EXIT POLL România TV REZULTATE EUROPARLAMENTARE 2014 CSCI

Publicat: 25/05/2014, 21:03
Actualizat: 29/07/2014, 19:02

ALEGERI EUROPARLAMENTARE. Institutul de sondare CSCI a făcut publice exit poll-urile de la alegerile europarlamentare de la ora

PSD – 43%

PNL – 14%

PDL – 12%

PMP – 7%

UDMR – 6%

Mircea Diaconu – 4%

Potrivit acestor, la ora 18.30 PSD conduce cu 44%, iar pe locurile 2 și 3 se află, la egalitate, PDL și PNL cu 12% din voturi. UDMR are 6%, PMP a obținut 5% din voturi, Forța Civică și PPDD, câte 2% din voturi. Independentul Mircea Diaconu a primit, potrivit exit pollului de la 16:30, 5% din voturi.

EXIT POLL ROMÂNIA TV REZULTATE EUROPARLAMENTARE 2014 CSCI. Institutul de sondare CSCI (Centrul de studii și cercetări Infopolitic) a difuzat primele rezultate exit-poll de la euroalegeri, la comanda România TV. Potrivit acestora, alianța electorală PSD-UNPR-PC a obținut 44%, PDL și PNL se bat pentru locul doi, cu 12%. Aceleași rezultate exit poll furnizate de CSCI, pentru ora 14.30, arată că PMP și UDMR au obținut câte 6%, iar Mircea Diaconu 5%. Insitutul CSCI va furniza rezultatele finale la exit poll la ora 21.00.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014 – De ce merg la vot Adrian Vasilescu, Tudor Giurgiu, Alexandru Arșinel sau Felicia Filip

gândul a stat de vorbă cu economiști, muzicieni, actori, regizori, interpreți de muzică populară, medici și le-am adresat o întrebare care îi privește direct pe toți românii, indiferent de culoarea lor politică, ocupație, vârstă, religie: „Mergeți la vot?”. Iar majoritatea lor au răspuns că vor fi prezenți la urne duminică, în ciuda dezamăgirii pe care o simt față de politicieni.

Unul dintre cei care nu va lipsi de la alegerile europarlamentare este regizorul Tudor Giurgiu „Cred că absenteismul nu duce la nimic bun. Nu cred că aceasta este soluția împotriva clasei politice care arată cum arată. Dimpotrivă, soluția este să ne implicăm mai mult în felul în care se fac alegerile interne în partide, în felul în care ajung să fie desemnați candidații. Cu cât absentăm mai mult, cu atât șansele să facem acest lucru scade”, spune regizorul. Este de acord cu diagnosticul pus de cei care îndeamnă la absenteism în masă clasei politice, însă este convins că nu aceasta este solluția. „Nu în felul acesta trebuie să ne exprimăm, nu este o măsură activă. Acest lucru nu va face decât să crească procentul celor plătiți/prostiți să meargă la vot. Din contră, noi avem nevoie să atragem la vot cât mai mulți oameni tineri, educați”.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, va merge și el duminică la vot „Eu lucrez la BNR. BNR nu se implică în politică, nu se implică în viața partidelor, dar și cei de la Banca Națională votează. Eu personal voi merge duminică la vot. Cred că nu este o soluție pentru nimeni, oricât de decepționat ar fi de viața publică, ca să nu voteze. Un calcul statistic simplu arată că cei ce nu merg la vot fac ca realitatea politică din țară să se depărteze de ceea ce ei cred și doresc”, a declarat pentru gândul Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Alexandru Arșinel are un motiv bun să meargă la vot: „Este un mare câștig că am reușit să intrăm în UE – și în NATO, desigur . Prin aceste alegeri se materializează ideea că nu am greșit că am făcut pasul acesta. Nu știu ei, politicienii, dacă au greșit, dar noi, românii, sigur nu am greșit. Cred că aceste alegeri sunt poate chiar mai importante decât cele prezidențiale, având în vedere că reprezentanții noștri în Uniunea Europeană au astfel ocazia să facă ceva bun pentru România. Cei care ne vor reprezenta acolo sau care ar trebui să ne reprezinte trebuie să fie oameni foarte bine pregătiți, și nu neapărat din punct de vedere politic, ci în ceea ce privește capacitatea lor de a înțelege care sunt nevoile pe care le are România și de propune măsurile necesare pentru a răspunde acestor nevoi”.

Regizorul Alexandru Darie va fi și el prezent la urne. „Cred că este important în acest context internațional. A nu merge este egal cu a lăsa pe altcineva să voteze în locul tău. Pentru că cei care simpatizează cu un partid sau altul sigur vor merge. Și atunci, orice cetățean obișnuit, care nu este neapărat simpatizantul unui partid, ar trebui să lupte și el și să meargă la vot, poate să voteze un independent”. La un moment s-a gândit însă să nu meragă la vot, în semn de protest. „Dar mi-am dat seama că cineva tot va vota. Și atunci, de ce să nu merg eu la vot, dacă tot am șansa mea, și să-mi exprim opinia, oricare ar fi aceea”, este convins regizorul.

Felicia Filip crede că românii trebuie să meargă la vot. „Nu am lipsit niciodată de la vot. Suntem răspunzători. Eu găsesc că dacă trăim bine este meritul nostru, dacă nu trăim bine este nemeritul nostru”, a declarat pentru gândul soprana.

Ovidiu Lipan Țăndărică are cetățenie germană și spune că „democratic ar fi ca fiecare să meargă să-și pună votul pe hârtie, oricare ar fi acesta. Pentru că apoi iar stăm și ne văităm și ne mirăm ce se întâmplă. Pentru că doar prin efort și multă trudă vei promova interesul tău. Mi se pare stupid să fii cetățean european, într-o țară liberă, să ai deci drept de vot, iar tu să stai acasă. E un pic ciudat.”

Alis Grasu, șefa Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, se duce la vot. „Nu am lipsit niciodată și nu o să lipsesc nici de această dată. E dreptul meu. Acțiunea de a vota este una civică de care noi, ca și cetățeni ai acestei țări, trebuie să ne achităm”, a spus dr. Grasu.

Există și oameni publici din România care, din diferite motive, nu merg la vot. Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că nu participă la alegerile parlamentare pentru că pur și simplu nu are pe cine să voteze. „Niciunul nu îmi inspiră încredere. Sunt conștientă de faptul că am datoria ca și cetățean al acestei țări de a merge la vot, dar nu am cui să acord votul meu. Anul trecut am tot făcut naveta la Paris și au fost nenumărate cazurile în care m-am întâlnit cu europarlamentarii noștri pe aeroport și chiar în avion. De fiecare dată mi-au demonstrat că nu sunt de încredere, prin aroganța și indolența pe care o afișau”, a spus dr. Bilic.

Solistul trupei Holograf Dan Bittman se dezice de politică, după ce a fost consilierul ministrului de Finanțe Sebastian Vlădescu în 2010. „În 20 de ani i-am văzut pe toți. Nu am pe cine să votez având în vedere că oamenii politici nu ne-au susținut. Nu mai au ce să ne demonstreze. Eu nu am mințit niciodată publicul. Nu pot să acord votul meu cuiva care nu face nimic altceva decât să ne spună pilde. Să conduci o țară e ca și cum ai organiza un concert”, a spus Bittman. Acesta a menționat că a fost dezamăgit de la ultimele alegeri și anume cele organizate în urmă cu doi ani, atunci când au fost alegerile locale. „Nu mă voi mai duce niciodată la vot”, a conchis Bittman.

ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014 vor începe la ora 7.00 și se vor încheia la ora 21.00, când vor fi date și primele REZULTATE EXIT-POLL ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Alertă! Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter! Unde s-a produs și ce magnitudine a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Obligație pentru români. Plata impusă de stat de care nu pot scăpa: E pentru nimic
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Primele declarații ale Ancăi Dumitra despre sarcină. Actrița nu își mai încape în piele de...
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Test de cultură generală. De ce miros urât câinii uzi?