Principalele cauze ale infertilității feminine

Principalele cauze ale infertilității feminine
Publicat: 09/07/2014, 10:48
Actualizat: 18/05/2015, 19:36

În România, 30% dintre femeile trecute de vârsta de 35 de ani se confruntă cu probleme de fertilitate. Medicii spun că vârsta este un factor principal al faptului că femeile nu pot deveni mame. Acesta nu este, însă, singurul motiv. 20% dintre cazurile de infertilitate feminină sunt provocate de diferite afecțiuni.

● Sindromul ovarului polichistic este o afecțiune care produce dezechilibre hormonale, afectează ovulația. Această boală se manifestă prin obezitate, hirsutism (nr. cresterea excesivă a părului în locuri nedorite), apariția chisturilor și, în final, poate duce și la apariția sterilității. Sindromul ovarului polichistic se instalează atunci când organismul produce hormoni masculini în exces, astfel că eliberarea ovulelor de către ovare se produce mai rar decât în mod normal.

Cauza acestui sindrom nu este cunoscută, însă cercetătorii sunt de părere că excesul de insulină ar putea conduce la creșterea secreției de hormoni androgeni la nivelul ovarelor. Femeile care se confruntă cu această afecțiune au nevoie în cele mai multe cazuri de tratament medicamentos, care se va administra numai la recomandarea medicului specialist pe infertilitate.

● Hipotiroidia se manifestă în condițiile în care glanda tiroidă produce cantități mai mici de hormoni tiroidieni decât ar fi necesari organismului. Hipotiroidia este greu de depistat întrucât în prima fază este asimptomatică. Când hormonii scad sub limita inferioară, apar următoarele simptome: oboseală, depresie, dureri musculare, scăderea capacității de memorare și concentrare și creșterea în greutate.

Hipotiroidia este corelată și cu dereglări hormonale, care produc tulburări menstruale sau lipsa completă a acesteia, afectând funcția de reproducere a organismului feminin și cauzând sterilitatea feminină. În ciuda acestui fapt, multe femei nu sunt diagnosticate și tratate, astfel ca hipotiroidia rămâne una dintre pricinpalele cauze ale infertilității în rândul femeilor.

● Afecțiunile inflamatorii, precum infecțiile cu Chlamydia, pot provoca infertilitate dacă nu sunt tratate la timp și corespunzător. Boala se manifesta sub forma unei inflamații a colului uterin. 70% dintre femei nu prezintă simptomatologie, făcând aceasta afecțiune greu de depistat. Dacă nu este depistată și tratată corespunzator, boala se extinde și produce inflamarea trompelor uterine, provocând instalarea infertilității. În cazul în care o femeie reușește să rămână însărcinată și este purtătoarea acestui tip de infecție, riscurile apariției unui avort spontan sau a nașterii premature a copilului sunt destul de ridicate.

● Endometrioza este o afecțiune internă uterină în care țesutul care crește în mod normal în uter se implantează sau se dezvoltă în alte părți. Cauzele endometriozei nu sunt complet cunoscute, însă simptomele acesteia sunt foarte evidente: durerea pelvină, crampe severe în timpul menstruatiei, dureri de spate, durere in timpul actului sexual, dificultăți de concepere, urinare frecventă sau dureroasă în timpul menstruației. Infertilitatea este singurul semn prezent în endometrioza. Studiile arată că 20-40% dintre femeile infertile suferă de această afecțiune. Aceasta nu se poate vindeca, însă tratamentul poate rezolva problema infertilității.

● Insuficiența ovariană prematură este o altă afecțiune care poate afecta fertilitatea permanent și apare atunci când ovarele nu mai eliberează ovule înainte de vârsta de 40 de ani. Este o afecțiune provocată de toxine, boli autoimune, dar poate avea și cauze genetice. Manifestările acesteia sunt extrem de variate și pot fi atât de natură fiziologică, dar și neurologică: transpirațiile nocturne, dificultățile de concentrare, irascubilitatea, scăderea libidoului și menstruațiile neregulate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere