Videoclipurile deepfake, noul pericol din mediul online

Videoclipurile deepfake, noul pericol din mediul online
Publicat: 14/10/2019, 09:28

Videoclipurile deepfake sunt cele genetare de inteligențele artificiale.

Videoclipurile de tip deepfake sunt din ce în ce mai ușor de produs și din ce în ce mai greu de detectat, avertizează experții.

Așa cum videoclipurile fake sunt folosite la nivel global în scopul dezinformării și al manipulării, așa și videoclipurile de tip deepfake pot fi folosite în aceleași scopuri.

Un specialist de la Centre for Data Innovation, Eline Cheviot, a mărturisit că există un mare dezechilibru între tehnologiile de producere a videoclipurile deepfake și cele de detectare a acestora, cele din urmă fiind mult mai puțin dezvoltate.

De asemenea, aceasta trage un semnal de alarmă întrucât oamenii nu mai pot face diferența între deepfake și realitate, astfel încât fake news-urile devin o adevărată armă.

„Pe măsură ce acest tip de videoclipurile devine mai bun, este din ce în ce mai greu de detectat dacă un videoclip este real sau nu. Poți face o analiză a statisticilor, dar durează, de exemplu, pot trece chiar și 24 de ore până când îți dai seama că videoclipul este unul fals și, între timp, poate deveni deja viral pe internet”, a menționat aceasta.

Un antreprenor în domeniul tehnologiei, Fernando Bruccoleri, a menționat faptul că și platformele online trebuie să îi ajute pe oameni să își dea seama dacă un videoclip este real sau nu, relatează Daily Star.

Totuși, se pare că în prezent, videoclipurile de tip deepfake sunt folosite mai ales în industria filmelor pentru adulți.

Foto: Captură