Ziua în care cel mai bogat om din lume și-a făcut bunica să plângă. „Bunicul m-a dat jos din mașină, ca să vorbim între patru ochi”

Ziua în care cel mai bogat om din lume și-a făcut bunica să plângă. „Bunicul m-a dat jos din mașină, ca să vorbim între patru ochi
Publicat: 04/05/2018, 14:55

La fermă a învățat, de la bunicul lui, cum se poate baza pe el însuși, cum să repare utilajele agricole și să îngrijească o vacă bolnavă, a declarat Bezos. A deprins însă și lecții de viață pe care le respectă și astăzi.

Afirmațiile lui Bezos au survenit în timpul unui interviu pe scenă cu Mathias Dopfner, CEO-ul Axel Springer, care deține publicația Business Insider. Interviul a făcut parte dintr-un eveniment de premiere la Berlin, găzduit de editorul-șef al BI, Alyson Shontell.

În acele zile la fermă, bunicul l-a învățat multe lucruri înțelepte, a declarat Bezos. Miliardarul își aduce aminte de o întâmplare petrecută pe când el avea 10 ani. În 1974, oamenii erau îndemnați pe numeroase canale să renunțe la fumat. „Una din reclame avea un personaj”, și-a amintit Bezos. „Spunea ceva de genul: De fiecare dată când tragi din țigară, viața ta se scurtează cu câteva minute. Nu îmi aduc aminte exact, cred că era vorba de două minute”.

Bezos știa că bunica lui este o fumătoare înrăită.

„Stăteam în spatele mașinii și calculam câte minute mai are bunica până „se sinucide”. În mintea mea de 10 ani, eram extrem de deștept. Când am terminat aritmetica, am anunțat-o câți ani a irosit din viață”, a povestit Bezos.

Bunica a izbucnit în plâns. Bezos a fost șocat și surprins, nu se aștepta la o asemenea reacție. „Bunicul meu a oprit mașina și m-a dat jos”, își amintește Bezos.

„Nu știam ce se va întâmpla, deoarece nu îmi spusese niciodată ceva rău. Am crezut că va fi furios pe mine”, a declarat Bezos.

Dar nu a fost așa. Bunicul nu voia altceva decât să discutăm între patru ochi. „O să-ți dai seama într-o zi că este mai greu să fii blând decât deștept”, a spus bunicul.

Bezos nu a uitat niciodată această povață. Experiența lui Bezos ar putea avea legătură cu actualul management al Amazon, o companie care este uneori mai inteligentă, nu mai generoasă.

În timp ce Amazon încearcă să-și mulțumească clienții – și pune mare accent pe customer service – compania este cunoscută pentru accentul pus asupra productivității angajaților și a obiectivelor clare. Astfel, unii spun că Amazon este un loc de muncă dur.

Angajații Amazon povestesc deseori că sunt obligați să urineze în sticle, deoarece baia este prea departe de locul de muncă și compania le măsoară productivitatea. De asemenea, ei au spus că sunt penalizați dacă stau de vorbă cu colegii.

„Sistemele de măsurare sunt extrem de brutale și cei mai mulți colegi au o stare frecventă de anxietate și cred că pot fi concediați în orice moment, dacă nu îndeplinesc obiectivele”, a declarat recent unul dintre angajații companiei Amazon.

Pe de altă parte, însuși Bezos recunoaște că Amazon măsoară totul în detaliu și crede că adevărata cheie a managementului unui business este comunicarea cu oamenii, mai ales cu clienții.

„Am observat că, de obicei, când anecdotele și datele se contrazic, anecdotele au dreptate. Atunci există o eroare în procesul de măsurare”, a declarat Bezos.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult