Nevăzătorii din Capitală vor avea la dispoziție o aplicație care semnalizează sonor sosirea vehiculelor în stație

Nevăzătorii din Capitală vor avea la dispoziție o aplicație care semnalizează sonor sosirea vehiculelor în stație
Publicat: 28/05/2015, 13:18

Aplicația care va permite persoanelor nevăzătoare deplasarea mai facilă cu mijloacele de transport în comun este dezvoltată în cadrul proiectului „Smart public transport”, de către Asociația Tandem, în parteneriat cu Fundația Vodafone România.

În cadrul proiectului, 500 de mijloace de transport ale RATB vor fi accesibilizate cu ajutorul unor emițătoare speciale, denumite iBeacon-uri, care vor transmite, prin intermediul unei aplicații mobile, numărul mijlocului de transport în comun care sosește în stație. În acest fel, persoanele cu deficiențe de vedere din București se vor putea deplasa mult mai ușor cu mijloacele de transport în comun.

Directorul Asociației Tandem, Florin Georgescu, a declarat joi, în cadrul ediției a doua a conferinței „Mediafax Talks about Technology for Social Change”, organizată în parteneriat cu Fundația Vodafone România, că acest parteneriat urmărește conceperea unui pachet mai larg de accesibilizare urbană pentru ce înseamnă deficiența de vedere.

Florin Georgescu a explicat că aplicația a fost gândită astfel încât interacțiunea dintre utilizator și telefon să fie cât mai ușoară. Practic, persoana nevăzătoare introduce numărul mijlocului de transport de care are nevoie, va fi informat înainte ca acesta să ajungă în stație, iar un semnal diferit îl va avertiza că mașina a ajuns.

„Autobuzul de care am nevoie emite un semnal sonor și pe mine mă face să mă orientez instant, fără să întreb ce autobuz a sosit. Este pentru prima dată când ideea de integrare, de accesibilizare urbană este abordată din punct de vedere tehnologic. Nu am cum să nu îmi arunc un gând către cei care trebuiau să facă incluziunea socială și nu au făcut-o”, a spus Florin Georgescu.

Rolul proiectului „Smart public transport” este de a implementa un pachet multimodal de accesibilizare urbană pentru persoanele cu deficiențe de vedere, bazat pe noile tehnologii.

Inițiatorii proiectului estimează că în București ar putea fi 7.000 de utilizatori și 94.000 de interacțiuni lunare.

Aplicația va începe să funcționeze în București până la sfârșitul anului, ulterior urmând să fie dezvoltată și în Cluj, Brașov, Timișoara și Iași.

Proiectul face parte din programul „Mobile for Good” al Fundației Vodafone România. Până acum au fost dezvoltate 11 proiecte, naționale și regionale, de care beneficiaza mii de persoane care, datorita tehnologiei, au o viață mai bună.

„La începutul acestui an, am avut o rundă de finanțare de tipul open call for proposals, în cadrul căreia am primit 71 aplicații și am selectat opt proiecte noi, în valoare totală de peste jumătate de milion de euro. Toate aceste proiecte urmează să înceapă în maxim o lună”, a declarat directorul Fundației Vodafone România, Angela Galeța.

Selecția proiectelor „Mobile for Good” se realizează prin runde de finanțare anuale. Organizațiile non-guvernamentale care au în plan utilizarea tehnologiei mobile pentru rezolvarea unor probleme reale, în domeniile educație și sănătate, și în beneficiul persoanelor defavorizate fizic, social și economic, pot aplica astfel pentru finantare.

Fundația Vodafone România a finanțat, în cei 17 ani de activitate, peste 848 de programe în domeniile sănătății, educației, serviciilor sociale, având ca beneficiari copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundația Vodafone România a investit 20 milioane de euro în proiecte desfășurate de organizațiile non-profit partenere. Fundația Vodafone România este o organizație non-guvernamentală românească cu statut caritabil, distinctă și independentă de operațiunile comerciale ale companiei, înființată în 1998.

(Serviciul FOTO al agenției MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini.)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului