UN GADGET PE ZI. Sony SmartWatch 2 – atât de bun pe cât poate fi

Publicat: 12/03/2014, 18:50
Actualizat: 08/01/2020, 23:08

SmartWatch 2 afișează notificări din Gmail, Facebook, Twitter, calendar, playerul muzical, mesaje și apeluri, în timp real. Partea mai puțin bună este că dispozitivul este destul de dificil de setat pentru a funcționa în parteneriat cu dispozitive Android care nu sunt produse de Sony. Însă odată conectat la acestea, totul merge fără probleme. Nu există suport pentru iOS și nici pentru Windows Phone.

Ceasul funcționează cu orice smartphone care rulează Android 4.0 sau o versiune mai nouă.

DESIGN. Acesta este unul din cele mai reușite ceasuri inteligente ca design. Dispozitivul este elegant, oarecum discret și, deși nu sunt expert în modă, cred că se potrivește cu orice ținută, fie că este vorba de jeanși și tricou sau costum. Cureaua este realizată din silicon, iar carcasa din aluminiu. Cadrul ecranului și butonul de On/Off sunt tot din aluminiu.

La fel ca și smartphone-urile Sony din categoria high-end, SmartWatch 2 este rezistent la apă și praf, astfel poate fi folosit fără probleme sub duș sau în piscină (trebuie doar să vă asigurați că portul de încărcare are capacul bine pus). Ceasul nu dispune de cameră, un lucru bun în opinia mea, deoarece aceasta cred că ar fi fost utilă doar pentru un detectiv particular.

Am purtat ceasul mai multe zile și este foarte comod și ușor. Singurul port pe care îl are SmartWatch 2 este cel microUSB.

Butonul de On/Off nu răspunde ușor la comenzi și trebuie apăsat ferm. Bănuiesc că acest lucru se întâmplă deoarece ceasul este rezistent la apă. Aceasta este o problemă pe care o au și ceasurile Casio, de exemplu, la care butoanele nu sunt chiar responsive, tocmai pentru că sunt bine izolate.

ECRAN. Este un LCD cu diagonala de 1,6 inci (~4,06 cm) cu rezoluție 220 x 176 pixeli. Rezoluția este mai slabă decât cea de pe Galaxy Gear de la Samsung, care, la o diagonală tot de 1,6 inci, are o rezoluție de 320 x 320 pixeli.

Deoarece folosește un ecran LCD, nu OLED, ceasul este mai ușor de utilizat la lumina soarelui. Ecranul nu este foarte responsiv, însă răspunde decent la comenzi. Principalele probleme le-am întâlnit la derularea (swipe) la stanga sau la dreapta.

Pentru a accesa notificările, utilizatorul apasă butonul On/Off. Ecranul se aprinde, însă, din păcate, stă doar trei secunde pornit, iar utilizatorul nu poate schimba această setare. Display-ul nu se închide complet, ci scade luminozitatea, fiind afișate permanent ora și data. Ar fi fost interesant ca ecranul să poată fi activat printr-un gest sau dublă apăsare rapidă.

Suprafața ecranului este rezistentă. Nu am văzut urme de zgârieturi după câteva zile de utilizare.

SETARE ȘI NOTIFICĂRI. Am folosit Sony SmartWatch 2 în tandem cu un smartphone Moto G. Primul lucru pe care trebuie să îl faceți pentru a conecta ceasul este să mergeți, de pe telefon, în magazinul virtual Google Play. De acolo, descărcați aplicația Smart Connect de la Sony. Apoi, porniți conexiunile Bluetooth la ambele dispozitive. Smartphone-ul va vedea ceasul, pe care îl conectați. Înainte de a primi notificări trebuie, din aplicația Smart Connect, să selectați, de la „SmartWatch 2 Edit Settings”, notificările pe care le doriți. Dacă este vorba de Facebook, apăsați pe meniu și telefonul va descărca o aplicație pentru acest serviciu. La fel veți face și pentru celelalte notificări, precum Twitter, Gmail, calendar ș.a. Sony susține că prin intermediul Smart Connect pot fi accesate peste 300 de aplicații, dintre care jumătate sunt optimizate pentru SmartWatch 2.

Odată făcute aceste setări, notificările încep să vină în timp real. În cazul Facebook, unde sunt multe alerte, am observat că acestea sunt grupate și trimise mai multe o dată, pentru ca ceasul să nu vibreze tot timpul la mână. Tot în cazul Facebook, utilizatorul poate seta ceasul în așa fel încât acesta să afițeze și imagini, nu doar text.

SmartWatch 2 nu îi permite utilizatorului să răspundă la telefon de pe el, deoarece nu are microsofon și nici speaker. Acesta poate, însă, respinge sau accepta un apel.

Ceasul permite și controlarea camerei de pe smartphone.

Din păcate, SmartWatch 2 nu oferă notificări pentru alte servicii de e-mail, precum Outlook sau Yahoo!. În cazul în care este folosit cu un smartphone Sony, terminalul afișează notificări și din aplicația de e-mail preinstalată pe dispozitiv.

Pentru afișarea orei și datei sunt două opțiuni: manual și automat. În cel de-al doilea caz, ceasul se va sincroniza cu telefonul. Astfel, în cazul în care utilizatorul rămâne fără baterie, imediat ce conectează ceasul la încărcător acesta setează automat ora și data dacă ceasul este în raza Bluetooth a smartphone-ului. Această rază este destul de mare. Am primit notificări de la o distanță de peste 15 metri de telefon. Nu sunt disponibile prea multe fețe pentru ceas – 9.

Interfața dispune de trei butoane capacitive – Home, Menu și Back -, familiare pentru cei care folosesc sistemul de operare Android.

Fără un smartphone Android, ceasul nu este prea „deștept”: arată ora, are lanternă (ecranul devine alb), cronometru și alarmă. Astfel, dacă sunteți utilizator de iOS sau Windows Phone, acest ceas nu este pentru voi. Un Casio G-Shock face mai multe lucruri.

BATERIA. SmartWatch 2 are o autonomie decentă. Aceasta variză în funcție de numărul de aplicații instalate de utilizator. Eu am folosit Facebook, apelurile, mesajele și calendarul, iar bateria m-a ținut lejer două zile, cu luminozitate medie a ecranului. Încărcarea completă a bateriei se face, din fericire, destul de repede, în aproximativ o oră.

NE PLACE:

– Te scutește de efortul de a scoate telefonul din buzunar sau geantă pentru a vedea ultimele apeluri, mesaje text sau mesaje de pe Facebook.

– Designul minimalist, reușit.

– Rezistă la apă și praf.

– Este foarte comod și se potrivește cu orice ținută.

– Se încarcă printr-un port microUSB. Puteți folosi și încărcătorul din mașină sau cel de la smartphone.

– Sunt disponibile multe aplicații, peste 300, pentru ceas.

NU NE PLACE:

– Este dificil de setat pentru a funcționa cu dispozitive care nu sunt marca Sony.

– Nu are suport pentru iOS și Windows Phone.

– Nu are suport pentru mai multe servicii de e-mail.

– Fără un smartphone Android, ceasul nu este prea „deștept”: arată ora, are cronometru și alarmă.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Cea mai frumoasă stradă a Europei e în România. Orașul care se mândrește cu o...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice