Iohannis laudă sectorul IT: ”Din creşterea economică înregistrată în prima jumătate a anului, un sfert reprezintă contribuţia sectorului IT&C”

Iohannis laudă sectorul IT: ”Din creşterea economică înregistrată în prima jumătate a anului, un sfert reprezintă contribuţia sectorului IT&C
Publicat: 08/11/2023, 10:44
Actualizat: 08/11/2023, 10:50

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, un mesaj în deschiderea celei de-a XII-a ediţii a GoTech World, în care arată că pentru România, din creşterea economică înregistrată în prima jumătate a acestui an, aproape un sfert reprezintă contribuţia sectorului IT&C.

Beneficiem prin PNRR de 6 miliarde de euro pentru obiectivele aferente transformării digitale, la care se adaugă finanţări specifice prin diferite programe operaţionale şi comunitare, bazate pe alocări bugetare naţionale şi investiţii private. Există, aşadar, resurse consistente, însă o schimbare reală de sistem necesită o viziune integrată, armonizată, privind digitalizarea economiei şi a sectorului public, mai spune preşedintele.

”Felicit organizatorii GoTech World pentru perseverenţă în promovarea inovării şi digitalizării, precum şi a contribuţiei acestora la accelerarea schimbărilor către economia viitorului. Felicit şi participanţii la acest eveniment pentru interesul şi deschiderea către avantajele noilor tehnologii, de care beneficiem tot mai mult în economie, în administraţie, dar şi în viaţa de zi cu zi”, a spus preşedintele în mesaj.

Şeful statului afirmă că ”tranziţia către economia şi societatea digitală reprezintă tranziţia către o lume nouă, în care calitatea vieţii şi performanţele economice cresc odată cu accesul la noile tehnologii”.

”Pentru România, din creşterea economică înregistrată în prima jumătate a acestui an, aproape un sfert reprezintă contribuţia sectorului IT&C, iar soldul comercial extern cu servicii de profil indică un excedent de circa 3,5 miliarde de euro. Aceste rezultate pozitive, alături de asumarea unor iniţiative ample, concrete, de accelerare a digitalizării, reflectă potenţialul ţării noastre de a-şi ocupa locul cuvenit în această ”lume nouă”, arată preşedintele Iohannis.

El afirmă că ”prin Declaraţia europeană privind drepturile şi principiile digitale pentru deceniul digital, adoptată la finalul anului trecut, ne-am angajat să realizăm, la nivelul Uniunii Europene, o transformare digitală incluzivă, echitabilă şi durabilă, în care cetăţenii să ocupe locul central.”

„România urmează modelul european de transformare digitală”

”Eforturile şi acţiunile statelor membre răspund acum acestor obiective comune privind competenţele profesionale, afacerile, administraţia şi infrastructura de profil. România urmează modelul european de transformare digitală. Ne dorim ca fiecare român, oriunde s-ar afla în ţară, să aibă acces facil şi de calitate la internet, servicii digitale şi telecomunicaţii. Este primul pas pe calea unei transformări digitale de succes şi, totodată, piatra de temelie a acesteia”, a spus şeful statului.

„Dezbateri serioase privind utilizarea responsabilă a avansului tehnologic”

Preşedintele mai afirmă că în prezent, provocările majore ale României vizează digitalizarea administraţiei şi a afacerilor, în special privind adoptarea tehnologiilor avansate precum serviciile de cloud computing, inteligenţa artificială sau big data.

”Beneficiem prin PNRR de 6 miliarde de euro pentru obiectivele aferente transformării digitale, la care se adaugă finanţări specifice prin diferite programe operaţionale şi comunitare, bazate pe alocări bugetare naţionale şi investiţii private. Există, aşadar, resurse consistente, însă o schimbare reală de sistem necesită o viziune integrată, armonizată, privind digitalizarea economiei şi a sectorului public ca întreg, nu pe segmente.

Însă dincolo de mijloace şi resurse, avem nevoie de voinţă şi acţiuni pragmatice. Altfel, rămânem în acelaşi paradox în care stăm bine la infrastructura digitală, în timp ce utilizarea efectivă a noilor tehnologii rămâne la un nivel redus.

De aceea, rezultatele unor iniţiative de succes, inclusiv în administraţia locală, trebuie mai bine promovate şi valorificate. Ediţia de astăzi a GoTech World aduce în atenţie două noi subiecte provocatoare – impactul inovării tehnologice asupra mediului şi inteligenţa artificială. Ambele sunt teme relevante şi de actualitate, care deschid dezbateri serioase privind utilizarea responsabilă a avansului tehnologic”, transmite şeful statului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Schimbare pentru cei cu MAȘINI PE BENZINĂ. Este răsturnare totală de situație pentru milioane de...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne