GOOGLE aniversează printr-un doodle 41 de ani de la găsirea scheletului „Lucy”

GOOGLE aniversează printr-un doodle 41 de ani de la găsirea scheletului „Lucy
Publicat: 24/11/2015, 07:34

GOOGLE aniversează printr-un doodle peste patru decenii de la găsirea scheletului „Lucy”. Acesta a fost descoperit în 1974, la Hadar, Etiopia.Perioada estimată: aproximativ acum 3,2 milioane de ani. „Lucy” era o femelă adultă, în jur de 25 de ani. Cam 40% din schelet a fost găsit, pelvisul, femurul (osul coapsei) și osul tibial, toate demonstrând mersul biped. Măsura cam 107 cm (mică pentru specia ei) și cântărea în jur de 28 de kg, scrie wikipedia.org.

Capacitatea craniană varia de la aproximativ 375 până la 500 cm3. Craniul se aseamănă cu cel al cimpanzeului, excepție făcând dinții mai apropiați de cei ai omului. Dinții canini sunt mult mai mici decât cei ai maimuțelor moderne, însă mai mari și mai ascuțiți decât cei ai hominizilor, iar forma maxilarului se situează între forma dreptunghiulară și forma parabolică la hominizi. Totuși, osatura pelvisului și a picioarelor este mult mai apropiată de cea a omului actual. Această observație nu lasă nici o îndoială asupra faptului că aceste australopithecine erau bipede (deși adaptate mai degrabă la mers decât la alergat). Osatura lor arată că, din punct de vedere fizic erau foarte puternice. Femelele erau considerabil mai scunde decât masculii, fapt cunoscut sub denumirea de dimorfism sexual. Înălțimea varia între aproximativ 107 cm și 152 cm.

Lucy nu este nici cel mai vechi hominid (aceasta onoare apartine speciei Sahelantropus tchadensis – fosila umana din Sahel, Ciad – cu o vechime de circa 7 milioane de ani), nici primul australopitec scos la lumina de paleoantropologi. In situl de la Laetoli, Tanzania, primele ramasite de A. afarensis (chiar daca extrem de fragmentate) erau identificate inca din anii 30. Ulterior, in 1978, in acelasi loc, au fost descoperiti nu mai putin de 14 indivizi din aceeasi specie, ceea ce ii determina atunci pe oamenii de stiinta sa numeasca locul cu pricina drept „mormantul Primei Familii”. Atunci de ce este atat de important acest hominid timpuriu si de ce atentia publicului s-a indreptat atat de mult asupra sa?

Pentru a putea raspunde la o atare intrebare, trebuie insa sa reconstituim partial momentul descoperii exemplarului in discutie. Atunci cand i-a fost datata varsta reala, 3,2 milioane de ani, Lucy era, de departe, cea mai veche fosila hominida cunoscuta. Pe de alta parte, individul prezenta un craniu asemanator cu cel al cimpanzeilor, in timp ce conformatia toracelui, a bazinului si a ramasitelor membrelor inferioare semana izbitor cu cea umana. Era, nici mai mult, nici mai putin, decat veriga lipsa despre care se discutase atat de aprins de-a lungul timpului. In plus, Lucy darama o teorie larg raspandita inainte de scoaterea sa la lumina, aceea ca dezvoltarea creierului a precedat mersul biped. In mod clar, australopitecul identificat la Hadar, Etiopia, era un biped, si asta in timp ce craniul sau nu era mai mare decat al unei maimute antropoide. In euforia momentului, Donald „Don” Johanson isi numea descoperirea Lucy, dupa controversatul hit al Beatles-ilor, „Lucy in the Sky with Diamonds”, adaugandu-i apelativul Dinkenesh (Tu esti frumoasa – in dialectul Amhari din Etiopia). Un nume ce avea sa scrie istorie pana anul trecut (2008 n.r), an in care specialistii au concluzionat ca ramasitele nu apartin unei femele ci unui mascul, schimband denumirea acestuia in Lucifer, scrie descoperă.ro.

Una dintre cele mai celebre fosile descoperite vreodată, „Lucy”, scheletul parțial al unui exemplar femel de Australopithecus afarensis, i-a impulsionat în mai multe rânduri pe cercetători să încerce să reconstituie înfățișarea hominidelor din această specie. Cea mai recentă reconstituire ne oferă surpriza unei Lucy mai zvelte și readuce în discuție modul de viață al acestui strămoș al omului.

Pornind de la scheletul botezat Lucy, cu o vechime de 3,2 milioane de ani, dar și de la fosile mai recent descoperite și analizate ale speciei Australopithecus afarensis, oamenii de știință au realizat o nouă reconstrucție morfologică, dezvăluind o siluetă diferită de cea rezultată din reconstuituirile anterioare.

Reconstiturile precedente, bazate pe mai puține resturi fosile și pe caracteristicile unor maimuțe actuale africane, precum cimpanzeul și gorlla, înfățișau un hominid cu corpul îndesat, cu trunchiul de formă conică și un abdomen proeminent, ceea ce implica faptulă că A. afarensis ar fi păstrat încă adaptări legate de viața arboricolă, la fel ca și cimpanzeii.

Dar noua reconstituire ne înfățișează un hominid mai zvelt, cu gâtul bine diferențiat de trunchi, talia mai îngustă și laba piciorului arcuită

Conform noilor cercetări în domeniu, A. afarensis ar fi avut coastele curbate, ceea ce s-ar traduce printr-o formă de „butoi” a cutiei toracice, la fel ca oamenii moderni, și un picior cu o boltă plantară bine conturată, afirmă paleontologul Carol Ward de la University of Missouri, care și-a prezentat rezultatele cercetărilor la un simpozion de specialitate desfășurat recent.

Noile descoperiri sugerează că Lucy și semenii ei petreceau mult timp pe sol, chiar dacă e posibil să se mai fi cățărat încă în copaci pentru a dormi.

Reconstituirea, creată de artistul John Gurche și coordonată de paleoantrolopogul Yohannes Haile-Selassie de la Muzeul de Istorie Naturală din Cleveland, SUA, a fost inclusă într-o expoziție a muzeului, pe tema evoluției omului, notează descoperă.ro.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului