Cum să-ți alegi un proiector pentru acasă. Sfaturi și prețuri

Cum să-ți alegi un proiector pentru acasă. Sfaturi și prețuri
Publicat: 18/04/2013, 18:14
Actualizat: 08/01/2020, 21:15

Cei mai mulți dintre români își cumpără televizoare cu diagonală mare pentru a se bucura de conținut digital de calitate acasă. Există însă și o categorie de consumatori care optează și pentru proiectoare, pentru meciuri, filme sau jocuri video.

Alegerea modelului potrivit de proiector depinde de mai mulți factori: dimensiunea camerei în care este instalat, de distanța de la care se poate face proiecția și dimensiunea dorită pentru imaginea proiectată.

„Pentru camerele mici, există proiectoare Short Throw și Ultra Short Throw, care pot reda imagini cu diagonala de 2,5 metri de la doar 30-40 centimetri de perete„, a declarat, pentru gândul, Dragoș Salamac, Country Head BenQ pentru România, liderul pieței locale de proiectoare. „Pentru încăperile mai mari, de tipul unei sufragerii clasice de bloc, cele mai recomandate sunt proiectoarele gândite special pentru home entertainment, care pot fi plasate chiar pe peretele opus celui pe care se face proiecția. Un astfel de exemplu este modelul BenQ W1070, un proiector 3D FullHD certificat ISF pentru culori perfect calibrate, cu caracteristici ale unui proiector din gama profesional, deși el este din segmentul Home Cinema: luminozitate de 2.000 ANSI, contrast nativ de 10.000:1, Lens Shift, PIP/PBP, filme 3D din orice sursă de semnal și, nu în ultimul rând, tehnologia SmartEco pentru reducerea consumului de energie electrică și prelungirea duratei de viață a lămpii”, a mai explicat Dragoș Salamac.

Unele modele de proiectoare dispun de tehnologie care ajustează culorile imaginilor pentru a putea fi proiectate pe un perete de orice culoare.

Luminozitatea și contrastul proiectorului sunt la fel de importante: pentru gradul de iluminare normală al unui apartament fiind recomandate modelele cu putere peste 1.800 ANSI lumeni și contrast nativ de minim 4000:1.

„Un avantaj important al proiectoarelor comparativ cu un televizor, chiar și al unuia de mari dimensiuni, este posibilitatea unică de a creea acasă aceeași senzație pe care o ai la cinematograf, proiectoarele fiind o soluție mai performantă, dar și mai eficientă din puncul de vedere al costurilor, fie că vă doriți un cinematograf 3D sau sa jucați jocurile video preferate pe diagonale de la 2 metri în sus”, spune Salamac.

Conectivitatea complexă, cu porturi HDMI, Audio In/Audio out etc. este de asemenea un criteriu important în alegerea unui proiector, mai ales atunci când îl folosim pentru redarea conținutului 3D. Sistemul audio integrat reprezintă de asemenea un plus, mai ales pentru cei care nu doresc să se conecteze la un sistem audio extern.

Potrivit lui Salamac, pe piața românească de proiectoare se observă o tendință de maturizare prin creșterea ponderii produselor cu caracteristici tehnice îmbunătățite, iar cererea consumatorilor se îndreaptă către proiectoare cu rezoluții mai mari: WXGA pentru educație și business fiind rezoluția cea mai apropiată de cea a notebook-urilor, proiectoarele HD și FullHD pentru Home Entertainment și Home Cinema. Anul 2012 a arătat o creștere de interes în rândul consumatorilor pentru proiectoarele cu acces LAN și wireless network, precum și pentru proiectoarele interactive și 3D Ready. „95% dintre proiectoarele livrate de BenQ în România anul acesta au fost 3D”, spune Salamac. Prețurile pentru această categorie de produse se situează între 1.500 și 4.900 lei.

Profilul cumpărătorului român de proiectoare pentru acasă este: entuziast al tehnologiei, care urmărește cele mai noi tendințe în materie de imagine digitală; acesta își dorește ca proiectorul să devină un centru de divertisment al întregii case, fie că îl folosește pentru a urmări filme, pentru a viziona meciuri cu prietenii, pentru jocuri în familie sau pentru a rememora fotografiile sau video din vacanțe.

Trebuie să știți însă și faptul că lampa unui proiector trebuie schimbată la un moment dat, deoarece luminozitatea oferită se reduce pe durata de funcționare. Durata de viață a unei lămpi este cuprinsă de obicei între 1.000 și 6.000 de ore de funcționare.

Oferte de proiectoare pentru acasă:

Epson EB-1770W
– calitate a imaginii HD (rezoluție 1.280 x 800 pixeli)
– luminozitate 3.000 Lumeni
– ideal pentru filme, meciuri
– durată de viață a lămpii de 4.000 de ore
Preț: 2.800 de lei

BenQ W700 HOME CINEMA
– calitate a imaginii HD Ready (rezoluție 1280 × 720 pixeli)
– luminozitate 2.200 Lumeni
– ideal pentru filme și jocuri video
– durată de viață a lămpii de 6.000 de ore
Preț: 2.580 de lei

Mitsubihi Electric HC9000D
– calitate a imaginii HD (rezoluție 1.920 x 1.080 pixeli)
– luminozitate 1.000 Lumeni
– ideal pentru filme
– durată de viață a lămpii de 4.000 de ore
Preț: 1.800 de lei

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Codin Maticiuc, replică pentru cei care îl acuză că fură din banii de caritate. „muncesc...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne