PASĂREA COLIBRI, GÂNDACUL DE BĂLEGAR, MACACUL JAPONEZ, CAMELEONUL, PEȘTELE-BALON și MEDUZA, sărbătoriți de ZIUA PĂMÂNTULUI 2014

PASĂREA COLIBRI, GÂNDACUL DE BĂLEGAR, MACACUL JAPONEZ, CAMELEONUL, PEȘTELE-BALON și MEDUZA, sărbătoriți de ZIUA PĂMÂNTULUI 2014
Publicat: 22/04/2014, 12:41
Actualizat: 29/07/2014, 19:49

PASĂREA COLIBRI, GÂNDACUL DE BĂLEGAR, MACACUL JAPONEZ, CAMELEONUL, PEȘTELE-BALON și MEDUZA. De ZIUA PĂMÂNTULUI 2014, Google a ales să celebreze într-un mod inedit, printr-o serie de Doodle-uri în care apar șase animale din șase specii diferite, toate urându-le utilizatorilor ”ZIUA PĂMÂNTULUI fericită”.

Aceste animale sunt: GÂNDACUL DE BĂLEGAR, PEȘTELE-BALON, CAMELEONUL, MEDUZA, PASĂREA COLIBRI și MACACUL JAPONEZ. Astfel, pasărea colibri, gândacul de bălegar, meduza, peștele-balon și cameleonul „urează o Zi a Pământului fericită!”. La un simplu click pe prima imagine apărută pe pagina de deschidere a Google se schimbă logoul și apar diferite animale care transmit același mesaj.

ZIUA PĂMÂNTULUI 2014. Iată mai jos câte ceva despre fiecare dintre aceste animale:

PASĂREA COLIBRI. Colibrisau „Pasărea muscă” face parte din familia Trochilidae. o famile numeroasă cu peste 400 de specii răspândite numai în cele douăAmericidinAlaskapână înȚara de Foc, de pe țărmul mărilor până în munții înalți acoperiți cu zăpadă. Insă cele mai multe specii trăiesc în regiunile tropicale dinAmerica de Sud, conform Wikipedia.

Hrana constă din polen, nectar precum și din insecte, arahnide, ceea ce face ca reproducția lor să fie legată în bună parte de perioada de înflorire a plantelor melifere. Ele asigurând și polenizarea asemenea insectelor a plantelor melifere. In lipsa hranei la temperaturi scăzute cad într-o stare de amorțire, revenindu-și la reîncălzirea timpului. Speciile nordice migrează distanțe mari.

GÂNDACUL DE BĂLEGAR. Scarabaeus(Gândacii de bălegar) este un gen decoleopteredin familiaScarabaeidae. Corpul adulților atinge în lungime 9-40 mm, închis la culoarea și un luciu mat sau metalic. Scarabeii fabrică bile din bălegar din care se hrănesc în galerii subterane. În perioada reproducerii, femela sapă o cameră specială la capătul la o adâncime de zeci de cm, unde și depune ouăle. Pentru nutriția larvelor, adulții pregătesc mai multe bile din bălegar, conform Wikipedia.

Scarabeii sunt consumați de alte insecte, precum cele din familiileCicindelidaeșiStaphylinidae, și intră în dieta unor păsări și mamifere.

Se întâlnesc în regiunile aride din zona mediteraneană, înAsia de VestșiAsia de Sud-Vest.

MACACUL JAPONEZ. Primatele superioaresunt cele mai dezvoltateprimateși includ atâtmacacii, cât și primatele mari. Macaciitrăiesc în pădurile tropicale și savane, trăiesc în grupuri foarte mari și se hrănesc cu hrană vegetală. Ele sunt animale semiterestre, trăind mai mult în copaci, conform Wikipedia.

Primatele marisunt mai dezvoltate și seamănă puțin cuomul(maimuțe antropoide). Au fața fără păr și au urechi mari. Modul lor de locomoție se aseamănă cu cel al omului. Ele nu au coadă. Își construiesc adăposturi în copaci pentru protecție și culcușuri pentru somn.

CAMELEONUL. Cameleonuleste oreptilă(dinfamiliaChamaeleonidae) arboricolă și insectivoră din regiunile tropicale, cu gheare asemenea unui clește, care o ajută să se prindă de copaci. Are proprietatea de a-și schimba culoarea pielii potrivit mediului înconjurător. În prezent sunt cunoscute 160 de specii, cameleonii facând parte din rândul speciilor de animale periclitate, conform Wikipedia.

Singuratic, cameleonul trăiește în copaci, dar este capabil să alerge rapid în cazul în care este amenințat.Adaptat la viața arboricolă și la vânătoarea de insecte, cameleonul are corpul puternic comprimat lateral, iar degetele picioarelor sunt orientate in două laturi opuse, formând un clește cu care se prinde de ramuri.

Aproape jumătate din speciile de cameleoni de pe pământ trăiesc în insulaMadagascar(Africa). Această comunitate de cameleoni este cea mai mare din lume, fiind unică și prin faptul că numără 59 de specii diferite, care nu se găsesc decât în Madagascar.

PEȘTELE-BALON. Face parte din genul diodon si este raspandit in zona tropicala, de-a lungul coastei Pacificului, in Caraibe si estul Asiei. Prefera coralii si zonele de mangrove, conform zooland.

Cunoscut si drept pestele balon, poate ajunge la o lungime cuprinsa intre 30 si 61cm si culoarea maro sau oliv. Are urme negre pe parti si spate. Are spini lungi care ii acopera intreg corpul mai putin fata si aripioarele. Spinii se pot plia pe langa corp. La cateva specii in piele si spini exista tetrodoxin, o substanta toxica. Desi foarte asemanator cu pestele diodon hystrix sau pestele porc, exista o mica diferenta intre ei si anume pestele porc are cateva pete pe aripioare in timp ce pestele balon nu are.

Arma lui de aparare este inghitirea in stomac aunei cantitati mari de aer sau apa si marirea dimensiunilor pentru a impresiona pradatorul. Coloana este foarte flexibila devanind ca un arc atunci cand pestele se umfla si se rotunjeste cu aproape 40 la suta mai mult.

In perioada de imperechere masculii imping femele la suprafata apei. Femelele depun cam 200000 oua.Larvele de peste au timp de 10 zile o carapace si plutesc in apa deschisa, avand o culoare galbena cu pete rosii. In acest timp se dezvolta spinii. Intreaga metamorfoza dureaza 3 saptamani.

Inamicul sau natural in zona Hawaii este rechinul tigru.

Pentru ca dintii de sus formeaza aproape un cioc, pestele poate sparge carapacea crabilor si melcilor. Este un pradator nocturn.

Desi in Asia este servit in restaurante, in general nu este consumat ci mai degraba folosit ca suvenir uscat si umflat.

MEDUZA. Meduzelesunt celenterate înotătoare care au corp gelatinos cu aspect de umbrelă(Aurelia aurata,Rizostoma). În centrul părții inferioare a corpului se deschide orificiul buco-anal, iar pe marginile corpului sunt dispuse tentaculele, conform Wikipedia.

Celenteratele sunt organisme care au fost încadrate în subdiviziuneaCoelenterataa nevertebratelor. Toate suntanimaleacvatice, ce trăiesc în orice mediu salin.

Sunt organisme diploblastice propriu-zise, având corpul format din două foițe embrionare și anumeectodermșiendoderm. Între aceste două foițe embrionare aceste organisme au omezogleecare poate fi anhistă sau celulară.

Simetria corpului esteradiară. Aceasta devine secundarbilateralăca la anthozoare, sau biradiară lactenofori.

De regula celenteratele se hranesc cu pesti. Cavitatea gastrică are aspect saciform, ca la hidrozoare. Secundar această cavitate se compartimentează cum se întâmplă la polipii de scifozoare și anthozoare. Meduzele și ctenoforii au un sistem gastrovascular.

Celenteratele sunt organisme neuromiare (organisme care posedă sistem nervos și musculatură). Sistemul nervos este reprezentat de un plex subepitelial difuz, care este legat de ectoderm și endoderm. La unele grupe ca de exemplu la meduze și ctenofori se dezvoltă organe de simț (oceli,statociști,ropalii). Această dezvoltare se datorează vieții active pe care o duc acestea. Sunt prezente și condensări nervoase.

Sistemul muscular este format din celule epitelio-musculare. Aceste celule pot avea fibre netede longitudinale în ectoderm, sau circulare în ectoderm. În subumbrela meduzelor aceste celule aufibre striate.

Reproducerea se poate face fieasexuatprin înmugurire sau diviziune, sau sexuat. Majoritatea celenteratelor aumetagenezăîn ciclul de viață.

Mediul de trai și diversitatea. Încrengătura celenterate cuprinde cca 9.000 de specii de animale acvatice fixate – polipiisi libere – meduzele.

ZIUA PĂMÂNTULUI 2014. În fiecare an, pe 22 aprilie se sărbătorește ZIUA PĂMÂNTULUI – Earth Day, instituită în Statele Unite ale Americii într-o perioadă în care a început să se vorbească din ce în ce mai des despre mediul înconjurător.

ZIUA PĂMÂNTULUI a fost proclamată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi interesul clasei politice față de mediu, un subiect ignorat.ZIUA PĂMÂNTULUIa fost celebrată în primul an de circa 20 de milioane de cetățeni americani, mare parte dintre ei tineri și foarte tineri.

După două decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de persoane din 141 de țări au transformat ZIUA PĂMÂNTULUI într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei.

În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declaratziuade 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.

ZIUA PĂMÂNTULUIa avut un rol important în popularizarea problemelor de mediu. De altfel, a fost înființată și o organizație – Earth Day Organization, care are în prezent filiale în peste 192 de țări.

În prezent, aproximativ un miliard de oameni din toată lumea sărbătoresc ZIUA PĂMÂNTULUI pe 22 aprilie, numeroase comunități organizând chiar o săptămână întreagă de manifestări dedicate mediului înconjurător.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Elisabeta I, Regina Fecioară sau Gloriana