REVIEW. Am folosit intensiv timp de trei săptămâni un smartphone cu ecran curbat. Merită sau nu să îți cumperi unul?

Publicat: 04/05/2015, 15:57

Acesta este un mini-review la Galaxy Note Edge. Spun „mini”, deoarece am testat deja Galaxy Note 4 la scurt timp după lansarea acestuia, iar cele două modele folosite de mine au performanțe și camere aproape identice. Sunt, însă, diferențe la trei capitole: ecran, design și autonomia bateriei.

DESIGN. În mare parte, designul Galaxy Note Edge este similar cu cel al modelului standard, Note 4. Însă ecranul curbat pe o parte al Edge atrage imediat atenția. Terminalul are cadrul lateral realizat din aluminiu, iar spatele este acoperit cu un capac din plastic a cărei textură exterioară imită pielea.

Deoarece are ecran curbat, marginea din dreapta a telefonului este foarte îngustă, iar acest lucru afectează ergonomia. Atunci când ții telefonul în mână simți marginea îngustă, care te apasă ca o lamă. Cu timpul de obișnuiești, însă în primele zile de utilizare ești mereu conștient de acest aspect. Totuși, avantajul acestui design este că ai o priză mai bună asupra telefonului, deoarece degetele se pliază peste partea curbată.

Marele avantaj al capacului din spate detașabil este că utilizatorul are acces la baterie. În cazul în care aceasta se defectează, poate fi înlocuită cu una nouă în câteva secunde. Mai mult, există kit-uri de baterie plus încărcător. Astfel, în cazul în care ai un astfel de kit, poți înlocui rapid acumulatorul cu unul gata încărcat și dubla autonomia în câteva secunde.

Trebuie precizat că, la fel ca Note 4, Edge dispune de slot pentru card microSD, o caracteristică care lipsește de pe vârfurile de gamă Galaxy S6 și Galaxy S6 Edge.

În cazul în care utilizatorul este o persoană căreia îi place să atragă atenția prin vestimentație, accesorii și gadgeturi, Note Edge este alegerea perfectă. Nu mi s-a mai întâmplat până acum ca oameni pe care nu-i cunosc să mă abordeze și să mă întrebe ce telefon am. Cu Note Edge s-a întâmplat acest lucru de câteva ori, la metrou și chiar în avion, unde un membru al echipajului m-a întrebat ce telefon este acela atunci când mi-a servit cafeaua. Acest lucru mă face să cred că ideea Samsung de a include astfel de ecrane pe telefoane a fost una foarte bună, deoarece a reușit să atragă atenția consumatorilor.

ECRAN. Aceasta este cea mai importantă caracteristică a modelelor Note Edge și Galaxy S6 Edge.

Deși la exterior este o singură componentă, la interior, sub sticla de protecție Gorilla Glass 4 sunt, de fapt, două ecrane, delimitate clar.

Cel standard, pe care sunt deschise aplicațiile obișnuite, și unul îngust, Edge Screen, pe lateral, care afișează un fel de panouri. Aceste panouri, care pot afișa informații suplimentare, pot fi descărcate dintr-o secțiune specială a magazinului virtual Galaxy Apps, iar numărul celor disponibile crește de la o zi la alta. Pentru a alege ce apare pe marginea curbată a ecranului, se merge la Settings/Edge Screen.

Din meniul Edge Screen pot fi administrate panourile: schimbată ordinea lor, descărcate unele noi și dezinstalate cele existente.

Pe telefonul testat am folosit în cea mai mare parte a timpului cinci panouri: pentru vreme, pentru monitorizarea memoriei RAM, monitorizarea datelor consumate, panou pentru ceas de noapte și unul cu aplicații pe care nu le folosesc frecvent și nu le aveam scoase pe ecranul de start.

Accesarea panourilor se face foarte ușor, prin glisarea degetului peste marginea curbată a telefonului. Astfel, poți vedea imediat câte date mai ai disponibile fără a mai intra în setări sau deschide o aplicație dedicată. Unul din panourile care mi-au atras atenția este cel de ceas de noapte. Poți seta ora la care acesta se activează și cea la care se închide. Eu l-am setat să apară în intervalul 23:00 – 08:00.

Când se face ora 23:00, pe marginea ecranului apare ceasul de noapte care afișează, alb pe fond negru: ora, data, date meteo și ora la care este setată alarma (în cazul în care există una).

De asemenea, din meniu poate fi ales textul care să fie afișat atunci când panourile nu sunt active pe marginea curbată. Cel implicit este „My Galaxy Note Edge”. Acesta poate fi schimbat cu numele utilizatorului sau orice altceva.

Un aspect important la Galaxy Note 4 Edge: ecranul acestui model nu răspunde la fel de precis la comenzi ca cel de pe Note 4, deși diferențele sunt minore. Acest lucru se întâmplă, probabil, deoarece componenta software trebuie să interpreteze diferit semnalele venite de pe cele două părți ale ecranului, adică să analizeze mai întâi din ce zonă a venit comanda.

BATERIE. Deoarece ecranul Galaxy Note Edge are o suprafață mai mare, autonomia bateriei de 3.000 mAh este mai redusă pe acest model comparativ cu cea de pe versiunea Note 4 (3.220 mAh).

Samsung a susținut, la lansarea Note 4, că autonomia este similară cu cea a Galaxy Note 3, însă nu este așa. Pe Note 4 poți obține o autonomie de o zi (lumină) în regim de utilizare moderată (două conturi de e-mail pe push, 30 de minute de Facebook pe zi, 10 minute de browsing, 30 de minute în jocuri). În același scenariu, cu Note Edge autonomia ajunge la 75-80% din cea a Note 4.

Din fericire, Note Edge dispune de tehnologie Fast Charging, care permite încărcarea bateriei de la 0 la 50% în 30 de minute, iar pentru situațiile în care utilizatorul trebuie să conserve cu orice preț bateria, Samsung a introdus și pe acest model funcția Ultra Power Saving Mode (face ecranul pe alb-negru și oprește toate operațiunile care nu sunt necesare).

CONCLUZIE. Merită să îți cumperi un smartphone cu ecran curbat? În opinia mea, dacă ai bani (300-700 de lei în plus, depinde de magazin), da, merită. Cred totuși, că diferența medie de preț față de Note 4 trebuia să fie puțin mai mică. Ecranul curbat pe margine nu este doar o caracteristică de design, ci aduce valoare adăugată prin informațiile suplimentare și utile pe care le poți accesa foarte repede.

Poate și mai important, modele precum acesta sunt o „bulă de oxigen” într-o industrie a smartphone-urilor care a cam bătut pasul pe loc la capitolul inovație în ultimii ani. Cred că pentru a avea, în viitorul apropiat, telefoane inteligente care pot proiecta holograme, ca să dau doar un exemplu, este necesar ca producătorii de smartphone-uri să ridice ștacheta și să experimenteze cu tehnologii noi precum cele de pe Note Edge. Iar Samsung a început să aibă succes cu ecranele curbate. Dacă Note Edge nu a fost un hit, compania a reușit să vândă milioane de unități Galaxy S6 Edge.

Problema este că autonomia bateriei de pe modelele cu ecran curbat este afectată destul de semnificativ de suprafața mai mare a display-ului și de componentele software suplimentare necesare pentru funcționarea Edge Screen. Mai mult, aceste telefoane sunt mai fragile, iar costurile de service sunt ridicate.

PRO:

– Ecran superb, unul din cele mai bune disponibile pe un smartphone în acest moment

– Performanțe extraordinare

– Cameră foarte bună

– Tehnologia Edge îi va determina pe concurenți să vină cu idei noi, într-o industrie a smartphone-urilor în care nu s-a mai inovat semnificativ în ultimii ani

– Baterie detașabilă

– Slot pentru card microSD

– Edge Screen chiar aduce un plus de valoare

CONTRA:

– Autonomie mai slabă decât cea a Note 4

– Ecran mai puțin precis decât cel de pe Note 4

– Ai nevoie de timp pentru a te obișnui cu ergonomia

– Preț mare, mult peste cel al Note 4

RATING Gândul: 4,8/5

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine