FRANZ KAFKA are Google Doodle. FRANZ KAFKA, omagiat la 130 de ani de la naștere. Cele mai importante scrieri ale lui FRANZ KAFKA

FRANZ KAFKA are Google Doodle. FRANZ KAFKA, omagiat la 130 de ani de la naștere. Cele mai importante scrieri ale lui FRANZ KAFKA
Publicat: 03/07/2013, 08:59
Actualizat: 29/07/2014, 19:27

FRANZ KAFKA este celebrat de Googleprintr-un Doodlespecial la aniversare a 130 de ani de la nașterea sa. FRANZ KAFKA este considerat de către critici ca fiind unul dintre cei mai importanți autori ai secolului XX și este unul dintre reprezentații prozei moderne.

Noul logo Google, care vine la împlinirea a 130 de ani de la nașterea lui FRANZ KAFKA (1883-1924), face trimitere tocmai la opera-emblemă a scriitorului praghez. Doodle-ul de azi aduce aminte de personajul „Metamorfozei”, Gregor Samsa, un comis-voiajor mărunt care devine peste noapte din om gândac.

Inițial, personajul lui FRANZ KAFKA își imaginează că visează. Pe urmă, convingându-se de transformarea lui, crede că e trecătoare. Samsa încearcă în zadar să comunice cu familia de dincolo de ușa dormitorului său. Pe urmă, se adaptează și cu noul lui trup. În fine, vine, spre bucuria familiei, moartea metamorfozatului creat de FRANZ KAFKA, eveniment care dă finalul trist al „Metamorfozei”.

Marele mister care înconjoară „Metamorfoza” lui FRANZ KAFKA este motivul transformării lui Gregor Samsa. De altfel, nici scriitorul nu a explicat vreodată de ce se metamorfozează vânzătorul lui.

Viața lui Kafka

FRANZ KAFKA s-a născut pe 3 iulie 1883 la Praga, azi împlinindu-se 130 de ani de la nașterea sa. După absolvirea liceului german, FRANZ KAFKA a studiat dreptul, și-a luat doctoratul, apoi a lucrat ca avocat și a călătorit în Italia, Germania, Austria, dar și în orașul Arad.

FRANZ KAFKA a debutat literar în 1909, publicând schițe de proză într-o revistă editată la Munchen.

Romanele scrise de FRANZ KAFKA prezintă o viziune neobișnuită asupra realității, care este marcată de expresionism și de suprarealism. Printre scriitorii influențați de operele lui FRANZ KAFKA se numără Albert Camus și Jean-Paul Sartre.

FRANZ KAFKA Google Doodle – Metamorfoza

FRANZ KAFKA era evreu și provenea dintr-o familie din clasa de mijloc care locuia în Praga. Inițial, FRANZ KAFKA a studiat pentru a deveni avocat și și-a început cariera de autor scriind, în timpul liber, povestiri.

FRANZ KAFKA.FOTO: Wikimedia Commons

FRANZ KAFKA a suferit de depresie cronică, de care a încercat să se vindece cu ajutorul medicinei naturiste, și de tuberculoză, de care s-a îmbolnăvit în 1917, din cauza regimului vegetarian, bazat pe lapte nepasteurizat.

Starea de sănătate a lui FRANZ KAFKA s-a agravat în 1922, el urmând mai multe tratamente care nu au dat roade. FRANZ KAFKA a murit în 1924, în brațele prietenului său, doctorul Robert Klopstock, și al ultimei sale iubite, Dora Dymant.

Majoritatea operelor lui FRANZ KAFKA au fost publicate postum, de către prietenul său, Max Brod. Acesta nu a îndeplinit dorința lui FRANZ KAFKA, aceea de a-i fi arse toate manuscrisele.

Doar câteva dintre operele lui FRANZ KAFKA au fost publicate pe parcursul vieții sale. Printre acestea s-au numărat „Opinie” (Betrachtung – 1913), „Verdictul” (Das Urteil – 1913) „Fochistul” (Der Heizer – 1913), „Un medic de țară” (Ein Landarzt – 1919) și „Prima durere” (Erstes Leid – 1921).

Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui FRANZ KAFKA, pe care se bazează și Google Doodle-ul dedicat scriitorului, este nuvela „Metamorfoza” (Die Verwandlung). Aceasta a fost publicată în anul 1915 și este studiată, în prezent, de către studenții din universitățile din Occident.

Nuvela lui FRANK KAFKA spune povestea unui comis-voiajor, pe nume Gregor Samsa, care se transformă într-un gândac.

FRANZ KAFKA a murit pe data de 3 iunie 1924, la vârsta de 41 de ani, la Viena. FRANZ KAFKA era bolnav de tuberculoză, afecțiune care se pare că ar fi condus la moartea scriitorului.

După moartea luiFRANZ KAFKA, au fost publicate romanele „Procesul” (Der Prozess – 1925), „Castelul” (Das Schloß – 1926) și „America” (Amerika – 1927).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce au descoperit astronomii după ce au studiat o galaxie masivă din Universul primordial