CUM VEDE BĂRBATUL DE 40 DE ANI FEMEIA. Constantin Necula, preot: „Eu cred că femeia depășește bărbatul. Când se mulțumește doar să-l egaleze îmi pare că pierde perspectiva”

Publicat: 25/11/2015, 11:25

MARTIE, a opta zi de primăvară: ziua în care reprezentantele „sexului frumos” sunt celebrate pentru ceea ce sunt, pentru frumusețe, pentru dragostea și atenția pe care le-o oferă celor din jur și pentru rolul pe care îl au în viețile fiecăruia dintre noi. De 8 MARTIE, Gândul prezintă șapte portretizări ale femeilor, realizate însă prin ochii bărbaților: ce înseamnă femeia pentru un tânăr de 25 de ani, cum se schimbă percepția la 30, 40 sau 50 de ani și ce au învățat bărbații de peste 60 de ani despre doamne și domnișoare, aflați în aceste zile de la Răzvan Alexe aka Krem, actor și versificator, cunoscut românilor ca finalist al show-ului Românii au talent, de la solistul trupei Voltaj, Călin Goia, de la părintele conferențiar doctor Constantin Necula, consilier al Mitropolitului Ardealului, de la editorialistul gândul Cristian Tudor Popescu, de la matematicianul Radu Gologan și de la scriitorul Emil Brumaru.


Are răspunsuri la orice întrebare, caută miezul lucrurilor, dar și lumina din fiecare făptură pe care o întâlnește. Și totuși nu înțelege încă de ce o femeie suportă la nesfârșit măgăriile unui soț violent, de exemplu, punând dinainte nevoia de a avea tată pentru copiii săi. La fel, se întreabă mereu dacă urletul unui șef de multinațională pentru a împlini targetul zilei e mai important pentru o femeie „decât surâsul cu miros de lapte al pruncului”. „Fără ca această întrebare să trimită femeia la cratiță”, spune părintele Constantin Necula. „E un duh de ocrotire ce face din femeie scară spre cer. O fragilitate plină de forță”, afirmă acesta.

Într-un interviu acordat gândul, conferențiarul Facultății de Teologie „Andrei Șaguna” – la rândul său fiu, frate, soț și tată – vorbește cu bucurie „despre duhul de ocrotire care face din femeie scară spre cer”.

Gândul: Cum vedeați femeia la 20, la 30 de ani și cum o vedeți acum?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: Cu același respect. La 20 de ani nu eram preot ci mă pregăteam să finalizez stagiul militar. Furat de perspectiva unei admiteri la teologie am descoperit teologia Maicii Domnului, care mi-a reconfigurat respectul pentru femeie. La 30 de ani, preot, acest respect s-a configurat într-o icoană nouă. Bunicii, mamei, sorei și soției mele s-a adăugat fiica mea, o feminitate fragilă și minunată, cum a rămas până astăzi.

Gândul: Ce ați căutat mereu la o femeie?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: Decența. Linia unei culturi interioare cuminți. Frumusețea cuminte, lipsită de vulgaritate.

Gândul: Ce nu ați înțeles niciodată la o femeie, părinte Constantin?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: De ce suportă la nesfârșit măgăriile unui soț violent, de exemplu, punând dinainte nevoia de a avea tată pentru copiii săi. Un tată violent distruge pacea casei și fură copilăria pruncilor săi. Iar femeii îi distruge feminitatea, darul de preț al unicității ei creatoare.

Gândul: Care este cea mai mare greșeală pe care un bărbat poate să o facă în relația cu o femeie?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: Orice greșeală în raport cu exigențele unei femei e mare. Nu există relații umane perfecte, dar tensionarea pe imperfecțiuni naște frustrare și fracturi sufletești majore.

Gândul: Părinte, dar cea mai mare greșeală a femeii în relația cu bărbatul?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: Să-l anuleze cu pretenții absurde. Distrugând tocmai libertatea reacției, a voinței care limpezește iubirea.

Gândul: Există femeia ideală? Cum arată ea?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: Cu riscul de a supăra comentatorii încinși în cuptorul valorilor moderne, cred că Maica Domnului este un astfel de Model ideal. Nu uit că Hristos Însuși socotește Biserica Sa drept Mireasă. O feminitate transfigurată în iubire. Pământean vorbind, rațional, cred că fiecare poartă cu sine un model feminin care prinde contur prin maturizare și răbdare. Orice fetiță se visează prințesă, orice femeie regină. E limpede că împlinirile țin de Cer.

Gândul: Sunt femei pe care le-ați luat ca model, părinte conferențiar?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: Sigur. Povestesc ca bunica, zâmbesc ca mama, raționez ca Doamna mea de Matematică din Liceu. În plan duhovnicesc sunt marcat de modelul Maicii Ierusalima de la Tismana. Apoi sunt câteva autoare de psihologie (Lita Basset) ori literatură (Julia Navarro) la care mă raportez cu mare bucurie. Modelul pedagogic l-am descoperit în Africa, în Ghana. Sub un copac umbros, duminica dimineața, o Madame- învățătoarea satului, cântând lui Dumnezeu cu pruncii. Ca un oftat de fericire.

Gândul: Cum vi se pare că e reprezentata astazi femeia in societate? E ea egala barbatului?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: E greu de răspuns. Pentru că exigențele acestei egalități sunt modificabile aproape în permanență. Eu cred că femeia depășește bărbatul. Când se mulțumește doar să-l egaleze îmi pare că pierde perspectiva. Mă întreb mereu dacă urletul unui șef de multinațională pentru a împlini targetul zilei e mai important decât surâsul cu miros de lapte al pruncului. Fără ca această întrebare să trimită femeia la cratiță. E un duh de ocrotire ce face din femeie scară spre cer. O fragilitate plină de forță.

Gândul: Ce sfat i-ați da unui tânăr de 20 de ani, în privința relației cu femeile, părinte?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: Temperanță și respect. Orice forțare naște răni. De cele mai multe ori greu vindecabile. Ori chiar nevindecabile. Să-și crească iubirea în decență.

Mulțumiri: Operator Video: Dorel Avăcăriței

Montaj: Karin Frone

ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Marcela Fota, tragedie multiplă: 'A murit şi el
FOTO. Cum arată azi Simona Sensual, asistenta TV care a luat-o pe calea bisericii și...
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Loredana Groza și Andrei Boncea divorțază după 22 de ani? Ce spune renumitul producător despre...
De unde are Emma Răducanu cicatricea urâtă de pe picior!
Revine carantina de noapte din acest weekend! Marele oraş afectat de restricţie
Măsuri adoptate de CMBSU după ce Capitala a trecut de incidenţa 3 la mie. Mai...
Dieselgate 2.0: Se anunță mari probleme pentru Volkswagen și motorul Diesel
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Țara care elimină complet restricțiile împotriva COVID. „Este timpul să ne întoarcem la o viață...
Marcela Fota, tragedie multiplă: 'A murit şi el
Purtăm genele unui strămoș NECUNOSCUT, dar asta nu e cel mai ȘOCANT. O descoperire contrazice...
NEWS ALERT! Irinel Columbeanu, în stare SEVERĂ la spital! A ajuns cu salvarea, detalii de...
Nu vom scăpa de facturile mari nici în 2026: acum s-a aflat totul
ELEV bătut cu BESTIALITATE, la LICEUL SPORTIV din CONSTANŢA
Bărbatul misterios pentru care Kelly din „Familia Bundy” l-a părăsit pe Brad Pitt în tinerețe
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
Denise Rifai A ȘOCAT pe toată lumea: NIMENI nu ar fi crezut așa ceva. Este...
Un actor legendar din România a părăsit scena. Explicații surprinzătoare
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...