CLAUDE DEBUSSY sub „Clar de Lună”. Cum a fost creat Doodle-ul pentru CLAUDE DEBUSSY, la 151 de ani de la naștere

CLAUDE DEBUSSY sub Clar de Lună. Cum a fost creat Doodle-ul pentru CLAUDE DEBUSSY, la 151 de ani de la naștere
Publicat: 22/08/2013, 12:36
Actualizat: 26/03/2019, 04:06

CLAUDE DEBUSSY Google Doodle. Motorul de căutare online Google îl omagiază joi, printr-un logo animat, muzical, pe compozitorul francez Claude Debussy, de la a cărui naștere se împlinesc 151 de ani.

Logoul are drept coloană sonoră una dintre cele mai celebre compoziții ale muzicianului francez Claude Debussy, „Clair de lune”. Doodle-ul prezintă o parte a unui oraș situat pe malul unui râu: luminile se aprind și se sting pe străzi și în case, pe măsură ce acordurile muzicii evoluează, se văd mașini, vaporașe și bicicliști care trec pe stradă, din coșurile caselor iese fum, iar ploaia începe să cadă. Animația se încheie cu doi oameni care vâslesc în bărci diferite, venind din direcții opuse, iar când ajung unul în dreptul celuilalt împart o umbrelă roșie pentru a se proteja de ploaie.

Achille-Claude Debussy, născut pe 22 august 1862, la Saint-Germain-en-Laye, este considerat unul dintre cei mai influenți compozitori din lume, autorul unui stil original, inovator, ale cărui lucrări au reprezentat în epocă o evadare din conceptele tradiționaliste. Potrivit specialiștilor în domeniu, Debussy este și unul dintre cei mai importanți compozitori de muzică de pian, fiind întrecut poate doar de Frederic Chopin.

Talentul muzical al lui Debussy a fost descoperit de primul său profesor de pian, Mauté de Fleurville, care susținea că a studiat pianul chiar cu Frédéric Chopin. Mauté l-a trimis pe Debussy la Conservatorul din Paris, unde acesta a studiat între anii 1872 și 1884. La început, Debussy a dorit să devină pianist, însă, ulterior, a abandonat ideea, după ce a ratat examenele de pian din 1878 și 1879. În 1880, el a participat la cursurile de compoziție ale lui Ernest Guiraud și, sub coordonarea acestuia, Debussy a câștigat locul al doilea la competiția Prix de Rome, în 1883, dar și primul loc, în 1884, cu lucrarea „L’enfant prodigue”, cu ajutorul căreia a obținut și o bursă de studii la Vila de Medici din Roma, timp de trei ani.

Lucrările muzicale ale lui Claude Debussy, alături de cele ale lui Maurice Ravel, dau naștere unui nou curent, impresionismul muzical, ce marchează desprinderea artei moderne de academismul tradițional. Curentul impresionist, apărut inițial în pictură, este caracterizat prin concentrarea asupra impresiilor fugitive produse de o scenă sau de un obiect, asupra mobilității fenomenelor, mai mult decât asupra aspectului stabil și conceptual al lucrurilor.

A dezvoltat un sistem original de structură muzicală și armonică ce exprima idealurile la care au aspirat, de altfel, toți scriitorii și pictorii impresioniști și simboliști ai timpului său. Totuși, lui Debussy nu-i plăcea ca lucrările sale să fie încadrate în curentul impresionist. Muzica sa este apreciată pentru componenta senzorială și frecventele modificări de tonalitate. De altfel, lucrările lui Debussy reflectau întâmplările și faptele din viața sa tumultuoasă.

Stilul său a fost definit de Debussy însuși: „Muzica este spațiul dintre note” („La musique est l’espace entre les notes”).

Printre lucrările sale cele mai cunoscute se numără „Clair de lune” (din „Suite bergamasque”, 1890 – 1905), „Prélude à l’après-midi d’un faune” (1894), opera „Pelléas et Mélisande” (1902), „La Mer” (1905), „Stampe”, „Măști”, „Insula veselă”, „Trei cântece din Franța”, „Serbările galante”, „Promenada celor doi amanți”, „12 studii pentru pian”, suita „En blanc et noir” pentru două piane etc.

Claude Debussy a devenit Cavaler al Legiunii de Onoare în 1903.

Viața sa privată a fost una turbulentă, Debussy având foarte multe relații sentimentale. În 1899, el s-a căsătorit cu Rosalie (Lilly) Texier, de profesie manechin, după ce a amenințat-o că se sinucide dacă nu-i acceptă cererea în căsătorie. La scurt timp, însă, a început să fie enervat de limitările ei intelectuale și ignoranța muzicală, deși Texier era o persoană plăcută de cei din jur. În 1904, Debussy a făcut cunoștință cu Emma Bardac, soția bancherului Sigismond Bardac, al cărei fiu îi era student. Spre deosebire de Texier, Bardac era sofisticată, strălucitoare în conversație și o bună cântăreață. Debussy s-a separat de Texier, iar, cu cinci zile înainte de a cincea aniversare a căsătoriei lor, aceasta a încercat să se sinucidă cu un revolver. A urmat un scandal public ce l-a îndepărtat pe Debussy de mulți dintre prietenii lui, iar Bardac a fost respinsă de propria familie. Cei doi s-au căsătorit în 1908, după ce, în 1905, li se născuse o fiică, singurul copil al compozitorului, Claude-Emma. Cunoscută ca ‘Chouchou’, Claude-Emma a reprezentat o mare sursă de inspirație muzicală pentru Debussy – de altfel, i-a dedicat suita de șapte piese miniaturale „Colțul copiilor”.

Debussy a murit pe 25 martie 1918, la vârsta de 55 de ani, din cauza unui cancer rectal, și este înmormântat în micul cimitir Passy din Paris, după dorința sa („printre copaci și păsări”).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din...
Câți bani a plătit un român pentru 3 mici și o ciorbă de burtă, într-un...
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal...
'Furnicuța' Laura Cosoi, însărcinată pentru a 4-a oară, așa cum nu ați mai văzut-o! Ce...
Mara Bănică, transformată TOTAL după ultimele operații estetice. Fanii abia o recunosc
Un val de frig ameninţă România. Zonele în care temperaturile au coborât deja aproape de...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Ce gest a făcut Nemo după ce a câștigat Eurovision! Reacția lui Dan Negru vizavi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Avertizare ANM: Cod galben de ploi şi vânt în mai multe judeţe
Ce nu face NICIODATĂ cu BANII cel mai TARE economist al lumii?
Cutremur în televiziune. Vedeta ProTV a anunțat acum: Nu sunt pregătită să mor
Locul din România în care apele fac minuni. Mulți bolnavi se tratează aici
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Aurora boreală a captivat din nou globul, după o furtună solară istorică. Cum s-a văzut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
O nouă formă genetică a bolii Alzheimer a fost identificată la persoanele cu un factor...