Trei români s-au prezentat în fața lumii întregi cu un obiect aparent simplu, dar care le-ar putea ușura viața tuturor șoferilor. Când și-au prezentat invenția, s-a strigat „AUR”. Iranienii au plusat imediat

Publicat: 22/04/2015, 14:13

18 medalii de aur, șapte de argint, trei de bronz, dar și câteva premii speciale. Acesta este palmaresul obținut de români la cea de-a 43-3 ediție a Salonului de Invenții de la Geneva. Printre premianți s-au aflat și Corneliu Birtok-Băneasa și partenerii lui, Costin Alexandru și Tudor-Mihai Constantinescu, care au fost recompensați cu o medalie de aur, Cupa AGEPI Moldova și un premiu din partea delegației Iranului.

Produsul lor este un dispozitiv menit să le ușureze viața conducătorilor auto. „Good Fill”, aparatul ce ar trebui amplasat în benzinării, parcări sau refugiile de pe autostrăzi, le-ar permite șoferilor să-și alimenteze mașinile cu lichid de parbriz, fără a mai fi nevoie ca aceștia să își cumpere clasicele bidoane din plastic pentru a „face plinul”. Practic, este vorba despre o „pompă” de la care se poate face alimentarea, fiind posibilă, de asemenea, selectarea categoriei de lichid în funcție de preț sau parfum, spre exemplu.

„La Geneva am mers cu o invenție care este, de fapt, o metodă, dar și un dispozitiv pentru aplicarea metodei”, a explicat inginerul Corneliu Birtok-Băneasa pentru gândul. „Metoda constă în alimentarea cu lichid de parbriz fără a mai folosi acele bidoane, PET-uri, care era metoda clasică. Instalația Good Fill este compusă dintr-un alimentator selector prin care putem alimenta și selecta tipul de soluție dorită, astfel încât acesta este condiționat, să spunem, de prețul soluției, eventual de anumite parfumuri sau de tipul de lichid – pentru vară sau iarnă. Ele se pot monta în stațiile de alimentare cu combustibil, în refugiile de pe autostradă, în parcările mall-urilor, chiar în stațiile de self service”, a adăugat el.

FOTO: Captură video//Corneliu Birtok-Băneasa

FOTO: Captură video//Corneliu Birtok-Băneasa

În plus, există și o rezervă reîncărcabilă, ce poate fi de ajutor la drumurile lungi: „Aceasta alimentează rezervorul lichidului de parbriz printr-o cuplare etanșă, deci nu mai trebuie să stăm aplecați și să turnăm noi lichidul în rezervorul său. Doar cuplăm această rezervă și așteptăm 20-30 de secunde să se facă golirea ei”, a mai spus Bitork-Băneasa.

Corneliu Birtok-Băneasa, Costin Alexandru și Tudor-Mihai Constantinescu au lucrat mai bine de un an și jumătate pentru a pune la punct dispozitivul „Good Fill”. Împreună au fondat și compania CCT Innovation, pentru a manageria mai ușor produsul recent prezentat, dar și alte invenții. Pentru că, spun ei, nu vor să se oprească aici: vor să investească pe termen lung în cercetare.

„Este muncă în echipă, nu este doar munca mea”, a precizat Birtok-Băneasa. „Este o muncă în comun, am lucrat timp de peste un an și jumătate. Din partea mea a fost în special să pot să scot cât mai mult parte de proprietate intelectuală, ca să fie un brevet foarte puternic”, a continuat el.

FOTO: Captură video//Corneliu Birtok-Băneasa

Munca le-a fost recunoscută zilele trecute. Juriul Salonului de la Geneva a decis recomensarea echipei cu o medalie de aur, dar și premiul pentru „Cea mai bună invenție” acordat de delegația Iranului, precum și premiul special acordat de delegația Republicii Moldova.

„În primul rând a fost motivația impactului cu mediul”, a povestit Birtok-Băneasa. „Prin eliminarea respectivelor PET-uri – în care se comercializează în mod normal lichidul pentru parbriz – nu se mai poluează mediul. Plus că și procesul de producție al PET-urilor afectează mediul. Din păcate, acele bidoane nici nu sunt reciclate ulterior de șoferi în mod corespunzător, astfel că ajung să polueze apele. Pe de altă parte, Iranul a apreciat foarte mult de versatilitatea invenției, pentru că se poate aplica chiar din momentul din care avem o instalație Good Fill. E foarte simplu de folosit și nu trebuie făcute modificări la mașină; chiar și varianta clasică a rezervorului de lichid de parbriz se poate încărca mult mai simplu ca până acum”, a adăugat inventatorul.

FOTO: Facebook//Corneliu Birtok-Băneasa

În plus, nu doar premiile le-au certificat faptul că dispozitivul „Good Fill” este cu adevărat util și apreciat. Mai multe lanțuri de benzinării din țară și-au arătat deja interesul pentru inveția lor.

„Suntem în discuții avansate cu câteva lanțuri de alimentare cu carburant, cu acoperire regională în Europa, care s-au arătat foarte interesate de produsul nostru. De asemenea, discuții în acest sens am purtat chiar și înainte de participarea la Salonul de Invenții de la Geneva, dar și după ce ne-am întors”, a precizat pentru gândul Costin Alexandru.

„În momentul de față se caută paterneri puternici pentru implementare, care să ne permită confortul financiar pentru a duce această invenție la un nivel cât mai mare, pentru că este o invenție de masă, o invenție cu aplicare la scară largă, nu una simplă”, completat Corneliu Birtok-Băneasa. „Bineînțeles că aceste premii nu pot garanta succesul, dar fac parte din promovare și atrag atenția. Vizibilitatea este bună. Așteptăm oferte, facem și propuneri. Este un plan de business bine făcut de partenerii mei. Până acum am lucrat pe banii noștri; deocamdată Good Fill este la nivelul de prototip, având rolul de a exprima principiile de funcționare”, a continuat el.

Prima invenție a lui Birtok-Băneasa premiată la Geneva: un filtru de aer performant pentru motoare auto

În ciuda micilor obstacole, inginerul originar din Deva se consideră norocos. În vârstă de 37 de ani, Corneliu Birtok-Băneasa este, caz rar în România, un inventator care se poate întreține doar prin munca lui, fără a avea un serviciu în paralel.

În urmă cu cinci ani, a inventat și brevetat un filtru supraaspirant inversat, care crește puterea motorului automobilelor cu până la 10% și reduce consumul de carburant cu 10-15%. După câteva premii obținute în țară, produsul i-a adus și o medalie de argint la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva.

Ulterior, bărbatul a primit oferte concrete de la unele companii de transport. Prima colaborare a avut-o cu societatea de transport public din Tulcea, pentru care a realizat primul filtru supraaspirant inversat destinat autobuzelor. Apoi, invitat fiind la întrunirea națională a transportatorilor publici din România, inginerul a primit o ofertă de colaborare cu Societatea de Transport Public (STP) din Alba Iulia, care a făcut implementări pe autobuzele sale.

De asemenea, patru dintre ambulanțele SMURD din județul Hunedoara, una de la Simeria și trei din Valea Jiului, au fost dotate, gratuit, cu filtrele speciale inventate de Corneliu.

În continuare însă, cei mai mulți „clienți” sunt persoane fizice, spune inginerul. Șoferii interesați pot comanda respectivul produs de pe internet.

„Eu sunt un norocos să trăiesc din așa ceva”

Absolvent al Facultătea de Inginerie din Hunedoara, Corneliu Birtok-Băneasa lucrează în permanență la ceva. Nu are un „program” pe care trebuie să îl respecte cu strictețe, mai ales că, așa cum el însuși mărturisește, ideile nu pot fi „programate”.

„La inventatori nu există un timp anume, să spun, de exemplu, că de la ora 07.00 la ora 15.00 fac trei schițe sau lucrez la ceva. De obicei, apar tot felul de idei, uneori în cele mai neașteptate momente și atunci te apuci să faci ce ai de făcut”, a povestit el. „Eu sunt un norocos să trăiesc din așa ceva. Se poate trăi… Sigur, este greu, nu e ușor. Fiecare inventator își dorește să aibă un produs, să aibă un business de succes ca să aibă răgazull necesar ca să se aplece asupra unor idei care vin și să nu fie condiționați de timp”, mai spune inginerul.

Din păcate, timpul nu e suficient. Mai trebuie și sprijin financiar. Sprijin pe care, din păcate, statul nu este tocmai dispus să îl acorde mereu, explică Corneiu.

„Din păcate, sunt foarte multe idei care rămân doar pe hârtie. Nu avem o cultură a atragerii invențiilor, și anume folosirea ideilor inventatorilor, care sunt foarte bune”, crede el. „Țin totuși să mulțumesc Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare (ANCSI), care a sprijinit participarea României la Salonul de la Geneva și care s-a ocupat inclusiv de selecția națională a echipelor de inventatori și a proiectelor care să meargă acolo. Dacă această istituție nu ar exista în cadrul Ministerului Educației, inventica românească ar fi foarte jos”, a subliniat inginerul.

FOTO: Costin Alexandru și Corneliu Birtok-Băneasa

Ce urmează mai departe? Corneliu Birtok-Băneasa, Costin Alexandru și Tudor-Mihai Constantinescu spun că întreg anul îi este dedicat instalației și metodei Good Fill, pe care vor să o perfecționeze. De asemenea, doresc să participe și la alte saloane.

„Sper ca în luna mai să merg și la Iași, la Euroinvent, pentru că îmi doresc foarte mult să am și o participare națională. Este un lucru bun pentru că așa putem lua contact direct cu consumatorii, limba nu mai este o barieră, e cu totul altceva. Este important ca românii să vadă aceste invenții expuse într-un salon regional”, a spus Corneliu.

„Ne dorim foarte mult ca românii, în primul rând, să beneficieze de produsele noastre”, a conchis Costin Alexandru.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Cristina Cioran, anunț cu lacrimi în ochi! A fost la spital să își vadă fetița...
FOTO. Anna Lesko, apariție interzisă cardiacilor! S-a văzut trupul perfect lucrat prin body
Băuturile și alimentele care te fac să transpiri abundent. Evită-le
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Orașele din Europa cu cei mai mulți hoți de buzunare. Mare atenție la portofel dacă...
Cartea de identitate electronică, emisă de azi în România
Avertizarea ISU: Dacă ai așa ceva în mașină, mergi ACUM și scoate-l! Este pericol mare
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Raport al republicanilor americani: Virusul care a provocat pandemia s-a scurs de la un centru...
Nu e banc! Cât costă o porție de hamsii și o bere în Mamaia
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Care este temperatura apei mării în Mamaia, Eforie, sau Vama Veche pentru săptămâna 2 –...
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o la spital,...
Horoscop august 2021. Schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce ne spun astrele?
ULTIMA ORĂ: Germania e în stare de ȘOC! Totul A SCAPĂT de sub control
Declarație de război. Boris Johnson, dur și vehement. „Trebuie să suporte consecințele”
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Povestea unui brand legendar, pe care mulţi îl asociază cu pasta de dinţi. Ce produs...