FRANZ KAFKA – FRANZ KAFKA omagiat de Google prin Doodle. Metamorfoza lui KAFKA, noul logo al companiei

Publicat: 03/07/2013, 12:50
Actualizat: 29/07/2014, 19:27

FRANZ KAFKA este celebrat de Googleprintr-un Doodlespecial la aniversare a 130 de ani de la nașterea sa. FRANZ KAFKA este considerat de către critici ca fiind unul dintre cei mai importanți autori ai secolului XX și este unul dintre reprezentații prozei moderne. Autoruls-a născut pe 3 iulie 1883 la Praga, azi împlinindu-se 130 de ani de la nașterea sa. După absolvirea liceului german, FRANZ KAFKA a studiat dreptul, și-a luat doctoratul, apoi a lucrat ca avocat și a călătorit în Italia, Germania, Austria, dar și în orașul Arad.

FRANZ KAFKA a debutat literar în 1909, publicând schițe de proză într-o revistă editată la Munchen.

FRANZ KAFKA – Google Doodle. Celebrul autor, omagiat printr-un logo cu Metamorfoza

FRANZ KAFKA – Anii de școală

FRANZ KAFKA a urmat cursurile Scolii Elementare Nationale Germane, apoi pe cele ale Gimnaziului Umanist German National, asa cum era de asteptat, facand parte dinainte de nasterea sa din cultura germana, refuzand – din dorinta tatalui – sa se inscrie la o scoala ceha, scrie artline.ro

In definitiv limba germana era vorbita de „lumea buna”, chiar daca in familie si intre prieteni Franz vorbise mereu ceheste. Tocmai din cauza lectiilor riguroase Kafka avea sa scrie doar in limba germana.

A fost un elev bun, pasionat in special de materiile umaniste. Din punct de vedere religios Franz putea sa se considere orice in afara de evreu, mergand la sinagoga alaturi de tatal sau doar de patru ori pe an, cu ocazia sarbatorilor importante. Cand la 13 ani a avut loc traditionala ceremonie bar mizvah, Franz nu s-a bucurat deloc, supunandu-se cu neplacere unei traditii pe care nu o simtea ca reprezentantiva pentru el. Paradoxala este optiunea sa pentru studiile superioare (o prefigurare poate a Procesului). In 1901 Franz Kafka s-a inscris la Facultatea de Drept a Universitatii Ferdinand-Karls, de unde in 1906 a obtinut doctoratul.

Initial dorise sa devina chimist, ca unul dintre prietenii sai apropiati, dar a renuntat repede la idee. S-a retras pentru un semestru si de la Drept, inscriindu-se la cursurile de Literatura Germana, de unde s-a transferat din nou la Drept.

Perioada de studentie, stralucit terminata, a fost un prilej pentru Kafka de a se integra in cercurile intelectuale ale vremii, cunoscandu-i printre altii pe Franz Werfel, Oskar Baum si Max Brod, acesta devenind in timp poate singurul prieten adevarat al scriitorului.

Mai mic cu un an, Max Brod cocheta cu scrisul si a fost cel care l-a prezentat pe timidul scriitor praghez altor tinere talente promitatoare. Se pare caFRANZ KAFKAa inceput sa scrie din 1904, scriindu-si povestirile sale, aproape in secret, in timpul noptii. Scrisese inca din 1898, dar aceste prime incercari au fost distruse de autorul nemultumit, asa cum avea sa faca din pacate cu multe dintre creatiile sale.

In 1911 Franz Kafka si Max Brod au facut impreuna o calatorie in Elvetia, Franta si Italia. Max l-a convins pe Kafka sa publice macar o parte din naratiunile sale, iar in 1913 aparea o colectie de schite si povestiri, care a trecut aproape neobservata.

Romanele scrise de FRANZ KAFKA prezintă o viziune neobișnuită asupra realității, care este marcată de expresionism și de suprarealism. Printre scriitorii influențați de operele lui se numără Albert Camus și Jean-Paul Sartre.

FRANZ KAFKA Google Doodle – Metamorfoza

Noul logo Google, care vine la împlinirea a 130 de ani de la nașterea lui FRANZ KAFKA (1883-1924), face trimitere tocmai la opera-emblemă a scriitorului praghez. Doodle-ul de azi aduce aminte de personajul „Metamorfozei”, Gregor Samsa, un comis-voiajor mărunt care devine peste noapte din om gândac.

Inițial, personajul lui FRANZ KAFKA își imaginează că visează. Pe urmă, convingându-se de transformarea lui, crede că e trecătoare. Samsa încearcă în zadar să comunice cu familia de dincolo de ușa dormitorului său. Pe urmă, se adaptează și cu noul lui trup. În fine, vine, spre bucuria familiei, moartea metamorfozatului creat de FRANZ KAFKA, eveniment care dă finalul trist al „Metamorfozei”.

Marele mister care înconjoară „Metamorfoza” lui FRANZ KAFKA este motivul transformării lui Gregor Samsa. De altfel, nici scriitorul nu a explicat vreodată de ce se metamorfozează vânzătorul lui.

Farmecul aparte al „Metamorfozei” lui FRANZ KAFKA, un farmec specific întregului curent existențialist, este resemnarea metamorfozatului și adaptarea personajului principal la viața de gândac.

În doodle-ul aniversar, gândacul Gregor al lui FRANZ KAFKA este ilustrat în momentul în care iese din camera lui.

FRANZ KAFKA.FOTO: Wikimedia Commons

FRANZ KAFKA – Copilăria

Franz Kafka s-a nascut pe 3 iulie 1883. Tatal sau, Hermann Kafka, era proprietarul unui magazin, iar mama, Julie (Lowy) Kafka, facea parte din una dintre cele mai importante familii din cercurile evreiesti din Praga, pentru care limba si cultura germana reprezentau mediul nativ. Era primul copil al acestei familii din clasa de mijloc a societatii pragheze. Hermann Kafka, nascut pe 14 septembrie 1852 in micul oras Wossek, la aproximativ 100 de kilometri de Praga, langa Pisek, era cel de al patrulea copil al unui macelar sarac. La varsta de 18 ani Hermann a plecat la Praga, in speranta ca va scapa de saracia de acasa, ceea ce a si reusit, deschizandu-si propriul magazin si curtand-o pe Julie Lowy, nascuta pe 23 martie 1856, scrie artline.ro.

Cei doi s-au casatorit pe 3 septembrie 1882, iar Franz, botezat astfel in onoarea Imparatului Franz Iosif, s-a nascut la mai putin de un an. Doi ani mai tarziu cuplul a avut un alt fiu, Georg, care avea sa moara la varsta de doar un an, ceea ce s-a intamplat si cu al treilea fiu, Heinrich, nascut in 1887. Franz Kafka avea sa povesteasca mult mai tarziu ca cei doi frati murisera din cauza neglijentei medicilor, desi astazi este greu de aflat ce se intamplase.

S-au nascut apoi trei surori, toate avand sa sfarseasca in mod tragic in lagarele naziste de concentrare. Familia reusise sa aiba un statut rezonabil, atat social cat si financiar, asa ca cei patru copii au fost crescuti mai ales de guvernante. Pe masura ce Hermann reusea sa castige mai mult, se mutau dintr-un apartament in altul, o schimbare care nu ii placea de loc micului Franz. Acesta era un copil foarte retras si timid, dar si un cititor pasionat si un dramaturg improvizat, care scria mici scenete pe care le interpreta alaturi de surorile sale. Hermann Kafka era un adevarat tiran, care isi revarsa crizele de furie mai ales asupra fiului, o stare de fapt care avea sa-l marcheze pe Franz pentru tot restul vietii.

In multe dintre povestirile lui Kafka apare tema luptei intre tata si fiu sau cea a individului care incearca sa-si sustina nevinovatia in fata unor figuri autoritare obscure, dar cu atat mai amenintatoare.

FRANZ KAFKAera evreu și provenea dintr-o familie din clasa de mijloc care locuia în Praga. Inițial,FRANZ KAFKAa studiat pentru a deveni avocat și și-a început cariera de autor scriind, în timpul liber, povestiri.

FRANZ KAFKA a suferit de depresie cronică, de care a încercat să se vindece cu ajutorul medicinei naturiste, și de tuberculoză, de care s-a îmbolnăvit în 1917, din cauza regimului vegetarian, bazat pe lapte nepasteurizat.

Starea de sănătate a lui FRANZ KAFKA s-a agravat în 1922, el urmând mai multe tratamente care nu au dat roade. FRANZ KAFKA a murit în 1924, în brațele prietenului său, doctorul Robert Klopstock, și al ultimei sale iubite, Dora Dymant.

Majoritatea operelor lui FRANZ KAFKA au fost publicate postum, de către prietenul său, Max Brod. Acesta nu a îndeplinit dorința lui, aceea de a-i fi arse toate manuscrisele.

Doar câteva dintre operele lui FRANZ KAFKA au fost publicate pe parcursul vieții sale. Printre acestea s-au numărat „Opinie” (Betrachtung – 1913), „Verdictul” (Das Urteil – 1913) „Fochistul” (Der Heizer – 1913), „Un medic de țară” (Ein Landarzt – 1919) și „Prima durere” (Erstes Leid – 1921).

După moartea lui FRANZ KAFKA, au fost publicate romanele „Procesul” (Der Prozess – 1925), „Castelul” (Das Schloß – 1926) și „America” (Amerika – 1927).

Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui FRANZ KAFKA, pe care se bazează și Google Doodle-ul dedicat scriitorului, este nuvela „Metamorfoza” (Die Verwandlung). Aceasta a fost publicată în anul 1915 și este studiată, în prezent, de către studenții din universitățile din Occident.

Nuvela lui FRANK KAFKA spune povestea unui comis-voiajor, pe nume Gregor Samsa, care se transformă într-un gândac.

FRANZ KAFKA a murit pe data de 3 iunie 1924, la vârsta de 41 de ani, la Viena. FRANZ KAFKA era bolnav de tuberculoză, afecțiune care se pare că ar fi condus la moartea scriitorului.

FRANZ KAFKA – Citate care l-au făcut celebru pe FRANZ KAFKA

FRANZ KAFKA – citate de FRANZ KAFKA. FRANZ KAFKA s-a remarcat și prin aforisme, nu doar prin proză

„Nu pierdeți timpul căutând obstacole. S-ar putea ca ele să nu existe.”

„Arta noastră e de a fi orbiți de lumea adevărului.”

„Aceia care păstrează capacitatea de a aduna frumusețea nu vor îmbătrâni niciodată.”

„A crede în progres nu înseamnă să crezi că a avut loc un progres.”

„Dezordinea, când nu ești înzestrat decât cu mici talente, e tot ce poate fi mai rău.”

„Ce sinucidere poate fi fericirea!”

„Mi-am petrecut viața încercând să mă apăr de dorința de a-i pune capăt.”

„Lenea este începutul tuturor viciilor, încoronarea tuturor virtuților.”

„Scrisul e o formă a rugăciunii.”

„Orice ființă, cât de neînsemnată ar fi, constituie centrul unui cerc trasat în jurul ei.”

„Omul nu poate vorbi despre Dumnezeu. În cel mai bun caz, poate vorbi cu Dumnezeu.”

„Atâta timp cât nu încetezi să urci, treptele nu se vor termina. Sub pașii tăi care urcă, ele se vor înmulți la nesfârșit.”

„Aceia care păstrează capacitatea de a aduna frumusețea nu vor îmbătrâni niciodată.”

„Trăiesc, iar acest lucru îmi este cât se poate de clar.”

„Tocul este grafitul seismografic al inimii. El poate înregistra cutremurul de pământ, dar nicidecum nu-l poate prezice.”

„Sunt două păcate principale din care toate celelalte păcate se nasc: nerăbdarea și lenea.”

Kafka avea sa recunoasca intr-un tarziu ca in buna parte literatura sa era o lupta dusa impotriva figurii infricosatoare a tatalui, o lupta dusa pentru a invinge amintirea unor ani sumbri. Kafka a crescut in aceasta atmosfera familiala tensionata, dar evadarea nu era posibila nici in exterior, fiind respins de multi din cauza originii sale iudaice. Se confrunta cu manifestarile antisemite, pe atunci reduse la priviri amenintatoare si jigniri, chiar daca isi privea ascendenta evreiasca nu fara o anumita ambivalenta. FRANZ KAFKAnota in jurnalul sau ca nu are nimic in comun cu iudaismul, asa cum nu are nimic in comun nici macar cu sine, preferand sa se retraga undeva in liniste, multumit ca exista si respira.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer