PASĂREA COLIBRI, sărbătorită de Google printr-un Doodle de ZIUA PĂMÂNTULUI 2014, alături de PEȘTELE BALON, GÂNDACUL DE BĂLEGAR, MACACUL JAPONEZ, MEDUZA și CAMELEONUL

Redactor:
Mihai Schiau
PASĂREA COLIBRI, sărbătorită de Google printr-un Doodle de ZIUA PĂMÂNTULUI 2014, alături de PEȘTELE BALON, GÂNDACUL DE BĂLEGAR, MACACUL JAPONEZ, MEDUZA și CAMELEONUL
PASĂREA COLIBRI este sărbătorită de Google de ZIUA PĂMÂNTULUI 2014, alături de PEȘTELE BALON, GÂNDACUL DE BĂLEGAR, MACACUL JAPONEZ, MEDUZA și CAMELEONUL

PASĂREA COLIBRI – ZIUA PĂMÂNTULUI 2014. PASĂREA COLIBRI  sau „Pasărea muscă” face parte din familia Trochilidae, o famile numeroasă cu peste 400 de specii răspândite numai în cele două Americi din Alaska până în Țara de Foc, de pe țărmul mărilor până în munții înalți acoperiți cu zăpadă. Insă cele mai multe specii trăiesc în regiunile tropicale din America de Sud.

Hrana PĂSĂRII COLIBRI constă din polen, nectar precum și din insecte, arahnide, ceea ce face ca reproducția PĂSĂRILOR COLIBRI să fie legată în bună parte de perioada de înflorire a plantelor melifere. PĂSĂRILE COLIBRI asigurând și polenizarea asemenea insectelor a plantelor melifere. In lipsa hranei la temperaturi scăzute cad într-o stare de amorțire, revenindu-și la reîncălzirea timpului. Speciile nordice de PASĂREA COLIBRI migrează distanțe mari.

PĂSĂRILE COLIBRI, Cele mai mici păsări

Din familia PĂSĂRILOR COLIBRI face parte și cea mai mică zburătoare din lume. Cea mai mare pasăre din familia colibri ajunge la o lungime de 22 de centimetri și are o greutate de 20 de grame, scrie lumea-copiilor ro.

CUM SUNT COLORATE PĂSĂRILE COLIBRI

Cele mai multe PĂSĂRI COLIBRI au penele, în mare parte, în nuanțe de verde metalizat. Există și specia „COLIBRI de umbraa€œ, cu pene maro. 

CE MĂNÂNCĂ PĂSĂRILE COLIBRI

PĂSĂRILE COLIBRI se hrănesc preponderent cu nectar, pe care îl „beau” din flori. Limbă unei PĂSĂRI COLIBRI iese din plisc de 200 de ori într-un minut. O PASĂRE COLIBRI mănâncă, pe zi, hrană care cântărește de două ori cât propria greutate. 

CUM ZBOARĂ PĂSĂRILE COLIBRI

Zborul micuțelor PĂSĂRI COLIBRI este foarte interesant, deoarece aripile se mișcă cu o viteză de care nu sunt capabile alte păsări. În timpul zborului, PASĂREA COLIBRI dă din aripi de 70 de ori pe secundă. 

PUIȘORII DE PASĂREA COLIBRI

Puii de PASĂREA COLIBRI sunt crescuți de femelă. Masculii sunt foarte puțin implicați, vizitând extrem de rar propriul cuib. Cei mai aprigi dușmani ai PĂSĂRILOR COLIBRI de care trebuie feriți puișorii, sunt șerpii și pisicile sălbatice. 
 
Poate zbura în toate direcțiile: orizontal, vertical, lateral, pe spate, înainte, înapoi, în zig-zag. Este capabilă, de asemenea, să zboare fără să se deplaseze din punctul în care se află, părând să fie suspendată în nemișcare. 

PASĂREA COLIBRI, PASĂRE MAGICĂ 

Vechii amerindieni credeau că Marele Spirit a înzestrat micuță pasăre cu calități magice. Penele sale erau adunate cu grijă și prețuite că având vibrația iubirii. Indienii erau convinși că prin cântecul ei poate deștepta medicamentul din flori și că nu rămâne niciodată în locuri în care apare urâțenia sau răutatea. De altfel, pasărea colibri moare repede dacă este prinsă în plasă, închisă în colivie sau agresată. 

PASĂREA COLIBRI, GREU DE POZAT 

Pentru a face un instantaneu reușit cu o PASĂRE COLIBRI trebuie să fii un fotograf iscusit și să ai un apărat foarte bun. Cele mai interesante imagini sunt cele în care corpul păsării se vede clar, iar aripile rămân parcă „intepenite” în aer 
 
PASĂREA COLIBRI, ZÂNA ALBINELOR 

Cea mai mică pasăre din lume face parte din familia PĂSĂRILOR COLIBRI. Micuță zburătoare trăiește doar în Cuba. Este denumită „Zana albinelora€œ, iar în spaniolă i se spune „Zunzuncito”. Are o greutate de doar 2 grame și o înălțime de cel mult 6 centimetri. 
 
DE CE AU FOST BOTEZATE COLIBRI 

Popularitatea micuței păsări a devenit atât de mare încât o mulțime de lucruri, de la aparatură electronică, la hoteluri, îi poartă numele. Colibri EC 120B este un elicopter cu un singur motor, care poate transporta 4 pasageri, în afară de pilot. Chiar dacă face parte din grupă elicopterelor ușoare, cântărește 1,4 tone. Și cel mai mic pistol vândut vreodată se numește Kolibri.

PASĂREA COLIBRI zboară mai repede decât un avion de vânătoare

Poate că nu măsoară mai mult decât câțiva centimetri în lungime, dar micuța pasăre colibri este mai iute decât un avion de vânătoare și zboară mai repede decât o navă spațială, sugerează un studiu al cercetătorilor Universității din California, scrie Descoperă.
 
Conform oamenilor de știință de aici, pasărea colibri Anne este capabilă de cele mai rapide manevre aeriene din lumea naturală, raportat la dimensiunile sale. Cercetătorii universității au descoperit recent că acest animal poate plonja prin aer cu viteză de 92,8 kilometri pe oră, fiind cea mai rapidă creatură de pe Pământ.
 
Se deplasează în fiecare secundă pe o distanță echivalentă cu 383 lungimi de corp, mai repede decât un avion cu reacție, care parcurge în zbor 150 lungimi de corp pe secundă și decât o navă cosmică, care reîntra în atmosferă terestră cu viteză de 207 lungimi de corp pe secundă.
 
Forță G pe care pasărea colibri o exercită atunci când se întoarce din plonjare este de aproape nouă ori (9 G) mai mare decât forță gravitațională, echivalentul maximului experimentat de piloții avionelor de luptă. Dar Christofor Clark de la Universitatea din California estimează că forțele G create în momentul în care pasărea colibri revine din picaj ar face mulți piloți antrenați să leșine, că rezultat al golirii rapide a sângelui din creier.
 
În timpul picajelor lor, masculii de pasăre colibri Anne au atins viteze și accelerări care au depășit perferomantele înregistrate în trecut ale vertebratelor angajate în manevre aeriene voluntare. După ce au inițiat primul stadiu al picajului prin mișcarea aripilor, aceștia și le-au lipit de trup, punct în care au atins o viteză maximă egală cu 383 lungimi de corp pe secundă. Această este cea mai mare viteză în lungimi de corp atinsă vreodată de o vertebrata”, susține doctorul Clark. 

PASĂREA COLIBRI. ȘTIAȚI CĂ?…

Păsării colibri i se mai spune „pasare muscaa€œ
Colibri este singură pasăre care zboară cu spatele
Oul unui colibri cu gât rubiniu este mai mic decât o boabă de mazăre
O pasăre colibri cântărește doar 3,2 grame
Inimă unei păsări colibri bate de 1.200 de ori pe minut
Pasărea colibri are opt perechi de coaste 

Inchide