Ionuț Gaotă, Microsoft România: „Noul sistem de operare Windows 8.1 este de 21 de ori mai rezistent la viruși și malware decât Windows XP”

Ionuț Gaotă, Microsoft România: Noul sistem de operare Windows 8.1 este de 21 de ori mai rezistent la viruși și malware decât Windows XP
Publicat: 01/11/2013, 13:40
Actualizat: 09/01/2020, 07:12

Microsoft a lansat recent în România Windows 8.1. Ionuț Gaotă, șeful diviziei Windows din cadrul Microsoft România, a declarat, într-un interviu acordat gândul, că noul sistem de operare este de 21 de ori mai rezistent la viruși și malware decât Windows XP și de 7 ori mai rezistent decât Windows 7.

Prea puțini dintre consumatorii din România consideră, însă, necesară trecerea la Windows 8.1, ei folosind – într-un număr foarte mare – Windows XP, o platformă veche de 12 ani, dar și Windows 7, un sistem de operare foarte apreciat de utilizatori.

Potrivit reprezentantului Microsoft, în ultimii 12 ani am asistat la o creștere exponențială a utilizatorilor de internet și, odată cu aceasta, o creștere a atacurilor cibernetice care țintesc sisteme de operare învechite. Gaotă spune că utilizatorii privați și companiile care vor rămâne pe aceste tehnologii (Windows XP și Office 2003) se expun unor riscuri majore de securitate, confidențialitate a informațiilor personale dar și pierderea datelor sensibile de companie, clienți, parteneri. „Impactul economic este semnificativ: costul mediu al unei breșe de securitate este 700.000 – 1,3 milioane de dolari pentru companii mari sau 54.000 – 100.000 de dolari pentru firme mici”, potrivit lui Gaotă.

În România, populația nu conștientizează încă pericolul reprezentat de atacurile informatice. Potrivit ultimului raport Security Intelligence, prezentat de Microsoft la evenimentul internațional de securitate RSA Conference, România și-a păstrat și în 2013 poziția fruntașă în Uniunea Europeană la numărul de computere infectate cu programe dăunătoare. În cel de-al doilea trimestru al acestui an, la fiecare 1.000 de computere scanate în țara noastră, în medie, 13,2% erau infectate cu programe dăunătoare. Prin comparație, în Danemarca rata de infectare era, în aceeași perioadă, de doar 1,7%.

Microsoft va avea sesiuni dedicate Windows 8.1, opririi suportului pentru Windows XP și avantajele trecerii la o nouă versiune, în cadrul conferinței Microsoft Summit 2013, care se va desfășura la București în perioada 6-7 noiembrie. Înainte de eveniment, am discutat cu Ionuț Gaotă despre câteva din temele care vor fi abordate.

gândul: Care sunt principalele motive pentru care un consumator ar alege să treacă la Windows 8.1?

Ionuț Gaotă: Noul ecran de start permite ajustarea mărimii Live tiles-urilor și propune o gamă variată de culori și de design-uri pentru fundal, cât și sincronizarea de setări, aplicații instalate și favorite de internet pe mai multe dispozitive, prin intermediul contului Microsoft. Noul Bing Smart Search facilitează căutarea pe device și pe net, indiferent dacă este vorba de aplicații, foldere, fotografii sau site-uri. Apoi, urmează o gamă diversă de aplicații, direct din Start: Skype, noua aplicație Mail cu funcții avansate, Xbox Music/Video, Office2013 cu Outlook pentru Windows RT, Internet Explorer 11, singurul browser gândit integral pentru dispozitive cu touch. Windows 8.1 este, de asemenea, primul și singurul sistem de operare care oferă suport pentru printare 3D, de la plug-and-play la aplicații și documente specifice.

Mai mult, Windows 8.1 oferă integrare în cloud cu SkyDrive, un spațiu de stocare, sincronizare și colaborare cu 7GB gratuiți, inclus în contul Microsoft/Outlook.com. Facilitează activitatea utilizatorului, accesul la documente se face rapid, de pe orice device sau din orice locație. Cu SkyDrive Smart Files, utilizatorii pot crea, edita, salva și face sharing de documente Word, Excel, PowerPoint, OneNote, pe și de pe orice device.

gândul:Care sunt principalele motive pentru care o companie ar alege să treacă la Windows 8.1?

Ionuț Gaotă: Windows 8.1 este complet optimizat pentru ecrane tactile, cu o interfață fluidă, un browser puternic și aplicații securizate pentru orice tip de business. Acest lucru este foarte important pentru companiile care doresc să adopte tablete în organizație și să mobilizeze angajații. O infrastructură uniformizată pe Windows 8.1, cu desktopuri, laptopuri și tablete, ar permite maximizarea investiției în platformă Windows și siguranța informațiilor, știind că toate device-urile pot fi securizate și administrate ca orice PC.

Mai mult, noul sistem de operare aduce multiple funcții avansate de mobilitate și securizate: Windows-To-Go – posibilitatea de a rula un întreg system de operare și profil de utilizator de pe un USB-stick certificat; Broadband Tethering – orice laptop sau tableta conectată la internet poate devein hot-spot WiFi pentru alte device-uri; Auto-Trigered VPN – suport pentru o mulitudine de clienți VPN plus pornirea automată a conexiunii VPN atunci când se lansează o aplicație internă (exemplu: un site intranet); Malware Resistance – Windows Defender este o soluție antivius Microsoft, preinstalata gratuit, care detectează și previne atacurile malware; Noi senzori și firmware preinstalat: NFC, printare WiFi, printare 3D nativă, proiectare wireless nativă prin Miracast, senzori noi tip „biometrics” și modalități noi de log-in prin amprentă și card de acces

gândul:Ce avantaje au utilizatorii care folosesc ecosistemul Windows: smartphone, tabletă și computer cu Windows?

Ionuț Gaotă: Principalul avantaj este cel al compatibilității acestui ecosistem, bineînțeles, având la dispoziție aceleași programe și servicii: Outlook, Office, Lync, Sharepoint, SkyDrive, Internet Explorer, Skype, dar și aplicații de business dedicate precum CRM/ERP, BI. Mai mult, toate dispozitivele Windows pot fi sincronizate prin servicii cloud ca Office 365 sau SkyDrive, unde se pot stoca setări de sistem, aplicații, documente, calendare și contacte, accesibile ușor de pe telefon, tableta sau laptop.

Un alt beneficiu este cel de a securiza aceste dispozitive Windows din aceeași consolă de management precum System Center sau Windows Intune, stabilirea de politici de acces la resurse și ștergerea de la distanță a dispozitivelor pierdute.

Nu în ultimul rând, dacă o companie a adoptat o infrastructură Windows, Windows Server și Office, practic maximizează aceste investiții prin extinderea ecosistemului de device-uri Windows către tablete și telefoane, întrucât nu va mai fi nevoie de o nouă platforma de management, colaborare sau traininguri pentru a face tranziția.

Per total, Windows 8.1, Windows Phone 8 și cloudul Microsoft oferă cea mai integrată, securizată și productiva experiența pe tablete, smartphones și PC, disponibilă în acest moment în piață, având la dispoziție și o gamă extrem de variată de modele, accesorii și prețuri, pentru orice business modern.

gândul:Ce noutăți în materie de securitate aduce Windows 8.1, atât pentru utilizatorii companii, cât și pentru consumatori?

Ionuț Gaotă: Este vorba de soluția de securitate Windows Defender preinstalată, noi politici de log-in, noi senzori biometrici, securitatea informațiilor din aplicații și certificarea aplicațiilor din Windows Store pentru consumatori.

gândul:La ce riscuri te expui dacă folosești, după ce se termină suportul, Windows XP și Office 2003?

Ionuț Gaotă: Sunt 12 ani de la lansarea Windows XP și 10 ani de la lansarea Office 2003, iar lumea s-a schimbat mult de atunci. Am asistat la o creștere exponențială a utilizatorilor de internet și, odată cu aceasta, o creștere a atacurilor cibernetice care țintesc sisteme de operare învechite. Utilizatorii privați și companiile care vor rămâne pe aceste tehnologii se expun unor riscuri majore de securitate, confidențialitate a informațiilor personale dar și pierderea datelor sensibile de companie, clienți, parteneri. În plus, sunt vulnerabili la atacurile informatice și noi forme de viruși. Iar dacă aceste probleme apar, suportul tehnic Microsoft (telefonic sau online) nu va mai fi disponibil pentru clienți sau parteneri.

De asemenea, mulți producători de hardware și software nu vor mai oferi support pentru drivere de Windows XP (ex: imprimante, tastaturi, mousi, camera foto, etc.). Impactul economic este semnificativ: costul mediu al unei breșe de securitate este 700.000 – 1,3 milioane de dolari pentru companii mari sau 54.000 – 100.000 de dolari pentru firme mici.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun