Ce înseamnă un viitor descentralizat?

Ce înseamnă un viitor descentralizat?
Sursa foto: Pixabay (caracter ilustrativ)
Publicat: 24/08/2022, 07:53

În jurul bulei crypto se învârte ideea de descentralizare, care reprezintă de altfel și unul din motivele pentru care au fost criptomonedele create, ca o alternativă la fiat. Pe lângă monede în sine, acestea rulează pe un sistem complet diferit față de modelele economice tradiționale pe care le știm deja atât de bine. Acest ecosistem format din criptomonede, rețele blockchain, portofele electronice private sau exchange-uri este înconjurat de ideea descentralizării, prin care activitățile financiare sau de altă natură au loc peer to peer, adică de la individ la individ, fără alte verificări care au loc la mijloc.

La ce se referă descentralizarea, mai în detaliu?

Astfel, descentralizarea se referă la transferul de informație indiferent de industria despre care vorbim direct de la emițător la destinatar în mod direct, fără să mai oprim acea informație la diverse ghișee sau birouri pentru verificări intermediare. Există diverse tipuri de descentralizare, precum financiară, fiscală, administrativă sau chiar politică și toate implică caracteristici diferite. Dar ideea de bază este eliminarea câtor mai multe puncte de oprire din întregul proces pentru a avea un proces cât mai curat, rapid și ieftin. Sistemele centralizate, unde procesele sunt controlate de o autoritate centrală cu drept de administrație prezintă multe probleme, printre care lipsa unei infrastructuri necesare care să țină pasul cu modernizările tehnologice, distanța geografică, relieful și modalitățile diferite de transport de care e nevoie pentru diverse servicii (dacă ne referim mai ales la insule, state insulare și procese care țin de sistemele electorale din aceste locuri), cât și multe alte circumstanțe negative.

Cum poate ajuta societatea?

Un ecosistem care funcționează pe baza descentralizării este mult mai rapid, indiferent că vorbim de tranzacții de bani, documente importante, fișe medicale sau chiar luarea generală a deciziilor în situațiile care cer asta. Odată ce nu mai există o scară foarte mare de indivizi ierarhici cu diverse responsabilități în procesul respectiv, se democratizează mult întregul proces deoarece acțiunea trece efectiv la indivizii obișnuiți. Astfel, avem parte și de o dezvoltare la nivel organizațional tocmai pentru că încurajează ca oamenii să ia decizii singuri, nefiind presați de nimic.

Cum poate fi posibil un astfel de viitor?

Un astfel de viitor poate fi posibil cu ajutorul tehnologiei blockchain, tehnologie care stă și la baza criptomonedelor dar care există ca idee încă din anii 90. Este o inovație tehnologică cercetată de foarte multe entități printre care diverse state sau corporații, deoarece oferă beneficii enorme. Nu numai că totul poate fi mai rapid ci și mai ieftin și sigur, siguranța datelor fiind o prioritate. Uneori este necesară și confidențialitatea acestora, iar în funcție de necesitate blockchain-urile pot fi publice, private sau hibride. În ultimii ani, o noutate chiar și pentru cei din domeniu o reprezintă contactele inteligente, care sunt niște acorduri între părți care se autoexecută. Odată cu executarea lor, tranzacția este imuabilă, sigură și scrisă pe lanțul de date, fără a mai putea fi modificată, ștearsă, falsificată.

Descentralizarea se referă la lipsa controlului statului?

O confuzie mare pe care o fac mulți oameni care nu sunt informați este credința că descentralizarea duce treptat la lipsa controlului statului asupra populației și a proceselor prin care trec cetățenii. De fapt este vorba doar de o simplificare a unor activități – de altfel, cu ajutorul blockchain mai ales, este și mult mai ușor să urmărim activități, să facem diverse statistici cu acordul persoanelor, să verificăm fluxul banilor, taxelor, evidența populației și multe altele. Fiind un ledger public sau hibrid, distribuit, putem urmări și verifica ușor orice, în cazul în care este nevoie la un audit, sau orice tip de verificare. O rețea distribuită ar face mult mai facilă inclusiv plata taxelor sau rezolvarea oricăror probleme fiscale, fără a trebui să fim prezenți în mod fizic și fără să stăm la cozi cu orele.

În ce domenii putem aplica asta? 

Deși acum auzim despre blockchain sau descentralizare când vine vorba de finanțe și crypto, în viitor putem deja să ne imaginăm că votăm la alegerile locale cu ajutorul rețelelor blockchain fără să avem parte după de partide care se acuză de falsificări ale voturilor. Sau, dacă facem un accident în concediu într-o țară străină, putem oferi medicilor de la clinică un dosar complet cu istoricul medical printr-un singur click. Multe alte probleme umane precum transferul de proprietate, căsătoria și divorțurile, înființarea unei companii, organizarea și luarea deciziilor dintr-o companie, se pot la fel de simplu trata online, de acasă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO Lumea este atrasă ca un magnet de „Camino de la Muerte”, cel mai periculos...
Ilona Brezoianu și Andrei Alexandru s-au căsătorit! Primele imagini de la eveniment. VIDEO
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Bălan, într-un costum de baie alb, la Dubai. L-a zăpăcit...
Filmul complet al tragediei de la malul Mării Negre! Diana, tânăra înghițită de valuri în...
VIDEO&FOTO Noi imagini cu Putin, Kim, doi căței, un cal și o limuzină. „Ce drăguți...
BREAKING | Diana a fost înghițită de valuri în Marea Neagră. Iubitul ei n-a putut...
Regele Felipe, DISTRUS de „infidelitățile” Reginei Letizia. L-ar fi înșelat și cu fostul cumnat: „A...
Crimă în curtea unei biserici din Sibiu. Bărbat bătut până la moarte cu o bâtă...
A murit la 36 de ani în timp ce se afla în vacanță. "Regina frumuseții",...
Tragedie la malul Mării Negre! Diana a fost smulsă de valuri din brațele iubitului. Trupul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Parbriz spart de piatră. RCA-ul acoperă un astfel de incident?
Vremea se schimbă drastic. Vin ploile şi vijeliile. ANM: cod portocaliu în 12 judeţe şi...
Coliziune EPICĂ în spațiu, văzută cu cel mai puternic telescop al omenirii
Lege pentru românii care stau la curte. Vecinii nu sunt obligați
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
Un rapper cunoscut din România a murit la doar 22 de ani, după ce a...
Localitatea din România fără caniculă! Ieri au fost doar 13 grade. Singura oază de răcoare...
Irina Columbeanu, primele declarații după întoarcerea în țară! Fiica lui Irinei Columbeanu vorbește despre revederea...
Văduva victimei lui Mario Iorgulescu, reacție dură după anularea condamnării: "Nu mai rezist! Vreau să...
BANCUL ZILEI. Niște canibali îl prind pe BULĂ: Plătești 100 de $, iei bătaie sau...
Arheologii au descoperit o gravură care sugerează că un alt mare templu a existat unde...
×