Raport Reporteri fără Frontiere: „În România a fost și mai puțină transparență a presei în timpul pandemiei COVID-19” / „Deteriorare dramatică” a libertății presei în întreaga lume

Redactor:
Cătălin Prejbeanu
Raport Reporteri fără Frontiere: „În România a fost și mai puțină transparență a presei în timpul pandemiei COVID-19” / „Deteriorare dramatică” a libertății presei în întreaga lume
România ocupă locul 48 în Indicele Mondial al Libertății Presei / Sursă FOTO: Shutterstock

Libertatea presei s-a „deteriorat dramatic”  de când s-a declarat pandemie de COVID-19 în întreaga lume, susțin Reporterii fără frontiere (RSF) în raportul anual publicat marți, 20 asprilie.

Noul Indice Mondial al Libertății Presei al grupului, care a evaluat situația presei în 180 de țări, a prezentat o imagine clară și a concluzionat că 73% dintre națiunile lumii au probleme serioase cu libertatea în mass-media.

Se precizează că multe țări au folosit pandemia de coronavirus, care a izbucnit în China la sfârșitul anului 2019, „ca motiv pentru a bloca accesul jurnaliștilor la informații, surse și raportări pe teren”. Acest lucru se întâmplă în special în Asia, Orientul Mijlociu și Europa, susține RSF.

„Jurnalismul este cel mai bun vaccin împotriva dezinformării”

„Jurnalismul este cel mai bun vaccin împotriva dezinformării. Din păcate, producția și distribuția acestuia sunt blocate prea des de factori politici, economici, tehnologici și, uneori, chiar culturali.”, a declarat secretarul general al RSF Christophe Deloire.

Probleme au apărut, de asemenea, din cauza scăderii încrederii publice în jurnalismul în sine. Grupul a declarat că 59% dintre persoanele chestionate în 28 de țări au susținut că jurnaliștii „încearcă în mod deliberat să inducă în eroare publicul raportând informații despre care știu că sunt false”.

În întreaga lume, au fost uciși 6 jurnaliști în 2021 și 4 asistenți din media. De asemenea, la momentul transmiterii acestei știri, 305 jurnaliști, 100 de cetățeni-jurnaliști și 12 asistenți din media se află în închisoare.

Ce arată raportul Reporteri Fără Frontiere despre România

„Viziunea guvernului despre jurnalism și libertatea de exprimare încurajează cenzura și autocenzura. Mecanismele de finanțare a mass-media sunt, în multe cazuri, opace sau chiar corupte, iar politicile editoriale sunt subordonate intereselor proprietarilor, care adesea le folosesc ca instrumente de propagandă. În același timp, informațiile despre proprietatea mass-media sunt ascunse publicului. Consiliul Național al Radiodifuziunii a încetat să pună la dispoziție aceste informații pe motiv că încalcă legislația privind protecția datelor”, se arată în indexul realizat de Reporteri Fără Frontieră.

România se află pe locul 48 din 180 de țări în Indicele Mondial al Libertății Presei.

Ce s-a întâmplat în timpul pandemiei COVID-19

„În timpul crizei coronavirusului, lipsa transparenței și comunicarea slabă între oficiali și mass-media a subminat accesul la informații și credibilitatea mass-mediei. Oficialii guvernamentali și ai sectorului de stat au întârziat sau au blocat informațiile despre achiziții medicale și alte cheltuieli care ar fi trebuit să arate efectele pandemiei. În timpul stării de urgență, guvernul a anunțat o politică controversată care viza interzicerea platformelor online care promovează știri false și teorii ale conspirației, dar, în practică, a avut ca efect creșterea acestora și a încrederii în ele. Pentru a combate dezinformarea și a sprijini sectorul media, guvernul a alocat 40 de milioane de euro pentru campanii de informare și conștientizare a publicului. Dar inițiativa a fost criticată pe scară largă din cauza lipsei de transparență și a criteriilor calitative în ceea ce privește alocarea finanțării, care a ajuns să favorizeze o serie de mijloace de comunicare cu renume în probleme etice și să încurajeze autocenzura”, mai transmite sursa citată.

Top 10 țări în Indicele Mondial al Libertății Presei

  • Norvegia
  • Finlanda
  • Suedia
  • Danemarca
  • Costa Rica
  • Olanda
  • Jamaica
  • Noua Zeelandă
  • Portugalia
  • Elveția
FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
De ce a murit, de fapt, Ioan Danciu! Ce au găsit medicii în trupul său...
FOTO. Imaginile momentului cu logodnica lui Ion Ion Țiriac! S-a pozat așa și fanii au...
Mirela Vaida, în stare de șoc! O nouă lovitură din partea atacatoarei! A fost surprinsă...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Părerea lui Gigi Becali despre George Simion. Surprinzător ce a putut spune despre liderul AUR
Tatuaje reale, pe durată limitată. Soluţia pentru cei care vor să se tatueze „fără regrete”
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Fotografia care a stârnit controverse pe Facebook: „Cine a spus că în Poliția Română sunt...
De ce a murit, de fapt, Ioan Danciu! Ce au găsit medicii în trupul său...
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Adevărul despre plecarea lui Duckadam în America. I-a spus totul lui Dan Negru
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
A MURIT! Vestea ȘOC a momentului în România
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide