INTERVIURILE GÂNDUL. Pictorul Ștefan Câlția, invitatul Cristinei Stănciulescu: „Baba ne-a învățat să fim pictori. Îți transmitea că ești colegul lui mai tânăr” (EXCLUSIVITATE)

Publicat: 28/05/2020, 15:00
Actualizat: 28/05/2020, 15:37

Ștefan Câlția este invitatul Cristinei Stănciulescu la INTERVIURILE GÂNDUL. În a cincea parte a interviului exclusiv (publicat în premieră pe canalul YouTube al GÂNDUL), pictorul vorbește despre Corneliu Baba, mentorul său și cenzura comisiilor ideologice comuniste asupra artiștilor.

Cristina Stănciulescu: Ați fost elevul lui Corneliu Baba. Mulți ani, Corneliu Baba a fost cumva izolat, cumva retras din preocupările artistice ale românilor, pentru că am fost învățați să credem că a fost un pictor al sistemului comunist. Cum era Corneliu Baba?

Domnișoara din tablou devine UTC-istă. Cartea albastră devine cartea roșie

Ștefan Câlția: Pictori apropiați de sistemul comunist… Pot să vorbesc despre Maxy. Au venit și au instaurat realismul socialist, au făcut parte din comisiile ideologice. Veneau în atelier la Lucică Grigorescu, care picta o domnișoară. „Cine e asta?” „O domnișoară, ține o carte în mână”. Până la urmă, ea devine o tânără UTC-istă, cartea care era albastră devine roșie, tânără UTC-istă cu statutul în mână.

Baba ne-a învățat să fim pictori

Și acum spui despre Lucică Grigorescu că era un pictor al acelei lumi? Nu. Exercițiul pe care îl face maestrul Baba făcând ilustrația la cartea lui Sadoveanu, e o șansă pentru a-și exersa o poveste a lui…A fost și va rămâne un mare artist al acestui neam, un om care nu a fost zdruncinat de lumea modernă. Într-un fel el se înscrie într-un dicton, lucru pe care mi l-a spus minunatul meu profesor: Arta modernă, lucrul cel mai important pe care ni l-a dat, ne-a eliberat total. Noi construim lumea noastră cu semnul.

Baba ne-a învățat că suntem pictori. Dacă știi să pui roșu unde trebuie, să știi că poți să vinzi bine lucrarea. Îți transmitea tot timpul sentimentul că ești colegul lui mai tânăr.

Urmăriți interviul integral pe canalul nostru de Youtube!

INTERVIURILE GÂNDUL. Pictorul Ștefan Câlția, invitatul Cristinei Stănciulescu la „Gânduri Bune” – A patra parte