„Cu baze americane în România, nu ne mai putem teme de absolut nimic. Rusia e nimica în comparație cu puterea SUA” – istoricul Neagu Djuvara, la Interviurile Gândul

„Cu baze americane în România, nu ne mai putem teme de absolut nimic. Rusia e nimica în comparație cu puterea SUA - istoricul Neagu Djuvara, la Interviurile Gândul
Publicat: 07/09/2014, 22:18
Actualizat: 20/03/2019, 17:02

România va avea un comandament NATO pe teritoriul său, menit să contracareze prezența tot mai mare a Rusiei în Ucraina și la Marea Neagră. Aceasta a fost cea mai importantă decizie pentru țara noastră luată la summitul Alianței Nord-Atlantice, care a avut loc zilele trecute, în Newport, Țara Galilor. „În cel mai scurt timp, structurile de la NATO și cele naționale trebuie să elaboreze disponibilităților de forțe pentru care România să fie apărată în orice scenariu de război”, a declarat, duminică seară, președintele Traian Băsescu, adăugând: „Și România are acum un pan de contingență în situația în care este atacată. România este în momentul de față o țară care va fi apărată în orice scenariu”.

Cu toate că decizia privind comandamentele din flancul estic al NATO cu scopul de reasigurare a fost bine primită de Aliați, rămâne însă problema Ucrainei. Cu un armistițiu care deja se clatină și cu liderul NATO, Statele Unite ale Americii, acuzat de lipsă de fermitate în dosarul ucrainean, deznodământul acestui conflict este incert.

Totuși, „un al treilea război mondial este inimaginabil”, spune, într-un interviu acordat gândul, istoricul Neagu Djuvara, care argumentează arătând către „puterea colosală” a SUA. „Nu se mai mișcă nimic pe lume fără voința americanilor”, spune Djuvara. Rusia, cu toate mișcările sale agresive din ultima vreme, este „nimica toată”, conform istoricului. „În momentul de față nu putem avea alt război din cauză că există această dominație incomparabilă a SUA față de toate celelalte state din lume, și din punct de vedere militar și politic”. Chiar și așa, Djuvara susține că președintele Barack Obama este „prea moderat”.

Citiți, mai jos, fragmentul despre SUA și Rusia din interviul acordat de Neagu Djuvara ziarului gândul:

gândul: Spuneți că nu se mișcă nimic fără voința americanilor. Și, totuși, vedem că se mișcă în imediata noastră apropiere, în contextul războiului din Ucraina.

Neagu Djuvara: Poate să se miște orice în lume, dar vreau să vă spun că un al treilea război mondial este inimaginabil, atâta vreme cât avem o putere americană atât de colosală. Gândiți-vă că din punct de vedere al aviației, al portavionelor, americanii singuri sunt mai puternici decât toți ceilalți la un loc. Nu mai poate avea loc un al treilea război mondial, atâta timp cât avem o singură putere.

Rusia ce fel de putere este?

Este nimica în comparație cu puterea americană. Și e culmea, că ei nu-și dau seama că și din punct de vedere demografic nu mai reprezintă nimic. Știți că Europa e pe ducă din punct de vedere al natalității, dar cel mai rău din Europa sunt rușii. Un profesor, mi se pare basarabean, a făcut o socoteală prin care arăta că în următorii 50 de ani elementul rusesc va reprezenta numai între 10 și 20 % din populație. Știți de unde le vine puterea rușilor? De la petrol și gaze, adică au o putere economică foarte mare, care le dă iluzia că sunt încă o mare putere, dar nu sunt.

Cum vedeți reacția Occidentului și a americanilor la situația din Ucraina?

Președintele Obama este prea moderat. Americanii reacționează mult mai slab decât dacă în locul lui Obama ar fi Reagan sau altul de genul acesta, mai bățos. Un Reagan de exemplu ar fi reacționat mai violent ca să-i împiedice pe ruși să domine Ucraina.

Să nu ne așteptăm la un alt război?

În momentul de față, nu putem avea alt război din cauză că există această dominație incomparabilă a SUA față de toate celelalte state din lume, și din punct de vedere militar și politic.

Până unde se poate ajunge în contextul actual? Are România de ce să se teamă?

Absolut nu. Sunt instalate baze americane în România, sunt instalate la granița dintre Polonia și Rusia, în țările baltice. Dată fiind puterea americană generală, nu ne mai putem teme de absolut nimic.

Le e frică țărilor occidentale de Vladimir Putin?

S-ar zice că se tem de el, dar știu bine că nu poate merge prea departe. Germania are atâtea intereseze economice cu Rusia, încât acceptă multe lucruri pe plan politic din cauza economiei. Adică, Germania n-o să reacționeze foarte mult să nu se strice relațiile cu Rusia.

QUIZ:

1. Când a fost fondată NATO?

2. Câte țări membre are NATO?

3. Cine sunt liderii NATO?

4. Unde este sediul NATO?

5. Când a aderat România la NATO?

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Kira Hagi, prezentatoare de știri! La ce post apare fiica lui Gică Hagi | VIDEO
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Vaccinarea anti-COVID a accelerat. Un epidemiolog a anunțat când vom atinge imunitatea de turmă în...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
Cristian Bîrcă și-a băgat încă o firmă în FALIMENT
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Se dă lege! Raed Arafat, anunțul momentului pentru milioane de români: "Este în regim de...
Trecerea la ora de iarnă în 2021. Un mare pericol amenință milioane de români
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021