INTERVIURILE GÂNDUL. Crin Antonescu, despre legea antilegionari: „E un semn de precaritate intelectuală să înțelegi că s-a interzis Cioran”

Publicat: 05/08/2015, 21:50

În interviul acord pentru gândul de Crin Antonescu, liberalul încearcă să elimine anumite speculații apărute în spațiul public referitoare la interdicțiile care au apărut după promulgarea legii de președintele Iohannis. Antonescu susține că este „un semn de precaritate intelectuală majoră” dacă cineva înțelege că prin legea 217/2015 „ți se interzice să citești Cioran” sau alți autori care au avut afinități legionare. Liberalul

Gândul: Legea dvs 217/2015 a generat mai multe controverse în spațiul public după ce a fost promulgate de președintele Iohannis. De unde v-a venit ideea unui astfel de proiect de lege?
Crin Antonescu: Mai întâi, nu sunt singurul initiator al legii, în al doilea rând este o lege care a reunit la dezbaterea ei un vot aproape unanim. Completarea ordonanței din 2002, a venit din necesitatea de a pune în concordanță și legislația românească cu legislația europeană în acest sens, o legislație îndreptată împotriva negaționismului și anumitor fenomene care au căpătat o anumită amploare în ultimii ani, mai ales în spațiul european, nu doar în România, prin care propagandă, activitate publică , chiar politică organizată pe temeiurile unei filozofii criminale până la urma urmelor s-au semnalat.

Prima controversă a apărut în legătură cu operele lui Cioran, Noica, Eliade.
Crin Antonescu:Eu înțeleg chiar foarte greu de această dată cum s-a putut ajunge la o asemenea discuție. Sunt obișnuit cu manifestări publice de profundă precaritate intelectuală, dar chiar cu așa ceva nu credeam că ne putem întâlni. Bineînțeles că atunci când vorbim despre Cioran, Noica, Eliade, Vulcănescu nu putem să considerăm că dominant operei lor este legată de afinitatea temporară și destul de redusă în timp cu mișcarea legionară.

CITEȘTE ȘI INTERVIUL INTEGRAL CU GEORGE SCUTARU DESPRE LEGEA 217/2015

Toți acești coloși, pentru că toți cred că recunoaștem că este vorba de vârfuri intelectuale ale culturii românești au o operă extrem de solidă, apreciată și intern și international și care nu are nicio legătură cu doctrina fascistă și activitatea practica-politică legionară. Mi se pare, repet, un semn de precaritate intelectuală majoră să înțelegi că prin această lege ți se interzice să citești Cioran. Prin această lege nu ți se interzice să citești nimic, nu încalci cu nimic prevederile acestei legi dacă citești de la Mein Kampf la operele tovarășului Nicolae Ceaușescu.

Poate sunt unii care doresc să aprofundeze enorma operă a tovarășului Nicolae Ceaușescu. Îi asigur că o pot face liniștiți în continuare. Îi asigur că dacă ăsta este nivelul lor intelectual, cultural pot să admire în intimitate strălucirea acestor opere, cu ghilimelele de rigoare din partea mea.

Ceea ce legea incriminează, ceea ce legea pedepsește este manifestarea publică, manifestarea organizată cu simboluri și idei, care s-au dovedit a fi criminale, care au dus la moartea a milioane de oameni în lume și la multe zeci de mii în România și cred că acest lucru este absolut necesar. Nu are nicio legătură, nici cu cititul, nici cu Cioran, nici cu Eliade și cu nici cu Noica.

Andrei Pleșu nota într-un editorial: „nu vreau să fiu suspect dacă admir talentul lui Cioran, mintea lui Noica, grația atotștiutoare a lui Mircea Vulcănescu”.
Crin Antonescu:Nu găsesc niciun fel de temei pentru această temă a domnului Pleșu, poate admira în continuare, așa cum o fac și eu și cum cred că o fac foarte mulți dintre oamenii care au inițiat și votat această lege, calitățile lui Cioran, ale lui Noica sau Mircea Vulcănescu. Nu are nicio legătură cu legea, iar catalogarea drept înfierare tovărășească mi se pare fără temei.

Tot Andrei Pleșu a scris: „nu vreau să mai trăiesc o dată sub flagelul interdicției culturale, sub care am crescut în anii trecuți”.
Crin Antonescu:Este o dorință legitimă pe care o împărtășesc, dar îmi este greu ce anume din această lege îl poate târî pe domnul Pleșu sub amenințarea acestor semne.

Cine va stabili când ai încălcat-o, cine se va sesiza pentru încălcarea legii?
Crin Antonescu:Sunt nevoit să spun un lucru simplu, orice în cazul altor încălcări de legi poate sesiza Parchetul General sau după caz o instanță, o poate face și aici. Decizia nu poate aparține decât unei instanțe și cred că termenii din Ordonanță și din legea de modificare a ordonanței sunt extrem de expliciți.Nu cred că poate exista cineva întreg la minte care în aplicarea care să considere că studierea, citirea, parcurgerea, comentarea unor opere, de exemplu ca a lui Cioran, Eliade, poate să intre sub prevederile acestei legi.

Consilierul prezidențial, Andrei Muraru, a deschis o discuție afirmând că această lege se adresează împotriva celor care vor promova cultul lui Nicolae Ceaușescu, singurul lider comunist condamnat pentru genocid de o instanță. Ați avut în vedere prin acest proiect de lege interzicerea cultului lui Nicolae Ceaușescu?
Crin Antonescu:Interzicerea cultului lui Nicolae Ceaușescu nu a fost scopul principal al modificării legii și împreună cu ceilalți inițiatori nu am avut drept țintă principal acest lucru, dar am avut în vedere și acest lucru. Nu de alta, dar una este să avem oameni care consideră în continuare că Ceaușescu a fost un conducător bun, oameni care defilează la nesfârșit prin televiziuni povestind amintiri cu Ceaușescu șamd și alta e să ne pomenim într-o zi că un primar mai nervos ridică o statuie lui Nicolae Ceaușescu sau ridică un bulevard din orașul pe care-l conduce Nicolae Ceaușescu. Este un minim semn de respect să interzicem așa ceva, dacă ne gândim doar la oamenii care au murit în decembrie 1989, împușcați din ordinul lui Ceaușescu.

Noua Dreaptă și legea lui Antonescu

Noua Dreaptă va intra sub incidența legii, fiind declarați legionari. Ce se va întâmpla cu manifestările lor?
Crin Antonescu:Nu am sentimentul că Noua Dreaptă a fost o prezență semnificativă și periculoasă pe scena publică din România, dar una peste alta, cred că în ceea ce privește acest tip de formațiune modificarea legii nu agravează foarte mult un regim legal și constituțional care i se putea aplica și până acum.

Este pentru prima lege în care se face referire la legionari.
Crin Antonescu:Poate că este o precizare cuvântul legionar, care dă conținut și unor prevederi din Constituție.

Credeți că Noua Dreapta trebuie scoasă în afara legii?
Nu știu exact, sunt elemente de statut pe care nu îl cunosc, sunt lucruri care țin de manifestările publice ale celor de la Noua Dreapta sau ale altora. Nu trebuie să vorbim doar de o anumită formațiune, legea urmărește să interzică, elimine, din orice direcție asemenea manifestări publice. Depinde de ce vor face și spune astfel de organizații pe scena publică.

Legea lui Antonescu și Facebook: Lumea crede că poate face orice pe Facebook

În lege se precizează că săvârșirea faptelor prevăzute la articole 1 și 2 prin intermediul unui sistem informatic se constituie în infracțiune și se pedepsește de la 6 luni la 5 ani de închisoare. Toată lumea se întreabă dacă pui o poză cu Ceaușescu sau un citat din Cioran pe Facebook?
Aceste exemple nu cred că fac obiectul acestei legi.

Cum s-ar putea încălca această lege pe Facebook?
Crin Antonescu:În general și cu puțină răutate, lumea pe Facebook crede că poate face orice și în general face orice pentru că Facebook-ul este în mare parte oferă și acoperirea anonimatului și ar însemna să intrăm într-o discuție derizorie despre ce poate face cineva pe Facebook. Până la urmă, aplicarea legii nu mai este o chestier care ține de inițiatori, inițiatorii sunt responsabili pentru un anumit spirit și idee, și spiritul și ideea sunt foarte clare: pe Facebook sau nu, nu este normal să permitem întreținerea, alimentarea, unei ideologii, unor idei sau unui spirit care să fie de natură criminală. Putem avea orice păreri fiecare și sunt partizanul varietății și libertății ideilor până acolo unde profesăm ideea că în mod legitim putem să discriminăm sau să ucidem semenii noștri.

„Recomand citirea lui Cioran”

Domnul Scutaru, co-inițiator afirma pe vremuri se lipeau afișele pe garduri, în prezent marile teme de campanie se lansează pe Facebook. De aici rolul Facebook-ului de a nu promova mesaje rasiste, xenofobe, legionare, fasciste.
Crin Antonescu:Cum pe activitatea online pot fi urmărite persoane care duc la zona pornografiei sau coruperii minorilor, evident că la fel de bine sau chiar mai mult acest lucru trebuie făcut când vorbim de lucruri astfel de grave.

Un alt reproș adus legii este că este ambiguă.
Crin Antonescu:Legea să știți că este formulată în termenii în care a fost formulate și în alte țări din spațiul comunitar cu reglementări chiar mai severe, a se vedea Franța, în aceste țări termenii au fost înțeleși, sunt convins că vor fi înțeleși și în România.

Care credeți că este sâmburele controversei în spațiul public în privința acestei legi?
Crin Antonescu:Cred că o derivă intelectuală care îi face pe unii, care probabil nu au citit în viața lor o pagină din Cioran, și evident nu mă refer la Andrei Pleșu, să clameze îngrozitoarea situație că nu ar mai putea să o facă. Să o facă. Să pună mâna pe Cioran, chiar îl recomand!

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Top 7 SUV-uri de familie: modele populare care pot fi cumpărate cu 7.000 de euro...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Ludovic Orban, surprins din nou cu țigară și fără mască în spațiu închis
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
O țară cunoscută și-ar putea schimba numele curând. Titulatura propusă le va suna ciudat europenilor
Horoscop zilnic 17 septembrie. Zodia care azi se va redresa financiar. Ce trebuie să facă,...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Adevărata cauză a morții a celebrului manelist Petrică Cercel
Veste îngrozitoare după moartea lui Petrică Cercel. Florin Salam e în stare gravă
Joia neagră! După moartea lui Petrică Cercel, a venit rândul lui Florin Salam
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....