Poroșenko: RUSIA A INVADAT UCRAINA

Poroșenko: RUSIA A INVADAT UCRAINA
Publicat: 28/08/2014, 14:07
Actualizat: 06/07/2016, 16:12

Ucraina a cerut joi Uniunii Europene să îi acorde un „ajutor militar de anvergură” în urma unei „invazii ruse nedisimulate”, conform ambasadorului ucrainean la UE, Konstiantin Eliseiev, citat de AFP.

Ucraina a afirmat joi că „trupe ruse” au preluat controlul asupra orașului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Donețk, unde au avut loc confruntări violente în ultimele zile, relatează AFP.

„Ieri, soldații ruși au preluat controlul asupra orașului Novoazovsk”, situat pe litoralul Mării Azov, cu 11.000 de locuitori, a anunțat Consiliul ucrainean de securitate și apărare pe Twitter, adăugând că mai multe alte sate din proximitate au fost de asemenea cucerite.

Ucraina a acuzat în repetate rânduri trupele ruse că acționează pe teritoriul său pentru a-i susține pe separatiștii proruși în fața forțelor ucrainene. Moscova a respins întotdeauna aceste acuzații, însă NATO și Polonia susțin că au dovezi în acest sens.

Aceste acuzații au fost relansate săptămâna aceasta, după ce Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) a anunțat arestarea a zece parașutiști ruși pe teritoriul ucrainean, la aproximativ 20 de kilometri de frontiera rusească.

O sursă de la Ministerul rus al Apărării a dat asigurări, pentru agenții rusești de presă, că aceste trupe au trecut frontiera „în mod accidental”.

Confruntări la această oră în două orașe

The Guardian relatează că, la ora transmiterii acestei știri, aveau loc confruntări atât în Novoazovsk, cât și în orașul apropiat Mariupol. De asemenea, Washington Times descrie că unii militari ucraineni se retrag, atmosfera fiind haotică.

Lituania cere o reuniune a Consiliului de Securitate ONU pe tema „invaziei ruse” în Ucraina

Lituania a acuzat joi Rusia că recurge la o „invazie militară evidentă” în Ucraina și a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe această temă, relatează AFP.

„Lituania condamnă ferm invazia evidentă a teritoriului Ucrainei de forțele armate ale Federației Ruse” și „cere Consiliului de Securitate al ONU să examineze acest subiect imediat”, a declarat Ministerul lituanian al Afacerilor Externe.

Conform acestui stat baltic, membru nepermanent al Consiliului de Securitate, acțiunile Moscovei „încalcă în mod clar suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și subminează securitatea în toată regiunea”.

Vilnius a cerut Rusiei „să-și retragă imediat forțele armate, armele și echipamentele de pe teritoriul suveran al Ucrainei”.

Autoritățile ucrainene au acuzat trupele ruse că acționează pe teritoriul lor pentru a-i susține pe separatiștii proruși în fața forțelor ucrainene. Moscova a respins întotdeauna aceste acuzații, însă NATO și Polonia susțin că au dovezi în acest sens.

Aceste acuzații au fost relansate săptămâna aceasta, după ce Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) a anunțat arestarea a zece parașutiști ruși pe teritoriul ucrainean, la aproximativ 20 de kilometri de frontiera rusească.

O sursă de la Ministerul rus al Apărării a dat asigurări, pentru agenții rusești de presă, că aceste trupe au trecut frontiera „în mod accidental”.

Iulia Timoșenko cere impunerea legii marțiale la Donețk și Lugansk

Liderul partidului Batkivșcina, fostul premier Iulia Timoșenko, a declarat că este necesară impunerea imediată a legii marțiale în estul Ucrainei din cauza agresiunii externe, relatează Interfax Ucraina, în pagina electronică de joi.

„Trebuie să facem primii trei pași. Primul este impunerea imediată a legii marțiale în regiunile Donețk și Lugansk. Aceasta ne va consolida puternic sistemul de apărare și coordonarea acțiunilor noastre”, le-a spus ea joi reporterilor din Kiev.

În plus, Timoșenko a declarat că este necesar ca președintele Petro Poroșenko să preia controlul asupra tuturor nivelurilor de management ale apărării țării.

„Iar în al treilea rând este necesar să convocăm o întâlnire extraordinară a Verhovna Rada și să aprobăm impunerea legii marțiale în regiunile Donețk și Lugansk”, a declarat ea.

Ea a afirmat, de asemenea, că Parlamentul ucrainean ar trebui să ceară Guvernului și oamenilor din lumea întreagă să ofere asistență militară eficientă Ucrainei.

„Nu mai putem să considerăm tot ce se întâmplă în estul Ucrainei un atac terorist al unor separatiști necunoscuți. Trebuie să spunem onest că Rusia a lansat un război împotriva Ucrainei”, a precizat Timoșenko.

Ea a declarat, de asemenea, că echipa ei va „sta alături de președinte și autoritățile ucrainene” în problema apărării.

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Medicul Tudor Ciuhodaru, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Prognosticul este rezervat' 😢
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Când se vopsesc ouăle de Paște în 2024? Tradiții pentru Săptămâna Mare
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Șoferii români sunt obligați. Se aplică din 1 MAI. Regulile pe care scrie amendă şi...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Horoscop zilnic, 2 mai 2024: Berbecii primesc propuneri interesante de colaborare. Scorpionii vor lua o...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Un om de știință spune că sondele Voyager sunt în mare pericol