INTERVIU EXCLUSIV. Miroslav Tașcu Stavre, expert în relații internaționale: „Conflictul prefigurează începutul sfârșitului lui Putin” Scenariile îndepărtării țarului rus

INTERVIU EXCLUSIV. Miroslav Tașcu Stavre, expert în relații internaționale: „Conflictul prefigurează începutul sfârșitului lui Putin Scenariile îndepărtării țarului rus
Președintele rus, Vladimir Putin / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 18/03/2022, 16:26
Actualizat: 18/03/2022, 17:06

Miroslav Tașcu Stavre, expert în relații internaționale și lector universitar la Universitatea din București, a vorbit într-un interviu exclusiv pentru gandul.ro ce lasă în urmă războiul ruso-ucrainean. Care este scenariul cel mai plauzibil cu privire la soarta Ucrainei, la cea a Rusiei, dar și a regimului lui Vladimir Putin. O analiză pertinentă făcută de Miroslav Tașcu Stavre care vorbește despre o nouă ordine mondială post-război, cu toate schimbările și repercusunile pe care le implică acest lucru. 

Reporter: Care sunt marii pierdanți și marii câștigători din spatele războiului ruso-ucrainean?

Miroslav Tașcu Stavre: Nimeni nu câștigă în urma unui război.  Războiul nu aduce nimic bun. El lăsa în urmă doar suferință,  distrugeri,  lacrimi și sânge. În special pentru milioanele de civili nevinovați. „Războiul este ospăţul morţii”, scria în secolul al XVII-lea poetul  George Herbert. Pe de-o parte ucrainienii își văd țara distrusă, viețile date peste cap, nimic nu va mai fi la fel pentru mult timp. În plus, chiar în cazul unor victorii ale armatei ruse pe teren, un poporul nu poate fi guvernat doar prin violență si forță brută. Pe de altă parte,  nici rusul de rând sau Rusia nu câștigă absolut nimic. Mii de vieți pierdute, familii îndoliate, o Rusiei izolată si stigmatizată pentru o lungă perioadă de timp.

Pe fiecare zi ce trece Rusia este mai aproape de soarta Coreei de Nord cu un viitor economic incert dominat de penuria de bunuri, de instabilitate economică și socială, cu drepturi și libertăți călcate in picioare, cu vise spulberate de ambiția unui regim autoritar construit în jurul lui Putin. Și poate cel mai dramatic, pentru poporul rus, este ca va trebui sa trăiască cu vina de a se fi ridicat împotriva unui  frate pe care l-a înjunghiat.

Mai credeți că este viabilă și realizabilă o rezolvare diplomatică a războiului ruso-ucrainean?

Chiar și în situații dramatice, cum sunt cele pe care Ucraina le traversează,  canalele de comunicare rămân deschise între cele doua părți.  Și în final, indiferent de situația din teren tot dialogul și diplomația sunt în măsură să consemneze deznodământul acestei invazii. La acest moment, pozițiile celor două părți sunt în continuare destul de îndepărtate. Un succes al dialogului l-am putea aprecia dacă în perioada următoare drama civililor ar putea fi curmată sau măcar estompată prin asumarea unor coridoare umanitare, ajutorarea victimelor civile și încetarea, chiar si temporară, a focului.

Se întrevede finalul epocii lui Putin?

Ce /cine credeți că îl poate opri pe Vladimir Putin? Un puci al generalilor din jurul președintelui rus a fost una dintre ipotezele lansate. Este o pistă credibilă și realistă, raportat la ceea ce se întâmplă acum în Rusia?

E greu de afirmat la acest moment ce va determina finalul acestei drame. În științele sociale ne ferim de predicții,  având în vedere că, în general, operăm într-un mediu dominat de numeroase incertitudini. Unele generate de multitudinea de variabile, altele generate de faptul ca nu avem suficiente informații pentru a face interpolări sau predicții. Poate cel mai important argument, în cazul de față,  ar fi și acela că nu cunoaștem intențiile lui Putin pentru ca nu avem acces la mintea sa. Sir Isaac Newton spunea că  “se poate calcula mișcarea astrelor, dar nu și nebunia oamenilor”. Asta face ca ceea ce ne rămâne este să avansam diverse scenarii. Doar timpul ne va putea confirma care variantă a fost mai adecvată.

Așa că nu exclud, un scenariu care să aibă în centru înlăturarea lui Putin de la putere. Că vorbim de un puci al generalilor din armată,  că va fi un “consiliu de salvare națională” susținut de serviciile secrete, oligarhi si alți inalti oficiali este mai puțin important.  Dar, da, sunt convins că există la acest moment niște mișcări tectonice importante în rândul establishmentului rus.

Am văzut zilele trecute schimbarea din funcție a unor înalți oficiali din FSB (serviciile secrete,  urmașele defunctului KGB). Dar mai există un scenariu,  și anume, o presiune publică în creștere care va putea contribui la sfârșitul razboiului, dacă nu chiar la finalul epocii Putin. Toate acestea pe fondul penuriei de bunuri și servicii,  erodării condițiilor economice și a scăderii nivelului de trai sau îngrădirea libertăților. Ce pot afirma cu certitudine este că finalul epocii Putin se întrevede.

Putin, de la Petru cel Mare la Ivan cel Groaznic

Cum va ieși Putin din acest război?

Cum afirmam ceva mai devreme acest conflict prefigurează începutul sfârșitului lui Putin. Chiar dacă obține niște victorii militare de etapă, acestea nu îi vor servi la consolidarea puterii, așa cum se întâmplase de exemplu după alipirea Crimeei. Toată lumea, inclusiv lumea rusă știe cine este victima și cine este agresorul în tot acest conflict. Pentru că, asa cum spunea Abraham Lincoln „poți să păcălești câțiva oameni tot timpul și toți oamenii o perioadă, dar nu poți să păcălești toți oamenii tot timpul.”

Rezultatul, in opinia mea, este că deși Putin și-a dorit sa rămână în istorie ca Petru cel Mare va rămâne în memoria colectivă mai degrabă ca Ivan cel Groaznic, iar mai devreme sau mai târziu va răspunde în fața unui tribunal internațional pentru tot „răul” făcut.

Ordinea mondială post-război

A  schimbat sau va schimba acest război sferele de interese și de putere de pe harta lumii?

Cu siguranță, da. Vorbim, fără să greșim chiar de o transformare mai profundă, în sensul tranziției către o nouă ordine internațională. Dacă ordinea mondială post-razboi rece a fost una dominată, în ciuda avertismentelor venite în decursul timpului, de viziunile liberale, după invazia Ucrainei lumea e posibil să revină la o tratare realistă a relațiilor internaționale. Că acest lucru va însemna un nou război rece, este greu de anticipat. Ceea ce este cu siguranță evident este că lumea nu mai poate rămâne la fel.

În tușe foarte groase, teoria realistă a relațiilor internaționale pornește de la ideea primatului suveranității statului în arena internațională. În acest sens, statele  acționează rațional în baza propriilor interese naționale, supraviețuirea fiind unui din principalele deziderate. Astfel, competiția și nu cooperarea internațională și războiul sunt tratate ca o stare de normalitate. Ar fi extrem de trist dacă scenariul îmbrățișat dupa ce acest conflict se va fi încheiat ne va conduce în această direcție.

Există însă motive de speranță că ordinea mondială nu va fi deturnată de pe traiectoria pe care o cunoaște.  Aceasta ar fi posibilă dacă regimul lui Putin va dispărea și Rusia se va reașeza pe calea transformărilor democratice interne.  Și tot nu va fi suficient,  pentru ca răul este deja făcut.  Moneda cea mai de preț în relațiile internaționale o  constituie încrederea.  Recâștigarea acesteia este un efort de durată, răbdarea și înțelegerea lumii civilizate fiind pusă la încercare in acest context, in ipoteza în care Putin rămâne la Kremlin. Dar chiar si așa, lumea va fi mai circumspectă si va încerca să nu repete erorile care ne-au adus aici.

Este important să triumfe libertatea, rațiunea și umanitatea

Care credeți că este scenariul final din puzzle-ul Rusia-Ucraina?

Am să las haina academică și analiza la o parte și vă voi spune ce consider că e drept să se întâmple. Pentru că, dincolo de opțiuni și scenarii mai mult sau mai puțin plauzibile, cred că este important ca libertatea,  rațiunea, morala, empatia sau umanitatea să triumfe. Și mai devreme sau mai târziu ele vor triumfa. Epoca unor regimuri militare, autoritare, precum Rusia lui Putin reprezintă mai degrabă trecutul pe care umanitatea vrea să îl dea uitării, nu să îl aducă din nou în actualitate și să le (re)experimenteze.”Binele poate rezista înfrângerilor. Răul nu”, spunea scriitorul și filosoful Rabindranath Tagore.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este INTERZIS pentru proprietarii de apartamente. Anunț pentru cei care nu stau la adresa din...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații