Operatorii telecom vor reguli mai stricte în UE pentru companii ca Facebook și Google

Operatorii telecom vor reguli mai stricte în UE pentru companii ca Facebook și Google
Publicat: 01/09/2014, 18:03

Operatorii de telefonie contestă propunerile companiilor de internet pentru instituirea unei așa-numite „neutralități a internetului”, susținând ca măsura ar afecta afacerile și ar descuraja lansarea de noi produse și tehnologii, precum mașinile fără șoferi.

„Neutralitatea internetului a fost inventată de persoane care de fapt nu vor neutralitate. Tot ceea ce vrem noi este un mediu egal pentru toți cei care activează în acest sector”, a declarat CEO-ul companiei spaniole Telefonica, Cesar Alierta, citat de Bloomberg.

Companiile de internet promovează introducerea unor reguli mai stricte care să protejeze traficul de date, Google și Facebook alăturându-se în luna mai celor peste 100 de companii de servicii online care au cerut autorităților americane să ia măsuri pentru sprijinirea sectorului împotriva operatorilor de telefonie care discriminează în privința traficului de date.

Pe de altă parte, furnizorii de servicii de telecomunicații susțin că dominația companiilor de internet s-a extins prea mult, iar autoritățile de reglementare nu fac nimic pentru a limita controlul acestora asupra aplicațiilor folosite de către consumatori.

„Autoritățile sunt fixate pe ideea ca operatorii de telefonie să nu aibă o cotă de piață mai mare de 40% în țări ca Irlanda, dar nu sunt deloc ingrijorate că o companie renumită deține 90% din piața de motoare de căutare”, a spus luni Alierta, la o conferința în domeniul tehnologiei în Spania.

Președintele Vodafone Group, Vittorio Colao, a declarat la rândul lui că propunerile companiilor de internet ar presupune tratarea în mod egal a datelor transmise prin rețelele operatorilor de telecomunicații, ceea ce ar afecta dezvoltarea de noi servicii și aplicații.

„Mașinile fără șoferi sau serviciile de sănătate au nevoie de acces la internet în bandă largă și de viteză crescută,” a spus Colao.

Mai mult, operatorii de telefonie europeni ar trebui să fie lăsați să fuzioneze și să creeze companii mai mari, având în vedere că piața din Europa este marcată de o competiție acerbă care afectează profiturile, a adăugat el.

Colao a dat ca exemplu piețele de telefonie din Germania și Irlanda, unde autoritățile au impus companiilor să permită accesul altor operatori la propriile rețele pentru a asigura servicii competitive, declarând că aceste cerințe vor împiedica redresarea sectorului telecom.

„Trebuie să permitem consolidarea afacerilor și crearea unor companii mai mari în Europa. Consolidarea este un lucru pozitiv”, a spus el.

Comisia Europeană a prezentat anul trecut un pachet de reforme în domeniul telefoniei, menit să unifice rețelele companiilor prin renunțarea la tarifele de roaming, uniformizarea licitațiilor pentru utilizarea spectrului și stabilirea așa-numitelor „recomandări de neutralitate”.

Propunerile au fost apoi amendate de Parlamentul European, operatorii de telefonie considerând că modificările aduse sunt prea puțin rezonabile.

„Regulile sunt prea restrictive și ar afecta semnificativ funcționarea serviciilor de internet mobil în Europa. Vor fi afectați atât consumatorii, cât și industria în ansamblul ei”, a spus Markus Reinisch, directorul de strategie al Vodafone.

Pachetul de reforme urmează să fie analizat de Consiliul European, care va redacta și o nouă versiune a proiectului legislativ până în octombrie, când va avea loc următoarea ediție a summitului din domeniul digital. Cele trei versiuni vor fi apoi analizate și incluse întrun proiect final de lege, care va fi supus aprobării Consiliului.

Florentina Dragu, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata