Livrările de smartphone-uri la nivel global au depășit pentru prima dată un miliard de unități

Livrările de smartphone-uri la nivel global au depășit pentru prima dată un miliard de unități
Publicat: 28/01/2014, 12:04
Actualizat: 24/01/2020, 21:52

Livrările de smartphone-uri la nivel global au depășit anul trecut pentru prima dată 1 miliard de unități, susținute de cererea pentru dispozitive mai ieftine, în contextul indiciilor privind încetinirea creșterii pe segmentul prețurilor ridicate, potrivit datelor firmei de cercetare IDC.

Vânzările globale au urcat anul trecut cu 38%, la ușor peste 1 miliard, arată datele IDC, citate de cotidianul britanic Financial Times.

Creșterea vânzărilor nu va liniști însă investitorii îngrjorați că marjele celor mai mari doi producători, Samsung și Apple, ar putea fi afectate de ascensiunea smartphone-urilor low-cost.

„Smartphone-urile ieftine sunt cele care alimentează creașterea vânzărilor. Piețele din India și China se îndreaptă rapid către un punct în care smartphone-urile cu prețuri mai mici de 150 de dolari reprezintă majoritatea livrărilor”, a declarat Ryan Reith, director de cercetare la IDC.

Apple a lansat anul trecut iPhone 5c, un model mai ieftin față de modelul vârf de gamă iPhone 5s, dar semnificativ mai scump decât produsele multor companii din China. Apple a anunțat, luni, că a vândut circa 51 de milioane de iPhone-uri în ultimele trei luni ale anului trecut.

Chiar dacă vânzările reprezintă un nou record pentru grup, iar veniturile și profitul au depășit așteptările, livrările s-au situat sub nivelul anticipat de analiști, de circa 55 de milioane de unități, iar cotația Apple a scăzut cu până la 9% în tranzacțiile efectuate pe platforme electronice după închiderea ședinței obișnuite a bursei.

IDC estimează că Apple a vândut 153 de milioane de smartphone-uri anul trecut, în creștere de la 136 milioane de unități în 2012. Cota de piață a scăzut însă de la 19% la 15%.

Samsung, care produce o gamă mult mai variată de telefoane decât rivalul american, și-a majorat cota de piață de la 30% la 31% anul trecut, livrând 314 milioane de unități. Chiar dacă obține costuri mai reduse întrucât fabrică multe dintre componentele de care are nevoie, cel mai mare producător de smartphone-uri la nivel global se confruntă, de asemenea, cu presiuni asupra marjelor de profit.

Grupul sud-coreean a anunțat recent că veniturile diviziei de telefoane au scăzut în ultimele trei luni ale anului trecut cu 9%, iar profitul operațional cu 18%.

Vânzările de smartphone-uri la nivel global vor crește cu 26% în acest an, a estimat analistul BNP Paribas Peter Yu, adăugând că va fi înregistrată o creștere semnificativă pe segmentul dispozitivelor ieftine. Companile din China sunt bine poziționate pentru extindere la nivel global, a spus el.

Huawei și Lenovo ocupă în prezent locurile al treilea, respectiv al patrulea, în funcție de vânzări, cu o cotă de piață cumulată de 11% în ultimul trimestru al anului trecut, arată datele IDC. Cele două companii, împreună cu alți competitori mai mici, au dificultăți să obțină profit pe piața din China, unde prețurile rămân scăzute din cauza concurenței intense.
Situația s-ar putea schimba dacă ies de pe piață jucătorii mai mici, iar companiile mari își dezvoltă branduri premium, strategie aplicată deja în unele țări din Asia de Sud-Est.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete