„Cu baze americane în România, nu ne mai putem teme de absolut nimic. Rusia e nimica în comparație cu puterea SUA” – istoricul Neagu Djuvara, la Interviurile Gândul

„Cu baze americane în România, nu ne mai putem teme de absolut nimic. Rusia e nimica în comparație cu puterea SUA - istoricul Neagu Djuvara, la Interviurile Gândul
Publicat: 07/09/2014, 22:18
Actualizat: 20/03/2019, 17:02

România va avea un comandament NATO pe teritoriul său, menit să contracareze prezența tot mai mare a Rusiei în Ucraina și la Marea Neagră. Aceasta a fost cea mai importantă decizie pentru țara noastră luată la summitul Alianței Nord-Atlantice, care a avut loc zilele trecute, în Newport, Țara Galilor. „În cel mai scurt timp, structurile de la NATO și cele naționale trebuie să elaboreze disponibilităților de forțe pentru care România să fie apărată în orice scenariu de război”, a declarat, duminică seară, președintele Traian Băsescu, adăugând: „Și România are acum un pan de contingență în situația în care este atacată. România este în momentul de față o țară care va fi apărată în orice scenariu”.

Cu toate că decizia privind comandamentele din flancul estic al NATO cu scopul de reasigurare a fost bine primită de Aliați, rămâne însă problema Ucrainei. Cu un armistițiu care deja se clatină și cu liderul NATO, Statele Unite ale Americii, acuzat de lipsă de fermitate în dosarul ucrainean, deznodământul acestui conflict este incert.

Totuși, „un al treilea război mondial este inimaginabil”, spune, într-un interviu acordat gândul, istoricul Neagu Djuvara, care argumentează arătând către „puterea colosală” a SUA. „Nu se mai mișcă nimic pe lume fără voința americanilor”, spune Djuvara. Rusia, cu toate mișcările sale agresive din ultima vreme, este „nimica toată”, conform istoricului. „În momentul de față nu putem avea alt război din cauză că există această dominație incomparabilă a SUA față de toate celelalte state din lume, și din punct de vedere militar și politic”. Chiar și așa, Djuvara susține că președintele Barack Obama este „prea moderat”.

Citiți, mai jos, fragmentul despre SUA și Rusia din interviul acordat de Neagu Djuvara ziarului gândul:

gândul: Spuneți că nu se mișcă nimic fără voința americanilor. Și, totuși, vedem că se mișcă în imediata noastră apropiere, în contextul războiului din Ucraina.

Neagu Djuvara: Poate să se miște orice în lume, dar vreau să vă spun că un al treilea război mondial este inimaginabil, atâta vreme cât avem o putere americană atât de colosală. Gândiți-vă că din punct de vedere al aviației, al portavionelor, americanii singuri sunt mai puternici decât toți ceilalți la un loc. Nu mai poate avea loc un al treilea război mondial, atâta timp cât avem o singură putere.

Rusia ce fel de putere este?

Este nimica în comparație cu puterea americană. Și e culmea, că ei nu-și dau seama că și din punct de vedere demografic nu mai reprezintă nimic. Știți că Europa e pe ducă din punct de vedere al natalității, dar cel mai rău din Europa sunt rușii. Un profesor, mi se pare basarabean, a făcut o socoteală prin care arăta că în următorii 50 de ani elementul rusesc va reprezenta numai între 10 și 20 % din populație. Știți de unde le vine puterea rușilor? De la petrol și gaze, adică au o putere economică foarte mare, care le dă iluzia că sunt încă o mare putere, dar nu sunt.

Cum vedeți reacția Occidentului și a americanilor la situația din Ucraina?

Președintele Obama este prea moderat. Americanii reacționează mult mai slab decât dacă în locul lui Obama ar fi Reagan sau altul de genul acesta, mai bățos. Un Reagan de exemplu ar fi reacționat mai violent ca să-i împiedice pe ruși să domine Ucraina.

Să nu ne așteptăm la un alt război?

În momentul de față, nu putem avea alt război din cauză că există această dominație incomparabilă a SUA față de toate celelalte state din lume, și din punct de vedere militar și politic.

Până unde se poate ajunge în contextul actual? Are România de ce să se teamă?

Absolut nu. Sunt instalate baze americane în România, sunt instalate la granița dintre Polonia și Rusia, în țările baltice. Dată fiind puterea americană generală, nu ne mai putem teme de absolut nimic.

Le e frică țărilor occidentale de Vladimir Putin?

S-ar zice că se tem de el, dar știu bine că nu poate merge prea departe. Germania are atâtea intereseze economice cu Rusia, încât acceptă multe lucruri pe plan politic din cauza economiei. Adică, Germania n-o să reacționeze foarte mult să nu se strice relațiile cu Rusia.

QUIZ:

1. Când a fost fondată NATO?

2. Câte țări membre are NATO?

3. Cine sunt liderii NATO?

4. Unde este sediul NATO?

5. Când a aderat România la NATO?

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Pepe, relație de prietenie cu Ibrahim Ibru, actualul soț al Ralucăi Pastramă: "Vorbim aproape zilnic,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier