Antena 3, amendată de CNA după ce Gâdea a spus asta despre Băsescu

Antena 3, amendată de CNA după ce Gâdea a spus asta despre Băsescu
Publicat: 14/10/2015, 10:44
Actualizat: 28/09/2018, 05:47

Cu șase voturi „pentru” (Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Buda, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu și Dorina Rusu) și trei „împotrivă” (Radu Cristea, Răsvan Popescu și Monica Gubernat), Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis, marți, amendarea postului de televiziune Antena 3 pentru injuriile aduse de realizatorul emisiunii „Sinteza Zilei”, Mihai Gâdea, fostului președinte al României Traian Băsescu, în edițiile din 17, 22 și 23 septembrie.

Citându-l pe Silvian Ionescu, „ofițer de Secutritate”, Mihai Gâdea a spus despre Traian Băsescu că „cel care a fost președintele României în toată această perioadă a fost cel mai mare impostor! O jigodie, o lepră! Îi turna pe toți! Mai ales, arată caracterul lui oribil”.

„Această față oribilă și când spun oribilă nu mă refer la forma fizică, ci la duhoarea pe care o aduce cu sine din comunism. Un turnător! Turnător a fost toată viața. Un om care a avut un destin oribil, destinul acela de a nenoroci alte vieți! N-a putut face nimic altceva. Nu se știe să fi făcut un bine!”, mai afirma Mihai Gâdea în ediția din 17 septembrie a emisiunii „Sinteza Zilei”.

„Nu am fost o susținătoare a lui Traian Băsescu. Nu l-am votat. Dar să vorbești așa despre un om, indiferent cine ar fi, nu este posibil”, a spus membrul CNA Dorina Rusu.

De cealaltă parte, avocatul Daniel Ionașcu, reprezentant al Antena 3 în relația cu CNA, a făcut o paralelă între mari gânditori și scriitori ai României, precum Ion Luca Caragiale și Mircea Vulcănescu, care au folosit în scrierile lor limbaj injurios la adresa altor personalități ale vremii, și Mihai Gâdea, fără a reuși să-i convingă pe membrii Consiliului.

În plus, o reclamație privind o știre a postului Antena 3 – „Mașină a poliției locale, inscripționată în limba maghiară” – a atras atenția membrilor CNA, pentru faptul că postul TV nu a acordat drept la replică primarului orașului Odorheiul Secuiesc, Bunta Levente.

Astfel, în baza articolelor 40, alineatele 1 și 3, 56, alineatul 1, și 67 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, CNA a decis amendarea Antena 3.

Articolul 40, alineatul 1, face referire la dreptul la propria imagine. În cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzații unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susținute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-și exprima punctul de vedere; dacă acuzațiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situația în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.

De asemenea, alineatul 3 al aceluiași articol prevede că moderatorii, prezentatorii și realizatorii programelor au obligația să nu folosească și să nu permită invitaților să folosească un limbaj injurios sau să instige la violență.

Pe de altă parte, primul punct al articolului 56 menționează faptul că în termen de două zile de la primirea cererii, radiodifuzorul este obligat să comunice, în scris, solicitantului fie ziua și ora difuzării dreptului la replică sau a rectificării, fie motivul refuzului.

Articolul 67 prevede ca, în exercitarea dreptului lor de a-și exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii și moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte și nu trebuie să profite de apariția lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigențelor de asigurare a imparțialității.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
A murit un campion al României. Marele antrenor a căzut pe scări și a decedat
„Babs” se descurcă și fără Dorian Popa. Bruneta își promovează hainele în capitala luxului
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Alergătorii de elită trăiesc mai mult, au descoperit oamenii de știință
×