CEDO le dă o veste proastă BOR și familiilor creștine tradiționale

CEDO le dă o veste proastă BOR și familiilor creștine tradiționale
Publicat: 21/07/2015, 19:48

Trei cupluri de homosexuali au formulat o plângere împotriva statului italian, susținând că, deși li se permite să încheie un parteneriat civil, acesta este un act pur simbolic și nu le conferă niciun drept.

Cei șase italieni s-au plâns la CEDO că legislația țării lor nu le dă dreptul să se căsătorească sau să intre în orice formă de uniune civilă, motiv pentru care sunt discriminați din cauza orientării sexuale. Italienii s-au plâns că statul italian a încălcat articolul 8 al Convenției Europeană pentru Drepturile Omului – dreptul la respect al vieții private și dreptul la familie – și articolul 14 – interdicția de a discrimina- corelat cu articolul 12 – dreptul la căsătorie.

Astfel, CEDO a decis că o relație de coabitare, adică atunci când persoane de același sex locuiesc împreună, având o relație, au, în realitate, o viață de familie. Legislația italiană din prezent nu satisface nevoile reale ale unui cuplu, când vine vorba despre persoane de același sex, ci le oferă doar simbolic recunoașterea relației.

Practic, CEDO susține că orice cuplu, indiferent de orientarea sexuală a membrilor, are dreptul la susținere materială reciprocă, dreptul la moștenire și obligații comune.

„Italia nu și-a îndeplinit obligația de a asigura cetățenilor un cadru juridic specific care prevede recunoașterea și protecția uniunii lor”, a decis CEDO, arătând, într-adevăr, că Italia a încălcat articolul 8 al Convenției Europeană pentru Drepturile Omului.

Pe de altă parte, Curtea amintește faptul că, în deciziile anterioare, judecătorii au arătat că nu există obligația ca statele membre să asigure dreptul la căsătorie, ci doar o o uniune civilă.

În final, CEDO a obligat Italia să le plătească celor șase italieni despăgubiri morale de câte 4.000 de euro, plus 2.000, respectiv 2.500 de euro cheltuielile de judecată.

În prezent, căsătoria între persoane de același sex este permisă în 11 state din cele 47 țări membre ale Consiliului Europei, în timp ce relațiile între persoane de același sex sunt recunoscute, prin parteneriate civile, în 24 de țări.

CITEȘTE AICI DECIZIA CEDO

În România, un prim proiect de lege care ar fi introdus parteneriatul civil a primit un vot negativ în Parlament. Al doilea proiect, inițiat tot de deputatul Remus Cernea, este pe ordinea de zi a Camerei Deputaților – are aviz favorabil de la comisia de munca, însă avize negative de la comisia juridică și comisia pentru drepturile omului.

Pe 12 martie, Parlamentul European a dat un vot covârșitor în favoarea unui raport anual privind drepturile omului, al italianului Pier Antonio Panzeri (S&D), care recomanda statelor membre, printre altele, să „ia act de legalizarea căsătoriilor sau a uniunilor civile între persoane de același sex (…), încurajează instituțiile Uniunii Europene și statele membre să contribuie în continuare la reflecțiile asupra recunoașterii căsătoriilor între persoane de același sex sau a parteneriatului civil între persoane de același sex ca o problemă politică, socială și de drept civil”.

Mai mult, 24 de europarlamentari români au spus „da” acestui amendament.

Pe 26 iunie, Curtea Supremă a Statelor Unite a decis că homosexualii au dreptul constituțional să se căsătorească în toate cele 50 de state.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase