Ce înseamnă un viitor descentralizat?

Ce înseamnă un viitor descentralizat?
Sursa foto: Pixabay (caracter ilustrativ)
Publicat: 24/08/2022, 07:53

În jurul bulei crypto se învârte ideea de descentralizare, care reprezintă de altfel și unul din motivele pentru care au fost criptomonedele create, ca o alternativă la fiat. Pe lângă monede în sine, acestea rulează pe un sistem complet diferit față de modelele economice tradiționale pe care le știm deja atât de bine. Acest ecosistem format din criptomonede, rețele blockchain, portofele electronice private sau exchange-uri este înconjurat de ideea descentralizării, prin care activitățile financiare sau de altă natură au loc peer to peer, adică de la individ la individ, fără alte verificări care au loc la mijloc.

La ce se referă descentralizarea, mai în detaliu?

Astfel, descentralizarea se referă la transferul de informație indiferent de industria despre care vorbim direct de la emițător la destinatar în mod direct, fără să mai oprim acea informație la diverse ghișee sau birouri pentru verificări intermediare. Există diverse tipuri de descentralizare, precum financiară, fiscală, administrativă sau chiar politică și toate implică caracteristici diferite. Dar ideea de bază este eliminarea câtor mai multe puncte de oprire din întregul proces pentru a avea un proces cât mai curat, rapid și ieftin. Sistemele centralizate, unde procesele sunt controlate de o autoritate centrală cu drept de administrație prezintă multe probleme, printre care lipsa unei infrastructuri necesare care să țină pasul cu modernizările tehnologice, distanța geografică, relieful și modalitățile diferite de transport de care e nevoie pentru diverse servicii (dacă ne referim mai ales la insule, state insulare și procese care țin de sistemele electorale din aceste locuri), cât și multe alte circumstanțe negative.

Cum poate ajuta societatea?

Un ecosistem care funcționează pe baza descentralizării este mult mai rapid, indiferent că vorbim de tranzacții de bani, documente importante, fișe medicale sau chiar luarea generală a deciziilor în situațiile care cer asta. Odată ce nu mai există o scară foarte mare de indivizi ierarhici cu diverse responsabilități în procesul respectiv, se democratizează mult întregul proces deoarece acțiunea trece efectiv la indivizii obișnuiți. Astfel, avem parte și de o dezvoltare la nivel organizațional tocmai pentru că încurajează ca oamenii să ia decizii singuri, nefiind presați de nimic.

Cum poate fi posibil un astfel de viitor?

Un astfel de viitor poate fi posibil cu ajutorul tehnologiei blockchain, tehnologie care stă și la baza criptomonedelor dar care există ca idee încă din anii 90. Este o inovație tehnologică cercetată de foarte multe entități printre care diverse state sau corporații, deoarece oferă beneficii enorme. Nu numai că totul poate fi mai rapid ci și mai ieftin și sigur, siguranța datelor fiind o prioritate. Uneori este necesară și confidențialitatea acestora, iar în funcție de necesitate blockchain-urile pot fi publice, private sau hibride. În ultimii ani, o noutate chiar și pentru cei din domeniu o reprezintă contactele inteligente, care sunt niște acorduri între părți care se autoexecută. Odată cu executarea lor, tranzacția este imuabilă, sigură și scrisă pe lanțul de date, fără a mai putea fi modificată, ștearsă, falsificată.

Descentralizarea se referă la lipsa controlului statului?

O confuzie mare pe care o fac mulți oameni care nu sunt informați este credința că descentralizarea duce treptat la lipsa controlului statului asupra populației și a proceselor prin care trec cetățenii. De fapt este vorba doar de o simplificare a unor activități – de altfel, cu ajutorul blockchain mai ales, este și mult mai ușor să urmărim activități, să facem diverse statistici cu acordul persoanelor, să verificăm fluxul banilor, taxelor, evidența populației și multe altele. Fiind un ledger public sau hibrid, distribuit, putem urmări și verifica ușor orice, în cazul în care este nevoie la un audit, sau orice tip de verificare. O rețea distribuită ar face mult mai facilă inclusiv plata taxelor sau rezolvarea oricăror probleme fiscale, fără a trebui să fim prezenți în mod fizic și fără să stăm la cozi cu orele.

În ce domenii putem aplica asta? 

Deși acum auzim despre blockchain sau descentralizare când vine vorba de finanțe și crypto, în viitor putem deja să ne imaginăm că votăm la alegerile locale cu ajutorul rețelelor blockchain fără să avem parte după de partide care se acuză de falsificări ale voturilor. Sau, dacă facem un accident în concediu într-o țară străină, putem oferi medicilor de la clinică un dosar complet cu istoricul medical printr-un singur click. Multe alte probleme umane precum transferul de proprietate, căsătoria și divorțurile, înființarea unei companii, organizarea și luarea deciziilor dintr-o companie, se pot la fel de simplu trata online, de acasă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
O salată ce pare banală, dar are multe secrete. Radu Anton Roman o prepara impecabil
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
2023 a fost cel mai bun an pentru bănci din istoria României