Povestea ursului care i-a adus româncei Alecsandra Drăgoi titlul de Cel mai bun tânăr fotograf al anului: „Fără tradiții, un popor își pierde identitatea ușor”

Publicat: 06/05/2013, 13:50
Actualizat: 07/07/2016, 00:45

Tradiția dansului ursului de Anul Nou și talentul unei tinere de 19 ani au impresionat juriul de la Sony World Photography Awards și au făcut ca românca Alecsandra Raluca Drăgoi să fie numită cel mai bun tânăr fotograf al anului 2013.

La concurs au participat fotografi profesioniști sau amatori din peste 170 de țări, cu peste 120.000 de poze. Românca, originară din Piatra Neamț, care studiază acum arta fotografică la Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie, a câștigat secțiunea de tineri sub 19 ani. Fotografia ei? Un colindător îmbrăcat pe jumătate într-o blană de urs.

Imaginea cu bărbatul aburind în frigul iernii, pe jumătate înfășurat în pielea ursului, a fost surprinsă de Alecsandra la Botoșani, la sfârșitul anului trecut, în timpul unuia dintre festivalurile locale dedicate sărbătorilor de iarnă. „Dansul ursului”, un obicei românesc de Anul Nou, a captivat-o pe artistă și i s-a părut că surprinde cel mai bine tradiția românească.

„A fost o fotografie realizată pe moment, nu a fost nimic regizat și acest fapt m-a făcut să aleg fotografia pentru acest concurs. Una dintre cele mai colorate tradiții de Anul Nou sunt dansatorii mascați, iar ceremonialele magice de moarte și renaștere sunt făcute prin diferite reprezentații, în special cu urși. Este una dintre cele mai spectaculoase dansuri mascate, ursul fiind un animal iconic pentru pădurile din România”, povestește Alecsandra Drăgoi, pentru gândul.

Acei colindători din Botoșani, care au impresionat-o pe tânăra fotografă, au jucat însă mai mult decât un spectacol vizual demn de surprins într-o imagine de premiat, crede Alecsandra:

„A fost mai mult decât colinda pe care o știm cu toții, am simțit că sunt cu adevărat româncă și că de multe ori știm să ne păstrăm foarte bine tradițiile. Făcând acum o comparație cu Anglia, românii sunt mult mai tradiționali și cu mult mai conștienți de faptul că, fără tradiții, un popor își pierde identitatea cu ușurință„.

De la Iași, lângă Londra. „Anglia îmi oferă oportunitatea să am mai multe uși deschise”

Alecsandra a început să fie pasionată de artă și de fotografie din adolescență. A ajutat-o mult faptul că a învățat în sistemul de învățământ Waldorf, pentru că i-a permis să se „dezvolte spiritual”, spune.

„Acest mod de învățământ este foarte bine structurat pentru cei care vor să se dezvolte spiritual, să aibă libertate în cuvinte și cel mai important să își dezvolte latura artistică. Waldorf este a doua familie”, spune Alecsandra.

Cu toate astea, povestește că a realizat rapid că latura artistică și România nu se potrivesc prea bine: „Am fost îngrijorată să aplic pentru studiu în România, deoarece este greu să îți faci o carieră aici. Anglia, în schimb, îmi oferă oportunitatea să am mai multe uși deschise în momentul în care voi termina, mai ales că Londra este destul de aproape”.

Pe lângă studiu, la universitatea din Anglia tânăra fotografă a avut ocazia să cunoască oameni din toate colțurile lumii, cu pasiuni comune. „Pot vorbi și de etapa pe care mi-am dorit foarte mult să o trec, și anume să încep să locuiesc pe cont propriu și să cunosc oameni din toata lumea”, mai spune Alecsandra Drăgoi.

Foto: Facebook Alecsandra Raluca Drăgoi

Premiul de la Sony și întoarcerea în România

Din mulțimea de fotografii trimise la concurs, juriul de la Sony World Photography Awards a ales pe lista scurtă, la categoria Tineret, trei potențiali câștigători: colindătorul Alecsandrei Raluca Drăgoi, un portret realizat de o fotografă din Spania și un peisaj despre mediu, al unui fotograf din Taiwan. Alecsandra a fost aleasă câștigătoare.

„Cu siguranță este cea mai mare realizare a mea de până acum. Acest premiu îl pot considera o răsplată pentru munca pe care am depus-o de-a lungul anilor. Fotografia a devenit o formă de viață, un mod de a comunica cu cei din jur și nu în ultimul rând un refugiu. Cu ocazia ceremoniei, am avut prilejul să cunosc și oameni din domeniu și să le aud părerea, ceea ce este o mare bucurie pentru mine, în special pentru că mi-au oferit o perspectivă pentru cariera pe care încerc să mi-o construiesc”, spune Alecsandra.

Tânăra fotografă nu se va întoarce prea curând în România, dar nici nu se vede stabilită în Anglia, pentru că vrea să cunoască lumea:

„Cred în puterile mele, sunt susținută mult de familie și știu că toată munca pe care o depun va fi răsplătită cum a fost și în acest moment. Vreau să călătoresc mult, în viitorul apropiat nu mă văd în România, dar nici în Anglia. În România mă voi întoarce în momentul în care voi avea destulă experiență să schimb ceva„.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Noile reguli PENTRU ȘAORMA. Decizia care se pregătește chiar acum în Europa
Cea mai periculoasă melodie pentru șoferi. Riscul este foarte mare
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul