Congresul SUA a limitat activitatea NSA de colectare în masă a datelor telefonice. Legea este considerată istorică, dar există un detaliu îngrijorător

Congresul SUA a limitat activitatea NSA de colectare în masă a datelor telefonice. Legea este considerată istorică, dar există un detaliu îngrijorător
Publicat: 03/06/2015, 13:27

Proiectul de lege a fost adoptat marți de către Senatul Statelor Unite, după ce a trecut de Camera Reprezentanților în urmă cu câteva zile.

Textul reautorizează programe-cheie din cadrul securității naționale care expiraseră la începutul săptămânii.

„Mă bucur că Senatul a adoptat în cele din urmă Legea libertății (USA Freedom Act). Legea protejează libertățile civile și securitatea națională”, a subliniat Obama într-un mesaj postat pe Twitter imediat după ce a promulgat documentul.

Într-o declarație separată, el le-a reproșat anterior congresmenilor „întârzierea inutilă și discontinuitatea de neiertat a autorităților importante în domeniul securității naționale” din zilele de dinaintea adoptării legii.

„Administrația mea va acționa rapid pentru a se asigura că profesioniștii noștri în domeniul securității naționale au din nou întregul set de instrumente vitale de care au nevoie pentru a continua să protejeze țara”, a declarat președintele.

Legea pune capăt capacității Agenției pentru Securitate Națională (NSA) de a colecta și stoca metadate – numere de telefon, data și ora convorbirii – a milioane de americani care nu au legătură cu terorismul.

Ea mută responsabilitatea stocării datelor la campaniile de telefonie, permițând autorităților să acceseze aceste informații numai în baza unui mandat emis de către tribunalul antiterorist secret care identifică o anumită persoană sau un anumit grup de persoane ca suspecte de legături cu terorismul.

„Este un moment istoric”, a declarat senatorul Patrick Leahy, inițiatorul democrat al legii, după ce textul a fost adoptat cu 67 de voturi la 32, catalogând textul drept „prima revizuire majoră a legilor privind suravegherea guvernamentală din ultimii câțiva zeci de ani”.

Votul a avut loc în urma câtorva zile de dezbatere aprinsă între republicani, împărțiți între sprijinirea unor măsuri dure în lupta împotriva terorismului și necesitatea protejării vieții private, în urma dezvăluirilor fostului consultant NSA Edward Snowden, în 2013, cu privire la amploarea colectării datelor în masă.

Mai jos, o analiză a comediantului John Oliver a modalităților de colectare a datelor telefonice, în perspectiva expirării prevederilor Patriot Act:

Important, dar „insuficient”

Fugarul Snowden – considerat un personaj negativ de către susținătorii serviciilor de informații și un erou de susținătorii unor libertăți civile mai puternice – a salutat votul din Congres ca „istoric”.

Într-o intervenție video live, din Rusia, la un eveniment organizat de către Amensty International la Londra cu puțin timp înainte de adoptarea legii, Snowden a apreciat că eforturile de a pune capăt supravegherii în masă sunt „insuficiente”, dar reprezintă „un pas important”.

Disensiunile în rândul republicanilor și tactica de întârziere folosită de către senatorul Rand Paul, candidat în alegerile prezidențiale din 2016, au condus la expirarea programului colectării de date și altor două secțiuni din USA Patriot Act, trimițând la plimbare autoritățile în ceea ce privește înregistrările audio și urmărirea așa-zișilor lupi singuratici, după ce au expirat toate la miezul nopții de duminică spre luni.

Legea adoptată marți le reautorizează pe ultimele două.

Votul covârșitor în favoarea proiectului reprezintă o lovitură dură pentru liderul majorității republicane din Senat Mitch McConnell, care a încercat zadarnic să amendeze proiectul.

Unul dintre amendamentele sale prevedea extinderea perioadei de transferare a datelor stocate la NSA către firmele de telefonie de la șase luni la un an.

Prin alt amendament, el urmărea anularea unei prevederi privind declasificarea hotărârilor Tribunalului secret pentru supravegherea informațiilor străine (FISA), o modificare care în opinia criticilor ar fi erodat transparența construită în Legea libertății.

Propunerile au fost respinse de cel puțin 11 republicani, care au votat împotriva amendamentelor lui McConnell.

McConnell a denunțat această reformă drept „un pas înapoi”.

„Această (lege) ne va diminua capacitatea de a răspunde miriadelor de amenințări cu care ne confruntăm în prezent”, a subliniat el într-un discurs provocator, în care a acuzat administrația Obama că se retrage de la conducere în lupta împotriva extremismului.

„Ea este totodată o victorie răsunătoare a celor care complotează continuu împotriva patriei noastre”, a spus el.

Votul a avut loc în contextul unor lupte republicane interne dure și tensiuni cu privire la lege.

Liderii Camerei Reprezentanților au avertizat că orice modificare a proiectului poate întârzia votul final sau chiar să distrugă legea, ceea ce ar fi însemnat ca o serie de autorizații în domeniul securității naționale să expire pentru totdeauna.

Giganți în domeniului Internetului au anunțat o victorie după votul din Congres.

„USA Freedom Act reprezintă o victorie câștigată cu greu și foarte necesară pentru utilizatorii de Internet de pretutindeni, inclusiv interzicerea colectării în masă a datelor utilizatorilor”, a subliniat Yahoo! într-un comunicat.

Candidatul republican la președinție Marco Rubio, un senator din Florida care a votat împotriva legii, a denunțat-o drept un rezultat al unei „conduceri prezidențiale slabe”.

„Eșecul prelungirii componentelor expirate ale PATRIOT Act a fost o greșeală. USA Freedom Act slăbește securitatea națională a Statelor Unite interzicând programele pe care comunitatea de informații și FBI le-au folosit pentru a ne proteja de nenumărate ori”, a apreciat el.

„Din nefericire, o conducere prezidențială slabă combinată cu o campanie de dezinformare motivată politic îi fac acum pe americani mai vulnerabili decât am fost oricând altcândva de la atacurile de la 11 septembrie încoace”, a adăugat candidatul la președinție.

NSA suspendă colectarea de date telefonice

„Începând din această seară, angajații NSA care consultă baza de date (cu apelurile telefonice americane) nu vor mai putea să facă acest lucru, grație senatorului Rand Paul”, care a blocat procedura, a declarat furios senatorul Richard Burr, președintele Comisiei pentru Serviciile de Informații din Senat.

Casa Albă a prevăzut în această săptămână ca toate serverele NSA care colectează metadate ale apelurilor telefonice americane (oră, durată, număr de apel) să înceteze să mai funcționeze de la ora locală 00.01 (07.01 ora României) dacă Senatul nu va prelungi autoritatea legală a programului.

O sursă apropiată liderului majorității din Senat, Mitch McConnell, a anunțat că examinarea textului blocat duminică seara va continua toată săptămâna, cu un vot final anticipat pentru „marți sau miercuri”.

Astfel, ar fi redeschisă calea către o restabilire a autorității legale de strângere de metadate de către NSA.

Senatorul Rand Paul, republican libertarian și candidat la învestitura republicană pentru alegerile prezidențiale din 2016, s-a declarat mulțumit că „Patriot Act expiră în această seară”.

Dar senatorul de Kentucky, care a știut să întoarcă în favoarea sa procedura legislativă complicată a Senatului american, a părut totuși foarte izolat.

Credeți că se va schimba cu adevărat ceva? Comentatorii spun că este o zi istorică pentru Statele Unite. Există, însă, un detaliu îngrijorător de care se vorbește prea puțin – http://goo.gl/spcNno

Posted by Gandul on Wednesday, June 3, 2015

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii