Antena 3, amendată de CNA după ce Gâdea a spus asta despre Băsescu

Antena 3, amendată de CNA după ce Gâdea a spus asta despre Băsescu
Publicat: 14/10/2015, 10:44
Actualizat: 28/09/2018, 05:47

Cu șase voturi „pentru” (Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Buda, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu și Dorina Rusu) și trei „împotrivă” (Radu Cristea, Răsvan Popescu și Monica Gubernat), Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis, marți, amendarea postului de televiziune Antena 3 pentru injuriile aduse de realizatorul emisiunii „Sinteza Zilei”, Mihai Gâdea, fostului președinte al României Traian Băsescu, în edițiile din 17, 22 și 23 septembrie.

Citându-l pe Silvian Ionescu, „ofițer de Secutritate”, Mihai Gâdea a spus despre Traian Băsescu că „cel care a fost președintele României în toată această perioadă a fost cel mai mare impostor! O jigodie, o lepră! Îi turna pe toți! Mai ales, arată caracterul lui oribil”.

„Această față oribilă și când spun oribilă nu mă refer la forma fizică, ci la duhoarea pe care o aduce cu sine din comunism. Un turnător! Turnător a fost toată viața. Un om care a avut un destin oribil, destinul acela de a nenoroci alte vieți! N-a putut face nimic altceva. Nu se știe să fi făcut un bine!”, mai afirma Mihai Gâdea în ediția din 17 septembrie a emisiunii „Sinteza Zilei”.

„Nu am fost o susținătoare a lui Traian Băsescu. Nu l-am votat. Dar să vorbești așa despre un om, indiferent cine ar fi, nu este posibil”, a spus membrul CNA Dorina Rusu.

De cealaltă parte, avocatul Daniel Ionașcu, reprezentant al Antena 3 în relația cu CNA, a făcut o paralelă între mari gânditori și scriitori ai României, precum Ion Luca Caragiale și Mircea Vulcănescu, care au folosit în scrierile lor limbaj injurios la adresa altor personalități ale vremii, și Mihai Gâdea, fără a reuși să-i convingă pe membrii Consiliului.

În plus, o reclamație privind o știre a postului Antena 3 – „Mașină a poliției locale, inscripționată în limba maghiară” – a atras atenția membrilor CNA, pentru faptul că postul TV nu a acordat drept la replică primarului orașului Odorheiul Secuiesc, Bunta Levente.

Astfel, în baza articolelor 40, alineatele 1 și 3, 56, alineatul 1, și 67 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, CNA a decis amendarea Antena 3.

Articolul 40, alineatul 1, face referire la dreptul la propria imagine. În cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzații unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susținute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-și exprima punctul de vedere; dacă acuzațiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situația în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.

De asemenea, alineatul 3 al aceluiași articol prevede că moderatorii, prezentatorii și realizatorii programelor au obligația să nu folosească și să nu permită invitaților să folosească un limbaj injurios sau să instige la violență.

Pe de altă parte, primul punct al articolului 56 menționează faptul că în termen de două zile de la primirea cererii, radiodifuzorul este obligat să comunice, în scris, solicitantului fie ziua și ora difuzării dreptului la replică sau a rectificării, fie motivul refuzului.

Articolul 67 prevede ca, în exercitarea dreptului lor de a-și exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii și moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte și nu trebuie să profite de apariția lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigențelor de asigurare a imparțialității.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”