiect susținut de Carter Center (Atlanta Georgia) și de Centrul pentru Jurnalism Independent din București, realizat de Alina Matiș, editor gândul, și Florin Negruțiu, redactor-șef, câștigătorii a două burse de jurnalism de sănătate mintală acordate de fosta primă doamnă a Statelor Unite, Rosaylnn Carter.

 

Inchide