Cum ocolesc fiscul Google, Apple și alți giganți de pe Silicon Valley

Cum ocolesc fiscul Google, Apple și alți giganți de pe Silicon Valley
Publicat: 18/09/2016, 17:28
Actualizat: 18/08/2017, 01:45
Apple nu este singura companie străină care se folosește de legislațiile permisive din Europa sau din alte zone pentru a evita plata taxelor. Spre exemplu, nimeni nu poate întrece în ingeniozitate companiile crescute în Silicon Valley, mai ales când vine vorba de fentarea Fiscului.
Wired.com explică schema folosită de regii tehnologiei din America.
Vânzând drepturi de proprietate intelectuală către companii-marionetă, Apple, Google, Microsoft & Co. își mută profiturile în țări cu taxe mai reduse, precum Irlanda. Acesta este doar începutul schemei. Urmează acordarea unor sublicențe pentru drepturi de proprietate intelectuală unei a doua unități, să zicem irlandeze, care contabilizează vânzările globale. Apoi entitatea B plătește redevențe către compania A, scăpând astfel de venituri. Însă compania A are sediul în Caraibe, un paradis fiscal, ceea ce face ca venitul din redevențe să nu poată fi taxat în Irlanda. Există însă și o problemă: până când Fiscul american nu-și primește partea, companiile nu-și pot aduce lichiditățile în SUA. Deci nu-și pot folosi banii acolo. „Poate că până la urmă nu e ceva atât de genial”, scrie Wired.com.
Apple, cel puțin, ar putea să-și aducă cash-ul acasă, dar nu în orice condiții. În urmă cu trei ani, Tim Cook, șeful companiei, a explicat clar acest lucru. Convocat în fața unei comisii speciale a Senatului american, ca să dea socoteală pentru banii blocați în străinătate, Cook le-a explicat politicienilor: Apple nu va repatria miliardele de dolari, profiturile din operațiunile internaționale, până când Trezoreria nu va reduce taxele aplicate companiilor. „N-am niciun plan să aduc banii acasă la actualul nivel al impozitelor”, a spus CEO-ul. A fost un răspuns – unul din multele – care l-a enervat pe președintele comisiei, Carl Levin, povestește The Guardian.
Aplecându-se înainte, neînduplecatul senator septuagenar din Michigan l-a țintuit cu privirea pe Cook pe deasupra ochelarilor: „Intenția dumneavoastră este să nu aduceți banii acasă dacă noi nu reducem taxele? Am înțeles bine?”.
Cook le-a mai explicat o dată: „Nu am niciun plan să aduc banii la actualele niveluri ale impozitelor”.
A fost un schimb de cuvinte plin de încărcătură care a făcut clar impasul la care au ajuns relațiile dintre corporațiile americane și Washington. La acea vreme, Apple avea aproximativ 100 de miliarde de dolari în cash – profituri din operațiunile din străinătate – bani păstrați cu grijă în afara SUA, unde mâna Fiscului american nu putea ajunge.
De atunci, la fiecare trei luni, Apple actualizează infomațiile furnizate Wall Street-ului despre grămezile sale de cash și de fiecare dată cifra a crescut cu câteva miliarde de dolari. La ultima numărătoare, în urmă cu ceva mai mult de șase săptămâni, suma se situa la 215 miliarde de dolari. Dacă Apple ar aduce acești bani acasă în SUA, ar trebui să plătească un impozit de 40%, una dintre cele mai mari cote din lume. „Apple își servește acționarii păstrând aceste fonduri în străinătate”, le-a explicat senatorilor compania de tehnologie californiană.
Folosind lacune în legislația fiscală, existente de mult timp, Apple și numeroase alte multinaționale pot evita să plătească taxe în SUA atât timp cât își țin profiturile în afara țării. Este o ciudățenie a legislației americane (iar aici trebuie precizat că este o tradiție în SUA ca marile companii să cheltuiască sume mari pe lobby pentru ca politicienii să adopte legi care le sunt favorabile) care are un impact dramatic și din ce în ce mai nesustenabil asupra lumii corporatiste. Aceste aberații fac ca afacerile bogate din SUA să acumuleze grămezi uriașe de bani, netaxați, în străinătate. În ultimii ani tendința a accelerat din cauza dezvoltării explozive a liderilor din sectorul tehnologiei și a succesului de care aceștia se bucură în întreaga lume.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?