Raport Reporteri fără Frontiere: „În România a fost și mai puțină transparență a presei în timpul pandemiei COVID-19” / „Deteriorare dramatică” a libertății presei în întreaga lume

Raport Reporteri fără Frontiere: „În România a fost și mai puțină transparență a presei în timpul pandemiei COVID-19” / „Deteriorare dramatică” a libertății presei în întreaga lume
România ocupă locul 48 în Indicele Mondial al Libertății Presei / Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 20/04/2021, 09:34
Actualizat: 20/04/2021, 12:21

Libertatea presei s-a „deteriorat dramatic”  de când s-a declarat pandemie de COVID-19 în întreaga lume, susțin Reporterii fără frontiere (RSF) în raportul anual publicat marți, 20 asprilie.

Noul Indice Mondial al Libertății Presei al grupului, care a evaluat situația presei în 180 de țări, a prezentat o imagine clară și a concluzionat că 73% dintre națiunile lumii au probleme serioase cu libertatea în mass-media.

Se precizează că multe țări au folosit pandemia de coronavirus, care a izbucnit în China la sfârșitul anului 2019, „ca motiv pentru a bloca accesul jurnaliștilor la informații, surse și raportări pe teren”. Acest lucru se întâmplă în special în Asia, Orientul Mijlociu și Europa, susține RSF.

„Jurnalismul este cel mai bun vaccin împotriva dezinformării”

„Jurnalismul este cel mai bun vaccin împotriva dezinformării. Din păcate, producția și distribuția acestuia sunt blocate prea des de factori politici, economici, tehnologici și, uneori, chiar culturali.”, a declarat secretarul general al RSF Christophe Deloire.

Probleme au apărut, de asemenea, din cauza scăderii încrederii publice în jurnalismul în sine. Grupul a declarat că 59% dintre persoanele chestionate în 28 de țări au susținut că jurnaliștii „încearcă în mod deliberat să inducă în eroare publicul raportând informații despre care știu că sunt false”.

În întreaga lume, au fost uciși 6 jurnaliști în 2021 și 4 asistenți din media. De asemenea, la momentul transmiterii acestei știri, 305 jurnaliști, 100 de cetățeni-jurnaliști și 12 asistenți din media se află în închisoare.

Ce arată raportul Reporteri Fără Frontiere despre România

„Viziunea guvernului despre jurnalism și libertatea de exprimare încurajează cenzura și autocenzura. Mecanismele de finanțare a mass-media sunt, în multe cazuri, opace sau chiar corupte, iar politicile editoriale sunt subordonate intereselor proprietarilor, care adesea le folosesc ca instrumente de propagandă. În același timp, informațiile despre proprietatea mass-media sunt ascunse publicului. Consiliul Național al Radiodifuziunii a încetat să pună la dispoziție aceste informații pe motiv că încalcă legislația privind protecția datelor”, se arată în indexul realizat de Reporteri Fără Frontieră.

România se află pe locul 48 din 180 de țări în Indicele Mondial al Libertății Presei.

Ce s-a întâmplat în timpul pandemiei COVID-19

„În timpul crizei coronavirusului, lipsa transparenței și comunicarea slabă între oficiali și mass-media a subminat accesul la informații și credibilitatea mass-mediei. Oficialii guvernamentali și ai sectorului de stat au întârziat sau au blocat informațiile despre achiziții medicale și alte cheltuieli care ar fi trebuit să arate efectele pandemiei. În timpul stării de urgență, guvernul a anunțat o politică controversată care viza interzicerea platformelor online care promovează știri false și teorii ale conspirației, dar, în practică, a avut ca efect creșterea acestora și a încrederii în ele. Pentru a combate dezinformarea și a sprijini sectorul media, guvernul a alocat 40 de milioane de euro pentru campanii de informare și conștientizare a publicului. Dar inițiativa a fost criticată pe scară largă din cauza lipsei de transparență și a criteriilor calitative în ceea ce privește alocarea finanțării, care a ajuns să favorizeze o serie de mijloace de comunicare cu renume în probleme etice și să încurajeze autocenzura”, mai transmite sursa citată.

Top 10 țări în Indicele Mondial al Libertății Presei

  • Norvegia
  • Finlanda
  • Suedia
  • Danemarca
  • Costa Rica
  • Olanda
  • Jamaica
  • Noua Zeelandă
  • Portugalia
  • Elveția
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă...
Zodiile care primesc VEȘTI CUTREMURĂTOARE la începutul săptămânii
Gina Pistol este DISTRUSĂ! Smiley nu o poate ierta pentru asta
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Lista COMPLETĂ a localităţilor care se află în SCENARIUL ROŞU!a Restricţiile sunt clare
Zi neagră pe piaţa criptomonedelor. Cădere pentru Bitcoin şi Ether
Acestea sunt mașinile cu cele mai bune MOTOARE ÎN 3 CILINDRI
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Cum arată ursul de pluș care seamănă cu Angela Merkel. Are 40 cm înălțime și...
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Certificatul verde, obligatoriu de luni, 20 septembrie. Unde îl vor prezenta românii de azi înainte
ACHITARE într-un DOSAR legat de FONDURI EUROPENE
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Nenorocirea care este pe cale să lovească toată Planeta! Nimeni nu poate scăpa de ea
SE LĂFĂIE ÎN LUX. Imagini din avionul cu care Klaus și Carmen Iohannis au zburat...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Sectorul din România unde salariu mediu net a ajuns la 8439 de lei